Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eltiltották a blogolástól és 3 évre ítélték Jegor Zsukovot, az orosz ellenzéki egyetemistát

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pénteken hivatalosan is három év felfüggesztett börtönre ítélték Jegor Zsukov orosz politológia szakos hallgatót, valamint két évre eltiltották a blogolástól, írja a New Yorker.

Zsukovot augusztusban tartóztatták le, „szélsőséges nézetek interneten való terjesztéséért és zavargásban való részvételért”, emellett az egyetemista YouTube csatornáján többször is diktátornak és zsarnoknak nevezte Vladimir Putyin orosz elnököt. Zsukov tárgyalásának végét mintegy háromszázan várták a moszkvai bíróság előtt, az egybegyűltek többnyire diákok voltak, akik a „mindannyian Jegor Zsukovok vagyunk” valamint „szeretet és felelősség” jelszavakat skandálták az épület előtt.

Zsukov az utolsó szó jogán adott beszédében többek között arról beszélt: „minél ijesztőbb a jövője, annál szélesebb a mosollyal áll elébe”:

„Nagyon úgy tűnik, hogy az egyetlen tradicionális intézmény, amelyet az orosz állam tényleg tisztel és véd, az az autokrácia. Az autokrácia célja pedig tönkretenni mindenkit, aki az ország javáért dolgozik. Mindenkit, aki elég bátor ahhoz, hogy szeressen és felelősséget vállaljon. Következésképpen a hosszú ideje szenvedő polgártársaink megtanulhatták már, hogy minden kezdeményezés elnyeri a büntetését. Hogy a főnöknek mindig igaza van csak azért, mert ő a főnök. Hogy a boldogság a gazdagoké.”

Zsukov teljes beszéde itt olvasható.

Bár Zsukov ügye kapta a legtöbb publicitást, nem ő az egyetlen, akit elítéltek:

  • Konsztantyin Kotovot 4 év börtönt kapott, mert több, hivatalosan nem engedélyezett tüntetésen is részt vett,
  • Jevgenyij Kovalenkót 3 év és 5 hónapot kell, hogy börtönben töltsön, mert egy kukát hajított egy rendőr felé,
  • Ivan Podkajevet 3 évre ítélték el, mert állítólag paprikasprét fújt egy rendőr irányába – a büntetését később 2 évre enyhítették,
  • Danyil Beglec 2 évet kapott, amiért megfogta egy rendőr karját,
  • Vlagyiszlav Szinyica 5 évet kapott egy Twitter-bejegyzésért, mert azt gyűlöletkeltőnek találta a bíróság,
  • Nyikita Csircov 1 évet kell, hogy elzárva töltsön, mert egy tüntetés alkalmával mellkason lökött egy rendőrt,
  • Dmitrij Vasziljevet pedig csak azért engedték el az előzetes letartóztatásból, mert a börtönben nem tudták számára biztosítani a megfelelő egészségügyi ellátást.

Az elítéltek teljes listája itt található meg; arról, hogy hogyan bánik az orosz kormány az ellenzéki akitivistákkal vagy a tüntetőkkel, többször is írtunk, cikkeink a témában itt és itt olvashatóak.