Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőn újból tiltakoznak a helyi civilek a Velencei-tó partjának beépítése ellen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A hónap elején számoltunk be róla, hogy civilek élő demonstrációval tiltakoztak a Velencei-tó partjának beépíthetősége ellen Agárdon. A tópart jellegének megőrzéséért petíciót is indítottak a tóparti települések, Agárd, Gárdony és Dinnyés lakosai, akik

az augusztus 15-ével bezárólag összegyűlő aláírásokat újabb demonstrációval egybekötve augusztus 17-én 17 órakor adják át Gárdony polgármesterének, Tóth Istvánnak.

Az aláírásgyűjtés amiatt kezdődött, mivel a fideszes vezetésű önkormányzat módosítani szeretné a helyi építési szabályzatot, így az eddigi zöld és szabadon használható területek helyére épületeket emelhetnének, a szabadstrandokat pedig elzárhatnák a köz elől.

Ezzel szemben a helyiek inkább úgy gondolják, nem a gazdasági érdekeknek kellene elsőbbséget élvezniük a tóval (és annak partjával) kapcsolatban, hanem helyette az itt lakók, a nyaralóval rendelkezők, a Velencei-tavon pihenők érdekeit kell figyelembe vennie Gárdony városvezetésének:

„Nem szeretnénk beépített, elkerített, csak az ott lakók számára elérhető, lezárt partszakaszokat. Nem szeretnénk, ha luxus lakóparkok vagy szállodák épülnének a zöld területek helyén.

Van elég lepukkant, használaton kívüli vízparti telek, épület, szálloda, azok újrahasznosításáról gondoskodjanak, ne csökkentsék tovább a szabad és zöld területeket!”

– írják a petíció kezdeményezői Tóth Istvánnak címzett levelükben, akik szerint bár fontos a fejlődés, a helyi szállás- és vendéglátóhelyek és rendezvények, azonban nem minden áron ezeket kell kiszolgálni, a Velencei-tó nem eladó.

„Ne hozzanak olyan döntéseket, melyek bizonyos emberek, vagy vállalkozói csoportok érdekeit helyezik a köz érdeke elé. Gárdony a gárdonyiaké, nem egyetlen emberé!”

Az építési szabályzat módosulásával ugyanis szabad utat kapna a Balatonnál már megismert forgatókönyv, amellyel sorra tűnnek el a szabadstrandok és olcsó kempingek, a tó élvezete pedig a tömegek helyett egyre inkább csak a (főként a NER-hez köthető) elit kiváltsága lesz, amely számára megfizethetők a drága strandbelépők, luxusszállodák vagy partmenti villák.

Alig másfél hete a hatalmas gazdasági nyomás hatására a Balaton-part beépítése ellen korábban aktívan közbelépő Szigliget polgármestere és teljes képviselő-testülete lemondott: indoklásuk szerint „[b]izonyos vállalkozókkal, befektetőkkel szemben úgy érezzük védtelenek vagyunk”, pedig a helyiek szerint ott éppen a most lemondó polgármester érdeme, hogy a falu mindeddig élhető maradt – ennek lehet most vége.

A tatai Öreg-tó partjára tervezett szálloda ugyancsak ebbe a tendenciába illeszkedik, Tatán egyenesen az Öreg-tó és a város különleges természeti kincsét jelentő tízezer helyben telelő vadludat, a tervezett építési terület mellett fekvő Natura2000 besorolású erdőt sodorja veszélybe a tóhoz tervezett szállodaberuházás.

PETÍCIÓ
a szabad és tiszta partszakaszokért
mert nem akarunk parttalanok lenni és nem akarunk parttalan vitát

  1. Követeljük, hogy Gárdony Város Önkormányzata Agárd és Gárdony partjainál a jelenleginél sokkal több helyen, legalább kilométerenként biztosítsa mindenki számára szabadon és ingyenesen a vízhez jutás lehetőségét, és a gárdonyi állandó lakosok, az ingatlan tulajdonosok és családtagjaik számára a fizetős strandok ingyenes használatát!
  2. Követeljük, hogy Agárdon és Gárdonyban legalább 500 méterenként, de a mólóknál mindenképpen, bárki által használható, a vízi sporteszközök (pl. szörf, kajak, kenu, sup, stb.) vízre helyezésére alkalmas sóják, rámpák és stégek álljanak rendelkezésre!
  3. Követeljük, hogy a Velencei tó jellegéhez tartozó horgászatot őrizzék meg, ennek érdekében a meglévő horgász csónakkikötők változatlanul maradjanak meg, legyenek azok elérhető áron hozzáférhetők a kisebb jövedelemmel rendelkezők számára is, és a parton több helyen alakítsanak ki horgászásra alkalmas szabad partszakaszokat!
  4. Követeljük, hogy Agárdon, de különösen a vízpart közelében, így a mólón, a mólóhoz vezető úton, az önkormányzat által fenntartott parkolókban, sétányokon, bicikli utakon, a kihelyezett padok mellett több, legalább 200 méterenként elhelyezett köztéri szemetest helyezzenek ki, és azokat rendszeres ürítsék!
  5. Követeljük, hogy a Gárdony Város Önkormányzata biztosítson a szelektíven gyűjtött és a veszélyes hulladék lerakására hulladéklerakó szigeteket.
  6. Követeljük, hogy tiltás helyett Gárdony Város Önkormányzata építsen ki megfelelő kutyafuttató helyeket és jelöljön ki kutyák fürdetésére partszakaszt.
  7. Követeljük, hogy az önkormányzat a tóparttól számított 30 méteres sávban semmilyen épület építését ne engedélyezze, építsen ki a parton sétányokat, biztosítson fürdőhelyeket, és a fizetős strandokon biztosítsák a szabad bejárást a korábbi rendnek megfelelően 18 órától kezdődően, és ne zárják le a fizetős strandok partjait a közösség elől éjszakára.
  8. Követeljük, hogy önkormányzati rendelet mondja ki a Gárdony közigazgatási területéhez tartozó tóparti területen, és az attól számított 30 méteres sáv területén lévő ingatlanok vonatkozásában az elidegenítési tilalmat, valamint az 5 évet meghaladó időtartamú bérleti és haszonbérleti tilalmat.
  9. Követeljük, hogy a 2000. január 1.-ét követően a Gárdony Város Önkormányzata által értékesített azon vízparti ingatlanokat, amelyek az értékesítést megelőzően a közösség használatában álltak, az Önkormányzat kisajátítási eljárás keretében vegye ismét tulajdonába és adja vissza a közösség használatába.
  10. Követeljük, hogy Gárdony városa mindennemű jövőbeni fejlesztést a fenntartható fejlődés, a 2010-ben megszerzett ökováros címmel járó kötelezettség, a Velencei-tó természetes élővilága, partjai, nádasai megőrzése és az itt élő és az itt adózó emberek egészséges környezethez való joga, és a szabad vízhez jutásuk biztosítására tekintettel valósítson meg.
Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás