Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Facebook algoritmusa „aktívan támogatja” a holokauszttagadást egy friss elemzés szerint

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Facebook algoritmusa „aktívan népszerűsíti” a holokauszt valóságát elutasító tartalmakat – mutatta ki egy friss elemzés, ami felhívta rá a figyelmet: még így sem tesznek eleget a közösségi média óriásai az antiszemita tartalmak eltávolításának érdekében.

Az egyesült királyságbeli Institute of Strategic Dialogue (ISD) (magyarul Stratégiai Párbeszéd Intézet) vizsgálata szerint amennyiben valaki a „holocaust” szót üti be a Facebook keresőjébe, elsődlegesen holokauszttagadó tartalmakra érkeznek találatok, amelyek aztán pedig továbbvezetik a felhasználót revizionista és holokauszttagadó aktivisták és ilyen irodalomra specializálódó kiadók oldalaira.

Múlt hét szerdán jelentette be a Facebook vezetősége, hogy a továbbiakban letiltják azokat az összeesküvés-elméleteket az oldalról, amelyek a „zsidó háttérhatalom” létezése mellett érvelnek.

A holokauszttagadás mint a gyűlöletbeszéd egyik formája azonban – hiába növekszik erre az igény – mindeddig nem került be a Facebook közösségi irányelvei alapján tiltandó tartalmak közé – ez pedig az ISD szerint egy „konceptuális vakfolt”.

A szervezet az elemzése összeállításához legalább 36, összesen több mint 366 ezer taggal rendelkező, a holokauszttagadás témája köré szerveződő Facebook-csoportot térképezett fel.

„A holokauszttagadó tartalmak jelentős része óvatos nyelvezetbe, kódokba és trópusokba van ágyazva”

– írták.

Jacob Davey, az ISD vezető kutatási menedzsere elmondta:

„A Facebook a „legitim történelmi vita” védelme melletti kiállással álcázza azt a döntését, hogy meghagyja felületein a holokauszttagadó tartalmakat, miközben nem veszi figyelembe a holokauszttagadásban való részvétel alapvető okait. A holokauszttagadás egy szándékos eszköz arra, hogy delegitimizálják a zsidó emberek szenvedéseit és állandósítsák a régóta meglévő antiszemita trópusokat. Amikor valaki szánt szándékkal ezt teszi, azt a gyálölet egy formájának kell tekinteni.”

A kutatók a Facebookon elérhető tartalmak mellett kitértek arra is, hogy holokauszttagadó üzenetek ugyanúgy hozzáférhetőek például a Twitteren, a Redditen és a YouTube-on is. Csak a Redditen 2300, a tagadók által gyakran használt „holohoax” kifejezést tartalmazó tartalmat azonosítottak az elmúlt két évből, a Twitteren 19 ezret, a YouTube-on pedig 9500-at.

A kifejezést tartalmazó 20 legtöbb retweettel rendelkező tweet közül 14 kifejezetten nyílt holokauszttagadást tartalmazott. Az ilyen és ehhez hasonló tartalmak ellen jó megoldás lehet a letiltáson kívül azok láthatóságának, elérésének csökkentése,

ezek az eszközök pedig bármikor a vizsgált közösségi média felületek rendelkezésére állnak, csak akarat kell.

„A cégeknek meg kell kérdezniük maguktól, milyen platform akarnak lenni: olyan, ami a holokauszttagadás virágzásából szerez bevételt, vagy olyan, ami határozott elvek szerint kiáll az ilyen tartalmak ellen.”

A Facebook szóvivője válaszul elmondta, hogy minden, a holokausztot ünneplő és védő tartalmat eltávolítanak, mint ahogyan hasonló a moderátori gyakorlatuk az áldozatokból viccet űző tartalmak esetén is, illetve a holokauszttagadó tartalmakat (például az ilyen csoportokat) a más felhasználóknak szóló ajánlásaikból is ki szokták venni. A szóvivő arról is beszélt, hogy mindenhol az egyes országok törvényeit követik – Németországban, Franciaországban vagy épp Lengyelországban, ahol a holokauszttagadó tartalmak illegálisnak számítanak, ott a Facebookon is azok a vonatkozó tartalmak, azonban

„nehéz megtalálni az egyensúlyt a szabad véleménynyilvánítás és az emberek védelme között”.

(The Guardian)