Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

EMMI: a tantermekben nem, csak a közösségi terekben kell tartani a másfél méteres távolságot

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfő éjjel adta ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az iskolakezdésre vonatkozó járványügyi ajánlásait, amire a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kedden felháborodva reagált:

szerintük a kormányzat vagy nem ismeri kielégítően az általa működtetett rendszert, vagy egyszerűen nem hajlandó forrásokat csoportosítani a védekezés legalább elfogadható szintű megteremtésére sem.

A szakszervezet többek közt az kifogásolta, hogy a kormány csak ott ajánlja a maszkviselést, ahol nem lehet tartani a másfél méteres távolságot, ugyanis a legtöbb magyar osztályterem kicsi ehhez, és nincs lehetőség az efféle szabályok betartására. Illetve az is felmerült, hogy az EMMI kettős mércét alkalmaz, ugyanis amíg a szakképzés esetében azt írják, ahol a másfél méter nem tartható, ott önálló módon, otthoni felkészüléssel is megoldható az oktatás, ezt a közneveléssel kapcsolatban nem fogalmazzák meg.

Ezzel szemben viszont ma már arról adott ki közleményt az EMMI, hogy ez az információ tévesen terjedt el a sajtóban, a tanórákon nem is előírás a 1,5 méteres védőtávolság megtartása,

a minisztérium szerint ugyanis az egy osztályba járó gyermekek akkor is szoros kontaktusba kerülnek egymással, ha a padok között biztosított a nagyobb távolság. Az intézkedési terv a közösségi terek, például a folyosó esetében hangsúlyozza a távolságtartás fontosságát, mivel ott a különböző osztályba járó tanulók is keveredhetnek egymással.

A közösségi terekben a szociális távolság megtartása a létszám korlátozásával (például a csengetési rend eltérő megállapításával), a közösségi terek felosztásával valósítható meg. Ahol ez nem biztosítható, ott javasolt a maszk viselése a felső tagozatos és középiskolás tanulóknak. A kiadott ajánlást értelemszerűen az adott intézmény helyi sajátosságai szerint kell alkalmazni – olvasható az EMMI közleményében.

Így azonban továbbra is fennáll a PDSZ által vázolt probléma:

míg koncerteket és hasonló rendezvényeket a járványügy miatt nem lehet megszervezni, addig tömegeket engednek az iskolákba, köztük például veszélyeztetett korú pedagógusokat is.

„Joggal merül fel a kérdés, mi indokolja, hogy az orvosi rendelőkbe egyesével engedik csak be az embereket, és sokan a tűző napon állnak sorban, míg a gyerekek meg szeptemberben beözönlenek az iskolába”

– fogalmazott a napokban a pedagógusszakszervezet az EMMI ajánlásaival kapcsolatban.

Az EMMI mai közleményében végezetül újra leszögezi: a szülők felelőssége, hogy olyan gyermeket ne engedjenek óvodába, iskolába, akinél betegségre utaló jeleket észlelnek, továbbá segítsék elő otthon is az alapvető higiéniai szabályok (pl. köhögési etikett) betartását. Ezzel kapcsolatban a PDSZ korábban hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják a teszteléssel kapcsolatos ajánlásokat is, szerintük nem elég annyi az iskolába lépés engedélyezéséhez, hogy a szülő egészségesnek látja gyermekét – ez ellentmond annak, amit a vírusról eddig tudunk.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás