Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Berlinben és Londonban is több ezren tüntettek a koronavírus-korlátozások ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több ezer koronavírus-szkeptikus tüntető gyűlt össze ma Londonban a Trafalgar téren, hogy a szerintük szükségtelen vírus miatti lezárások és maszkviselés ellen tüntessenek. A brit, angol és walesi zászlókat lobogtató tömeg előtt számos olyan aktivista is felszólalt, akik összeesküvés-elméleteket terjesztettek a koronavírus-járvány kapcsán, azt állítva, hogy az egy nagyobb terv részeként kitalált, nem valós fenyegetés, így hát maszkviselésre, és karanténra sincsen semmi szükség.

A „Vonulás a szabadságunkért” nevű esemény szónokai többször kiemelték, szerintük a kormánynak semmi köze ahhoz, hogy valaki kíván-e védekezni a vírusfenyegetés ellen, vagy sem, és az „egyéni szabadságjogok megsértése” a maszkviselés megkövetelése és a brit korlátozások bevezetése.

A tüntetésen felszólalók közül a legismertebb figura kétségkívül David Icke professzionális brit összeesküvés-elmélet hívő, akinek a nevéhez például az az elgondolás is fűződik, hogy a világot földönkívüli, alakváltó gyíkemberek irányítják, méghozzá gyakran „titkos suttogással” a politikai vezetők számára eljuttatott parancsokkal.

A ma demonstráción Icke jóval mérsékeltebb arcát mutatta, csupán a „korrupt elit” alkalmatlanságáról, és egy „új társadalom szükségességéről” szónokolt a tömegnek, miközben azt állította, a vakcinákkal egy „titkos világkormány” akarja mérgezni az embereket.

Más felszólalók arról beszéltek, nincs is egészségügyi veszély és járvány, az egészet csupán „a WHO, Kína, Soros és Bill Gates” találták ki, valamint arról is, hogy a közönséges influenzaoltás, sőt, bármilyen oltás „veszélyt jelent” ezért senki ne engedje azok beadását.

Olyanok is megjelentek, akik már tavasszal is teljesen megalapozatlanul az új 5G-s adótornyokat vádolták a koronavírus kitörése miatt, és híveik Anglia-szerte rongáltak meg ilyen antennákat márciusban és áprilisban.

A tüntetők azt követelték a brit parlamenttől, ne hosszabbítsák meg a veszélyhelyzetet megalapozó „koronavírus-törvényt” a továbbiakban, és hagyjanak fel a lezárásokkal.

Egyedül ma egyébként Nagy-Britanniában több mint 1100 fertőzést jelentettek, és az országhoz kötődik a legtöbb áldozat is Európában, eddig több mint 41 ezren haltak meg koronavírusban.

A londoninál is nagyobb tömeg gyűlt össze immár második alkalommal Berlinben is, ahol a több mint tízezer, ugyancsak a karantén, utazási korlátozások és maszkviselés ellen tiltakozó tüntető vonult végig az Unter den Lindenen, majd, miután a rendőrség a 18.000 főt számláló, számos szélsőjobboldali és orosz, vagy a szélsőjobboldali AfD támogatói által használt régi német birodalmi, de LMBTQ-s szivárványzászlót is felvonultató tüntetést hivatalosan feloszlatta, annak résztvevői különböző tereken gyülekezve tiltakozott tovább, rendőrök karéjában. A demonstrációt a berlini rendőrség először nem engedélyezte, majd mégis lehetőséget adott rá, de a rendőrök szorosan követték a maszkot természetesen nem viselő tiltakozókat, több helyen pedig körül is állták őket.

A tömegben egyébként az összes nyugat-európai nagyvárosban egyaránt megtalálhatóak voltak azok, akik ugyan hisznek a járványban, de nem támogatják a karantént és a gazdaság leállítását, de mégis azok jutottak inkább szóhoz, akik az emberek frusztrációját kihasználva a járvány ürügyén hirdették azelőtt is vallott oltásellenes, szélsőjobbos, vagy más összeesküvés-szerű eszméiket.

Párizsban az előző kettőnél jóval kevesebben de ugyancsak tiltakoztak a kormányzat által épp most elfogadott, új maszkviselési szabályok ellen, amellyel a járvány által súlyosan érintett Franciaországban reagáltak a fertőzések újbóli emelkedésére.

Az ezzel egyet nem értő pár száz ember a belvárosi Place de la Nationon fejezték ki szolidaritásukat a karantén- és maszkellenes nemzetközi mozgalommal, akik a mai, európai akciónapot már hetek óta szervezték az interneten.

(The Guardian, Global News)

Címlapkép: StnadupX2, Twitter