Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A német állami vezetők élesen elítélték a szombati szélsőjobboldali provokációt a Bundestagnál

Ez a cikk több mint 3 éves.

Vasárnap  német vezető politikusok egyhangúan ítélték el azt a tegnapi szélsőjobboldali provokációt, melynek során emberek egy csoportja megostromolta a szövetségi törvényhozás, a Bundestag lépcsőit.

A provokációra, melynek során szélsőjobboldali demonstrálók régi birodalmi zászlókat is lengettek, a szombati koronavírus-járvány ellen bevezetett intézkedésekkel egyet nem értők tüntetésén került sor, a fősodorból kiváló „keménymag” által.

A rendőrség megakadályozta, hogy a tüntetők bejussanak az épületbe. A nap folyamán több száz tüntetőt vettek őrizetbe Berlinben.

Olaf Scholtz pénzügyminiszter (SPD), az Angela Merkel-vezette CDU koalíciós partnere, és az egyik a kancellári székre pályázók sorában Merkel mandátuma után, úgy nyilatkozott, a németeknek meg kell tenniük mindent, hogy a Reichstag lépcsőjén tapasztalthoz hasonló jelenetsor soha ne fordulhasson elő.

Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök és Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-pártelnök is elítélte a megmozdulást.

Ahogyan arról szombaton a Mérce is beszámolt, a londoni mellett és annál is nagyobb tömeg gyűlt össze immár második alkalommal Berlinben szombaton, ahol a több mint tízezer, ugyancsak a karantén, utazási korlátozások és maszkviselés ellen tiltakozó tüntető vonult végig az Unter den Lindenen, majd, miután a rendőrség a 18.000 főt számláló, számos szélsőjobboldali és orosz, vagy a szélsőjobboldali AfD támogatói által használt régi német birodalmi, de LMBTQ-s szivárványzászlót is felvonultató tüntetést hivatalosan feloszlatta, annak résztvevői különböző tereken gyülekezve tiltakozott tovább, rendőrök karéjában.

A demonstrációt a berlini rendőrség először nem engedélyezte, majd mégis lehetőséget adott rá, de a rendőrök szorosan követték a maszkot természetesen nem viselő tiltakozókat, több helyen pedig körül is állták őket.

Párizsban az előző kettőnél jóval kevesebben de ugyancsak tiltakoztak a kormányzat által épp most elfogadott, új maszkviselési szabályok ellen, amellyel a járvány által súlyosan érintett Franciaországban reagáltak a fertőzések újbóli emelkedésére.

Az ezzel egyet nem értő pár száz ember a belvárosi Place de la Nationon fejezték ki szolidaritásukat a karantén- és maszkellenes nemzetközi mozgalommal, akik a mai, európai akciónapot már hetek óta szervezték az interneten.

(Reuters)