Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump nem óhajtja támogatni Kalifornia államot a tomboló erdőtüzek megfékezésében

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miközben mintegy 80 ezer hektár kiterjedésű terület égett le ebben az évben Kaliforniában, és csak az utolsó 10 napban 115 épületet tett földdel egyenlővé a tűz, Donald Trump amerikai elnök szükségesnek tartotta Twitteren megüzenni a nyugati állam kormányzójának, Gavin Newsomnak, hogy ne számítson további szövetségi segítségre, inkább „szedje össze magát.”

Az elnök 2018 óta emlegeti, hogy szerinte az államnak nem hatékony az erdőgazdálkodása, és előszeretettel fogja erre a klímaváltozás miatt egyre erősödő és általánosabbá váló erdőtüzek terjedését is. Trump szerint Kalifornia vízgazdálkodásával is problémák vannak.

 

Newsom kormányzó egyelőre szűkszavúan reagált a forrásmegvonással fenyegető tweetre, eszerint:

„Maga nem hisz a klímaváltozásban. Ebben a beszélgetésben Önnek nem osztottak lapot.”

Kalifornia államát az átlagnál jobban sújtják az erdőtüzek a szakértők szerint, tekintve, hogy területén söpörnek végig a Santa Ana szelek, amelyek felerősítik a bozóttüzeket, ugyanakkor errefelé érzékelhetően súlyosabb mutatkoznak a klímaváltozás hatásai.

Az állam szenátorai befolyásos demokrata párti személyek, mint Kamala Harris, vagy Dianne Feinstein, ők – a kormányzattal egyetemben – gyakori céltáblái Trump elnök támadásainak.

A kormányzó korábban kifejtette Trump visszatérő környezetvédelemmel kapcsolatos kritikáira, hogy

„Ez nem a levegő minőségéről, a víz tisztaságáról vagy a hajléktalanság felszámolásához nyújtott segítségről szól. Ez egy politikai leszámolás Kalifornia ellen, ilyen egyszerű.”

 

(Independent)