Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kirúgták az egyetemről, majd megverték az ismert orosz kormányellenes aktivistát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Rövid időre kórházba került Jegor Zsukov népszerű orosz ellenzéki aktivista, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik  ismert kritikusa, miután vasárnap két ismeretlen férfi otthonában rátámadt és megverte – az esetről a Moscow Times és a Meduza is beszámolt.

A 22 éves libertariánus blogger és rádiós műsorvezetőt az arcán és a fején érte több ütés, szemtanúk beszámolója szerint támadói elektromos rollerekkel menekültek el a támadás helyszínéről. Zsukov jelenlegi munakhelyének, az Ekhó Moszkovij rádiónak a főszerkesztője, Alekszej Venediktov szerint az aktivistát már hazaengedték a kórházból.

A Pussy Riot aktivistacsoprot a Twitteren posztolt Zsukov sérüléseiről:

Zsukovot nem először támadták meg az idei nyáron: júliusban ugyancsak két maszkos férfi vette őt üldözőbe, de az aktivistának akkor sikerült leráznia őket, és megúszta sérülések nélkül a támadást.

A blogger ugyancsak vasárnap, nem sokkal az őt ért támadás előtt jelentette be Youtube-csatornáján, hogy a moszkvai HSE egyetem kirúgta őt filmrendezői mesterképzéséről, furcsa módon csupán néhány órával azután, hogy elsőre elfogadták a jelentkezését. Zsukov szerint „felsőbb utasításra” távolították el őt az intézményből.

A Kreml szóvivője hétfői közleményében arra hívta fel a sajtó figyelmét, hogy lehetőleg ne kössék össze Zsukov megverését Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus másfél héttel ezelőtti megmérgezésével, aki augusztus 20. óta kómában fekszik, miután egy Tomszk városából Moszkva felé tartó repülőgépen rosszul lett, jelenleg pedig egy berlini kórházban kezelik.

A Deutsche Welle rámutat ugyanakkor, hogy Zsukov nemrég éppen a Navalnijjal készített interjút.

Zsukovról a Mércén is többször írtunk már: a fiatal férfi tavaly lett igazán ismert ellenzéki arc Oroszoroszágban, amikor is miután a 2019. nyári kormányellenes tüntetések egyik vezéralakja lett, „szélsőséges nézetek interneten való terjesztéséért és zavargásban való részvételért” eltiltották a blogolástól és három év felfüggeszetett börtönbüntetésre ítélték. Zsukov azóta az Ekhó Moszkovij rádiónak dolgozik.

 

Arról, hogy hogyan bánik az orosz kormány az ellenzéki akitivistákkal vagy a tüntetőkkel, többször is írtunk, cikkeink a témában itt és itt olvashatóak.