Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EBESZ-től kéri a Párbeszéd a magyar sajtószabadság helyzetének kivizsgálását

Ez a cikk több mint 3 éves.

Levélben fordult a Párbeszéd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadságért felelős képviselőjéhez, hogy vizsgálja meg a sajtó magyarországi helyzetét, a vizsgálat eredményét pedig továbbítsa az Európai Bizottsághoz, amelyhez az elmúlt években szintén több panaszt nyújtottak be a magyarországi médiahelyzet kapcsán.

Mint írják:

„Orbán Viktor kormánya 10 éve folytat háborút a szabad sajtó ellen. A közszolgálati médiumok mára már csakis a kormánypropagandát közvetítik, nyomokban sem felelve meg a pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének.”

A párt emlékeztet arra, hogy a nyomtatott és online lapok jelentős részét, beleértve az összes vidéki, megyei napilapot a Fidesz oligarchái vásárolták fel, és állították át a kormánypropaganda-üzemmódra, de így járt a kereskedelmi szektor kiemelkedő elérésű médiuma, az Origo.hu, továbbá a második számú legnagyobb televízió, a TV2 is. A Népszabadságot pedig – több tényfeltáró cikksorozat után – egyszerűen megszüntette az Orbán Viktor köreivel is üzletelő osztrák stróman, az Ausztriában elítélt bűnözőként is nyilvántartott Heinrich Pecina.

A legutóbbi időszak látványos támadása a sajtószabadság ellen az Index szerkesztőségének széthullása volt. A legnagyobb online portál munkatársai június végén adtak ki közleményt, hogy felhívják a figyelmet a lap helyzetére:

azt írták, szerkesztőségük átalakítások előtt áll, amely akár a megszűnéshez is vezethet.

Még a két éve indított, függetlenségjelző barométert is átállították, amely most azt jelzi, hogy tartalmi függetlenségük és a szerkesztőség érintetlensége veszélyben van, „külső befolyás miatt”.

Az Index helyzetével kapocslatos korábbi cikkeink ide kattintva érhetőek el, külön ajánljuk Tóth Csaba Tibor írását, amely azt a többéves folyamatot mutatja be, ahogy a kormányzati akarat szisztematikusan verte szét a magyar sajtó legfontosabb pilléreit.

Egy hónappal később a gyanú beigazolódni látszott, amikor a szerkesztőség kiállása ellenére is felmondtak Dull Szabolcs főszerkesztőnek. Ezután az újságírók többsége beadta felmondását. Azóta is folyik a főszerkesztő és az újságírók keresgélése, ám hogy mi lesz a lap sorsa, azt továbbra sem tudni. A Távozó Indexesek saját Facebook-oldalt indítottak, és azt ígérik, valamilyen formában mindenképp folytatni kívánják a munkát.

Érdemes megemlíteni, hogy az Index szétzilálása után nem sokkal a 24.hu is célkeresztbe került, Varga Zoltán, a többek közt a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa a Politiconak adott online interjúban arról beszélt, ők lehetnek a következő áldozatai a nyomásgyakorlásnak. Ennek hírnökeként Vargáról olyan cikkek jelentek meg a kormányközeli médiában, miszerint rosszul fizeti az alkalmazottait és adót csal.

„Beleavatkoznak a magánéletembe, hazugságokat terjesztenek rólam napi szinten. Megpróbálnak sarokba szorítani, elkedvetleníteni a nekem dolgozókat és rávenni őket arra, hogy otthagyják a lapot.”

A Párbeszéd EBESZ-nek címzett levelében többek közt úgy fogalmaz:

„Magyarország a sajtó szabadságát vizsgáló jelentésekben évek óta egyre rosszabbul szerepel. A kormány hiába példálózott mindig az Index.hu-val, hogy igenis van nálunk szabad sajtó: Orbán Viktorék képtelenek elviselni a sajtó szabadságát.

Az Európai Unió értékeit, alapelveit elfogadó országban rendkívül nehéz lehet megérteni azokat a technikákat, amelyekkel egy illiberális állam maga alá gyűri a sajtószabadságot, végletesen eltorzítva a médiaviszonyokat, felszámolva a közszolgálatiságot, folyamatosan szűkítve a független, pártatlan, kiegyensúlyozott tájékoztatás lehetőségét. Ma Magyarországon több millió ember – választópolgár – kizárólag a kormánypropagandából tud „tájékozódni”, mert nem ér el hozzá más médium. A kormány üzeneteit látja az óriásplakátokon, nézi a tévében, hallgatja a rádióban, olvassa az (ingyenes) újságban. Ennek „kísérőeleme” a totális uralom kiterjesztése: az alkotmány módosítása, saját képre alakítása, a jogállam leépítése, a közjogi rendszer átalakítása, a végrehajtó hatalomtól elméletileg független szervek maguk alá gyűrése, a bírósági vagy a választási rendszer átalakítása, a pártkatonák hatalmi ellenőrző pozícióba ültetése.”

A párt a helyzet súlyosságára tekintettel szükségesnek tartja a magyar médiahelyzet átfogó vizsgálatát, ezért felajánlják az EBESZ-nek, hogy amennyiben személyesen kívánnak Magyarországon tájékozódni, megszervezik számukra a területtel foglalkozó civil szervezetek, intézetek (Mérték Médiaelemző Műhely – mertek.eu; Eötvös Károly Közpolitikai Intézet – ekint.org; stb.) képviselőivel való beszélgetést. A vizsgálatot már csak azért is szükségesnek tartják, mert álláspontjuk szerint „minden körülmény azt támasztja alá, hogy a történések mögött durva politikai beavatkozás áll, amely egyértelműen sérti a sajtószabadságot és a független média működését. Ahol pedig a sajtó nem szabad, ott nincs szabad választás sem.”

A Párbeszéd azt szeretné elérni, hogy az EBESZ a vizsgálat eredményét továbbítsa az Európai Bizottságnak is, ahová az elmúlt években szintén több panaszt nyújtottak be a magyarországi médiahelyzet miatt.

A Párbeszéd teljes levelét itt lehet elolvasni magyarul, a témához kapcsolódó Facebook-poszt pedig itt olvasható: