Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kaliforniában egy hete lángolnak az erdők, Trump kivételesen segítőkész

Ez a cikk több mint 3 éves.

Donald Trump elnök súlyos válsághelyzetet hirdetett Kaliforniában, miután egy hét alatt végigégett egy több mint négyezer négyzetkilométeres terület a nyugati államban.

Kaliforniában már az újabb tüzekre készülnek a heves szelek és a villámlások miatt. Az állam segítséget kért Ausztráliától és Kanadától is a tüzek megfékezéséhez, amelyek 100 ezer embert kényszerítettek eddig menekülésre, miközben hatan életüket vesztették, és több száz házat felperzseltek.

A tüzek kialakulását a szokatlanul heves villámlások, és egy súlyos hőhullám váltotta ki múlt héten. Jelenleg éppen nedvesebb idő tapasztalható, de hamarosan újra kedvezőtlenek lesznek az időjárási viszonyok az oltáshoz Shana Jones kaliforniai tűzoltóparancsnok szerint.

A Mércén tavaly ősszel számoltunk be róla, hogy egy hasonlóan tragikus tűzvész során Trump elnök szükségesnek tartotta Twitteren megüzenni a nyugati állam kormányzójának, Gavin Newsomnak, hogy ne számítson további szövetségi segítségre, inkább „szedje össze magát.”

Az elnök 2018 óta emlegeti, hogy szerinte az államnak nem hatékony az erdőgazdálkodása, és előszeretettel fogja erre a klímaváltozás miatt egyre erősödő és általánosabbá váló erdőtüzek terjedését is. Trump szerint Kalifornia vízgazdálkodásával is problémák vannak.

Newsom kormányzó akkor szűkszavúan reagált a forrásmegvonással fenyegető tweetre, eszerint:

„Maga nem hisz a klímaváltozásban. Ebben a beszélgetésben Önnek nem osztottak lapot.”

Kalifornia államát az átlagnál jobban sújtják az erdőtüzek a szakértők szerint, tekintve, hogy területén söpörnek végig a Santa Ana szelek, amelyek felerősítik a bozóttüzeket, ugyanakkor errefelé érzékelhetően súlyosabb mutatkoznak a klímaváltozás hatásai.

Az állam szenátorai befolyásos demokrata párti személyek, mint Kamala Harris, vagy Dianne Feinstein, ők – a kormányzattal egyetemben – gyakori céltáblái Trump elnök támadásainak.

A kormányzó korábban kifejtette Trump visszatérő környezetvédelemmel kapcsolatos kritikáira, hogy

„Ez nem a levegő minőségéről, a víz tisztaságáról vagy a hajléktalanság felszámolásához nyújtott segítségről szól. Ez egy politikai leszámolás Kalifornia ellen, ilyen egyszerű.”

(The Guardian)