Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolidaritási tüntetést szerveznek Budapesten a lengyel LMBTQ-aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tüntetést szervez ma délutánra a Budapest Pride, az Amnesty International Magyarország és a Teektura a lengyel LMBTQ-aktivistákkal szembeni rendőri brutalitás és jogtalan fogvatartás ellen. A civil szervezetek így szeretnék kifejezni szolidaritásukat azokkal, akik az elmúlt napokban kiálltak a lengyel kormány szexuális kisebbségeket elnyomó politikájával szemben.

Ahogy arról a Mércén beszámoltunk, augusztus 8-án körülbelül ötven civilt és aktivistát tartóztattak le egy varsói tüntetésen a lengyel hatóságok, miután a résztvevők szolidaritásból kiálltak egy bebörtönzésre váró LMBTQ-aktivista, Margo Szutowicz mellett. Margo, valamint a Stop Bzdurom (Elég a hülyeségből)  aktivista kollektíva több tagja ugyanis nemrég szivárványos zászlóval borított be szobrokat a lengyel fővárosban – köztük egy Jézust ábrázolót is. Margo ügyvédje a Reutersnek ezután azt nyilatkozta: ügyfele akár két évnyi börtönbüntetésre is számíthat vallási szimbólum meggyalázásáért.

a Szent Kereszt Bazilika lépcsőjén álló Krisztus-szobor. forrás: Stop Bzdurom / Twitter

A lengyel elnökválasztáson nemrég győztes Andrzej Duda fő kampányígérete a „hagyományos lengyel család” megőrzése volt, a szexuális kisebbségeket negatívan érintő törvények bevezetésével. Egy héttel a választás előtt például bejelentette, hogy megtiltja az azonos nemű párok számára az örökbefogadást, de gyűlöletpropagandája során olyan szándékos összemosásra és bűnbakképzésre is épített, mint az LMBTQ emberek lepedofilozása és a kereszténység, illetve a családi értékek és az LMBTQ emberek ellentétként való feltüntetése.

Az akcióval Andrzej Duda erőszakos homofób kampánya ellen tiltakoztak, aki véleményük szerint az LMBTQ közösség elleni gátlástalan uszítással és bűnbakképzéssel nyerte meg a lengyel választásokat. A helyszínen a rendőrség több alkalommal is szükségszerűtlen erőszakot alkalmazott a békés tüntetőkkel szemben: arra is volt példa, hogy random módon szedtek ki embereket a tömegből, és ráncigálva, hátracsavart kézzel egy rendőrautóba tuszkolták, vagy éppen a földre nyomták őket, ami miatt több résztvevő is megsérült. Az eseményekre reagálva 9-én egy még nagyobb LMBTQ tüntetés volt Varsóban, ahol a rendőri erőszak és a szólásszabadság korlátozása ellen tüntettek.

Az LMBTQ emberekkel szembeni dehumanizáló és gyűlöletbeszéddel operáló kampány lényege az volt, hogy az LMBTQ emberek alapvető jogait és biztonságát jelentő kérdéseket „LMBTQ ideológiaként” tematizálták, mintha ezek a kérdések nem érintenék százezrek emberi méltóságát és alapvető biztonságát. A kampány során több mint 100 város nyilvánította magát LMBT-mentes városnak, aminek következtében az uniós források megvonására számíthatnak – emlékeztetnek a szervezetek a szolidaritási tüntetés Facebook-eseményének leírásában.

„Szolidárisak vagyunk a lengyel sorstársainkkal, hiszen nekünk is egy hasonlóan homofób és transzfób rezsim elnyomása alatt kell képviselnünk az LMBTQ emberek érdekeit, és mindent megtenni az alapvető jogaik és biztonságuk érvényesüléséért”

– írják, hozzátéve: az EU-nak most kell megmutatnia, képes-e megvédeni legkiszolgáltatottabb tagjait. A mai demonstráció célja szolidaritásuk kifejezésén túl éppen emiatt az is, hogy elérjék: tartson rendkívüli ülést az Európai Tanács a lengyel LMBTQ emberek ügyében, és tegyen meg mindent azért, hogy a lengyel LMBTQ politikai foglyokat azonnal elengedjék, illetve lépjen fel határozottan a  rendőri erőszak ellen Lengyelországban.

A demonstráció kedden 17 órakor kezdődik Budapesten, a Lengyel Nagykövetség épülete előtt.