Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

5 hónapja küzdenek a CEU doktoranduszai, hogy a járvány miatt meghosszabbítsák az ösztöndíjakat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Petíciót indítottak a CEU doktoranduszai, amelyben azt kérik, az intézmény hosszabbítsa meg a havi ösztöndíjak folyósítását 6 hónappal, miután a koronavírus-járvány következtében előre nem látott akadályokba ütköztek mind tanulmányaik, mind az életük során. A levelet Soros Györgynek, Leon Botstein kuratóriumi elnöknek és a kuratórium többi tagjának címezték, és már közel 700-an aláírták.

A diákok sajtóközleményt is adtak ki ezzel kapcsolatban, amelyben azt írják, 5 hónapja próbálják az intézmény vezetőségét rávenni az ösztöndíjak meghosszabbítására. A kezdeményezést az egyetem összes doktorandusz csoportja támogatja, valamint 30 oktató is beállt már az ügy mögé. Michael Ignatieff  rektor azonban többször is visszautasította a kérelmüket, legutóbb júliusban, akkor pénzügyi akadályokra hivatkozva.

Az érintettek szerint baj, hogy a CEU nem adja meg a fél évnyi plusz támogatást, ugyanis a vészterhes helyzetben sok doktori hallgatónak adódtak nem várt költségei, vagy a korlátozások miatt megakadtak a kutatásokkal, terepmunkákkal,

ezért vagy nem tudnak időben végezni, vagy teljesen kiesnek az oktatásból, ha nem lesz pénzük befejezni tanulmányaikat.

Mindehhez hozzájárul az is, hogy Bécsben a megélhetési költségek jóval magasabbak, mint Budapesten, és ha a diákok kifogynak az ösztöndíjból, nehéz lesz ott maradniuk.

Ráadásul az osztrák fővárosban a nem EU-s állampolgároknak nagyon nehéz lesz vízumot kapni Ausztriában azután, hogy lejár a 3 éves ösztöndíjperiódusuk. Amíg van ösztöndíja valakinek, addig azt elfogadják a vízumkérelemhez mint megfelelő mennyiségű jövedelem, ami fedezi az ausztriai megélhetést, de ha ezt nem tudja igazolni, akkor 11 ezer eurót kell felmutatni a bankszámlám ahhoz, hogy vízumra jogosult legyen. Ez extra terhet róhat azokra, akiket egyébként a koronavírus következményei is sújtanak.

A doktori hallgatók a CEU-n alapvetően 3 évre kapnak ösztöndíjat, ami fedezi a megélhetésüket a tanulmányaik elvégzése alatt, így most azok vannak a legkényelmetlenebb helyzetben, akik már a képzés vége felé járnak, és a koronavírus miatt csúszhatnak a befejezéssel.

Az egyetem egyébként a koronavírus-járvány miatt tavasszal lehetőséget adott arra, hogy rendkívüli anyagi támogatást igényelhessenek a diákok, akkor egyszeri 500 eurót (kb. 175 ezer forintot) kapott az, akinek a kérelmét pozitívan bírálták el.

Egy, a Mércének nyilatkozó diák szerint azonban kevesen kapták meg ezt a támogatást, és ennyi hozzájárulás sajnos nem is oldja meg a problémáikat.

A CEU PHD Task Force nevű Facebook oldalon a doktoranduszok személyes történeteiket is megosztották arról, hogyan nehezítette meg az életüket a járvány: volt, aki nem EU-s állampolgárként az Unióban ragadt a határzár miatt egészségbiztosítás nélkül, míg mások arról írtak, hogy a családjuk miatti aggódás és a megváltozott munkakörülményekhez való adaptáció akadályozta őket a munkában, és rossz hatással volt a mentális egészségükre, így örülnének, ha legalább a megélhetésük miatt nem kellene aggódni.

Az egyik bejegyzésben egy hallgató hozzátette, ha biztosítottak az anyagi körülmények, az segítene abban is, hogy stresszmentesen tudjanak dolgozni, és hozni az elvárt minőséget kutatási munkájukban, amellyel versenyképesek a nemzetközi akadémiai szférában.

A CEU hallgatói két dolgot szeretnének elérni a  petícióval: hosszabbítsák meg az ösztöndíjakat, és ehhez a kuratórium hívjon össze egy rendkívüli ülést, hogy a részleteit megtárgyalja.

A diákok legfrissebb információi szerint utóbbi már megtörténni látszik: pár napja azt írták Facebookon, a rektor megkérte a kuratóriumi elnököket, hogy szervezzenek ülést, amin megtárgyalják a diákok követeléseit.

Habár ez mindenképp előremozdulást jelenthet az ügyben, a hallgatók így is szkeptikusak, hiszen az elmúlt hónapokban már többször elutasították a kérésüket, így semmi nem garantálja, hogy ezúttal sikeres lesz a tárgyalás.