Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pedagógus szakszervezetek: másfél héttel az iskolakezdés előtt több mint ezer tanár hiányzik az iskolákból

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nagyjából ezer tanár és 450 tanító hiányzik a közoktatásból, miközben másfél hét van az iskolakezdésig, szúrta ki a Belügyminisztérium által üzemeltetett a kozigallas.hu oldal állásajánlatai alapján a Portfolio. A betöltetlen állások alapján leginkább fizika, matematika és kémia szakos pedagógusokra lenne nagy szükség.

A hiány olyannyira nagy, hogy a „bármely szakos” kifejezésre kifejezésre rákeresve mintegy 257 találatot kapunk: 45 közoktatási intézményben keresnek például matematika és bármilyen szakos, 27 iskolában pedig testnevelés és bármilyen szakos pedagógust. De nem csak az állami szférában küzdenek tanárhiánnyal, a Profession oldalán több száz magánintézmény keresi új kollégáit.

A Portfolio felkereste a PSZ – Pedagógusok Szakszervezete elnökét, Szabó Zsuzsannát, aki úgy gondolja:

amíg nem növelik a pedagógusok bérét és növelik a pálya presztízsét és nem csökkentik a terhelést, az óraszámokat, a pálya nem lesz vonzó. A kizsigerelt pedagógusok ugyanis az óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, fizetésük vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér.

„Immár hatodik éve, hogy a minimálbér és a vetítési alap elvált egymástól. Utóbbi maradt a 2014-es 101 500 forintos szinten, míg a minimálbér 2020-ban 161 ezer forintra nőtt. Ennek hátrányos következményeként egy gyakornok most havi bruttó 210 600 forintot keres, míg főiskolai végzettséggel és 3-5 év szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusok 219 240 forintot, az egyetemi végzettségű szakemberek pedig 243 600 forintot kapnak”

-mondta Szabó, hozzátéve, hogy ennél még a leendő iskolaőrök is többet kereshetnek, ebben a munkakörben vidéken a bérezés bruttó havi 220 ezer, Pest megyében és a fővárosban pedig 230 ezer forint lesz. Az iskolaőröknek emellett cafeteria is jár majd, miközben a pedagógusok jó része kénytelen volt saját magának biztosítani a digitális tanításhoz szükséges eszközöket.

A PSZ elnöke szerint ha nem dönt a béremelésről a kormány, néhány év múlva már nem lesz pedagógus, aki tanítja a gyerekeket, hiszen rengetegen mennek nyugdíjba, a pályakezdők viszont egyre fogyatkoznak.

Idén mintegy 35 százalékkel kevesebb hallgatót, 6418 főt vettek fel pedagógusképzésre, mint 2010-ben, illetve a jelentkezők száma is kevesebb volt, mint tavaly.

A PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) részéről Nagy Erzsébet országos választmányi tag nyilatkozott a lapnak: szerinte az illetményalapot a mindenkori minimálbérhez kellene kötni, így értékálló és versenyképes lehetne a pedagógusilletmény. A PDSZ az EMMI augusztus 17-én, a közoktatási intézmények vezetői számára kiküldött járványügyi protokollal kapcsolatban megjegyezte: megdöbbentőnek tartják az azt optimizmust, amivel a minisztérium az egész helyzet humánerőforrás-igényét kezeli, ugyanis nem csak pedagógusok hiányoznak az oktatási intézményekből.

„A megnövekedett feladatokat nem tudják a humánerőforráshiányos intézmények ellátni! Nem látjuk az igyekezetet, hogy nevelést-oktatást segítő munkakörökben, így a pedagógiai asszisztens munkakörben is minél több embert próbálnának bevonni a feladatok ellátására. De nem találkoztunk például a meghirdetett takarítói állások százaival sem – pedig önök is tisztában vannak vele, hogy eddig rendkívül alacsony volt a létszám e munkakörben, a helyzetben pedig kulcsfontosságú, hogy az intézményrendszer el legyen látva ilyen személyzettel”

-írják.

Címlapkép: MTI/Vajda János