Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kéttucatnyi városban tüntettek Fehéroroszországban az elcsalt vasárnapi választások miatt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás során elkövetett súlyos csalásokról érkeztek hírek a nap folyamán, a regnáló elnök, Alekszandr Lukasenka végül győztesnek hirdette magát mintegy 80 százalékos szavazataránnyal.

A legesélyesebb ellenzéki jelölt, Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki fehérorosz jelölt minszki kampánycsapatának több tagját is letartóztatták nap közben, korábbi versenytársa, jelenlegi szövetségese, Veronika Cepkalo elmenekült az országból.

A közel három évtizede regnáló diktátor, Alekszandr Lukasenka a jelek szerint semmit sem bízott a véletlenre. Az internetszolgáltatás egész vasárnap akadozott, illetve több helyen teljesen szünetelt az országban, miközben az eseményekről tudósító külföldi újságírókat nem engedték be Minszkbe, hiába regisztrálták magukat hetekkel ezelőtt. Több újságírót, illetve tévéstábot letartóztattak, ha mégis forgatni kezdtek az eseményekről.

Ahogy arról vasárnap a Mérce is beszámolt, a fehérorosz rendőrség letartóztatta még szombat este a Lukasenkát kihívó Szvetlána Tyihanovszkaja ellenzéki fehérorosz jelölt minszki kampánycsapatának több tagját is. A Guardian által átvett helyi hírek szerint letartóztatását megelőzendő, maga Tyihanovszkaja is ismeretlen helyre távozott, sajtófőnöke azt közölte, „nincsen egyedül, és Minszket sem hagyta el, de az éjszakát nem merte a lakásában tölteni.”

Róla korábban már megírtuk, azóta jelent igazi fenyegetést a fennálló hatalomra, hogy július 26-án egyesítette kampányát Veronika Cepkalo és Marija Kolesznyikova jelöltekkel. Veronika Cepkalo vasárnap elmenekült az országból.

A brutális és átlátszó módon az elnök politikai ellenfeleinek megfélemlítésére irányuló rendőri akciók tegnap egész nap folytak Fehéroroszországban. Eltakart arcú rendőröknek ugyanis Minszk-szerte több, spontán szerveződő, elnök elleni tüntetést is fel kellett oszlatniuk. Az elnöki párt televíziós hirdetései eközben az ukrán és grúziai (2014-es és 2005-ös) „színes forradalmak” kaotikus képeivel riogatnak, azt állítva, hogy az ellenzéket nyugati erők pénzelik és csak „a káosz a céljuk”

Miközben már kora délután bejelentették a helyi „választási szervek”, hogy a választás érvényes, több helyről súlyos szabálytalanságokról érkeznek hírek. Volt olyan szavazóhelyiség, ahonnan a számlálóbiztosok rendőri segítséggel, létrán menekítették ki a bezsákolt szavazatokat.

Éjjel Lukasenka győztesnek hirdette magát mintegy 80 százalékos eredménnyel, ellenfelének pedig a hivatalos szervek 7 százalék körüli eredményt adtak. A független, külföldi elemzők azonban ennek az ellenkezőjét állították, valójában Tyihanovszkaja szerzett több mint 70 százalékot, és Lukasenka alig 10-et.

A nyilvánvaló csalásoktól, és a folyamatos repressziótól feldühödött tömegeket kéttucat városban vonultak utcára, és az éjszaka folyamán több helyen összecsaptak az ellenük kiküldött rendőrökkel, és a speciális erők tagjaival.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán