Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormányellenes tüntetéseket is újra lángra lobbantotta a bejrúti robbanás

Ez a cikk több mint 3 éves.

Kedden délután felrobbant egy, 2750 tonna ammónium-nitrátot tartalmazó raktár, Bejrút egyik legfontosabb kikötőjében, miután a szomszédos, tűzijátékokkal teli épület, eddig ismeretlen okokból tűzre kapott. A detonációról készült, elképszető videók azonnal körbe járták az internetet, a robbanás hangját 100 kilométere, Cipruson is hallani lehetett, a lökéshullám 10 kilométerrel arrébb is ablakokat tört be, közel 300 ezer ember vált otthontalanná, 5000-en sebesültek meg és eddig több, mint 140-en vesztették életüket.

Ez a robbanás ráadásul több krízis közepette érte a földközi tenger partján fekvő, nagyjából két magyar megyényi országot: tavaly év vége óta tüntetések folynak a politikai elit ellen, mert az ország, egyrészt az ő korruptságuk miatt, másrészt az országot keményen súlytó menekültválság miatt is a gazdasági csőd szélére került. Erre jött rá a koronavírus járvány, ami szerencsére egészségügyileg nem érintette olyan súlyosan az országot (egyelőre 5000 fertőzött és 65 áldozat van), de a kórházak így is megteltek. Az egészségügyi veszélyhelyzettel járó óvintézkedések még egy rúgást jelentettek a földön fekvő gazdaságba, ráadásul az országban jelentős pénzügyi szerepet betöltő, külhoni libanoniak hazautalt támogatásai is csökkentek.

Ebben a válságos helyzetben érte az országot a Bejrút tengerparti negyedében, a főváros és az ország egyik legjelentősebb kikötőjében a robbanás, ami szinte teljesen megsemmisítette a környéket.

Arra, hogy miért lehetett csőbombaként, tulajdonképpen csak gyújtásra várva, közel négy éven át ott tárolni, a műtrágya mellet a pokolgép készítés egyik fontos alapanyagát, eddig nem kaptak választ a libanoniak. Ahogy bocsánatkérést sem. Eddig még egyetlen politikusuk, vezetőjük sem állt ki a nyílvánosság elé, és kért bocsánatot vagy adott valamiféle magyarázatot a közvéleménynek arról, hogyan történhetett meg egy ilyen tragédia, aminek bekövetkezésére már fél évvel ezelőtt figyelmeztettek szakemberek.

Ennek egyik oka lehet, a helyben felröppent információk szerint, hogy az ammónium-nitrát a Hezbollah tulajdonába, vagy közeli érdekeltségébe tartozik, így annak felhasználási célja (nagy valószínűséggel) nem a földek megtermékenyítése lett volna. A Hezbollahot a világ nagyobb kormányai terrorista szervezetnek minősítik, de a szervezet helyzete nem ennyire egyszerű az országban, amellett hogy mostanra demokratikusan megválasztott parlamenti párttá váltak, jelentős sikert elérve a legutóbbi 2018-as választásokon, egyfajta állam az államban szerepet is betölt az országban. Saját hírügynöksége van, az ország egyes részein kórházakat, iskolákat működtet, rendvédelmi feladatokat lát el. (A Hezbollahról és a libanoni politikai berendezkedés sajátosságairól itt írtunk bővebben)

Amit a robbanásról egyelőre tudunk, hogy az szinte teljesen biztosan nem szándékos támadás eredménye, hanem egy baleset, aminek bekövetkezéséhez az emberi gondatlanság vezetett.

Az elmúlt napok elsősorban a rendrakással és a lehetséges túlélők felkutatásával teltek, mivel még mindíg több száz embert keresnek a hatóságok. A libanoni hatóságok a kikötő vezetőit háziőrizetbe helyezték, illetve Cipruson a rendőrség kihallgatta az ammónium-nitrátot a kikötőbe szállító hajó orosz tulajdonosát.

Eközben a világ országai sorra biztosították támogatásukról Libanont, Magyarország egymillió eurós azonnali és a helyzet alaposabb felmérése utánra pedig további segítséget ajánlott fel. Az EU összesen 30 millió eurót szánna a károk enyhítésére utalni. Még Izrael is felajánlotta, hogy sátor kórházakat állít fel, az ENSZ segítségével, ha arra Libanonnak szüksége van, annak ellenére, hogy hivatalosan a két ország hadban áll Tel-Aviv főterén is a libanoni zászlót vetítették ki. (Ehhez fontos még hozzáfűzni, hogy a főváros legnagyobb kórháza is súlyos károkat szenvedett a balesetben.)

Emanuel Macron pedig el is látogatott Libanonba, ahol a robbanás helyszínét és egy megsérült patikát bejárva, az elégedetlen és dühös embereknek azt mondta, biztosítja őket arról, hogy az általa felajánlott pénzek nem kerülnek a korrupt politikusok kezébe.

Az már látszik, hogy az ország gazdasági helyzetén tovább fog rontani az egyik legforgalmasabb kikötőjének szinte teljes megsemmisülése, az országba érkező gabona szállítmányok jó része is ide érkezett, de a kereskedelmi és turista hajók is itt horgonyoztak le leggyakrabban.

Ahogy az kezd kikristályosodni, hogy a válságok miatt már közel egy éve utcára vonuló embereknek tényleg ez volt az utolsó csepp. A kormány korrupt vezetésének felelőtlensége miatt százezrek kerültek utcára, és százak haltak meg.

Alig két nappal a detonációt követően már utcára is vonultak, és a romhalmazok tetején kerültek összetűzésbe, ahol a rendőri erők könnygázzal oszlatták fel az utcára vonuló kormányellenes tüntetőket. És úgy tűnik ez még csak a kezdet, már most bejelentették, hogy további, nagyobb kormányellenes megmozdulást szerveznek holnapra. 

Címlapkép: Facebook