Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már fél éve figyelmeztettek, hogy fel fog robbanni az ammónium-nitrát a bejrúti kikötőben

Ez a cikk több mint 3 éves.

6 hónappal ezelőtt többször is figyelmeztetést adtak ki szakemberek, hogy ha nem viszik el a bejrúti robbanást okozó ammónium-nitrátot a lakóövezettől alig 100 méterre található kikötőből, akkor az egész város felrobbanhat – írja a 24.hu a Guardian nyomán.

A 2750 tonnányi veszélyes anyagot a brit hírportál szerint eleve „úszó bombának” nevezték, és már több éve egy kikötőhöz közeli raktárban tárolták.

A Guardian úgy tudja, a robbanóanyagot egy orosz tulajdonú hajó szállította Libanonba 2014-ben (a CNN 2013-at ír), de a vízi jármű eredetileg csak egy vészhelyzet miatt állt meg ott, a cél Mozambik lett volna.

A bejrúti kikötőből azonban nem engedték tovább, arra hivatkozva, hogy a hajó nincs olyan állapotban, hogy újra nyílt vízre ereszthessék. Most szerdán viszont már olyan információk is napvilágot láttak, miszerint a hajót azért tartották ott, mert 100 ezer dollárnyi kikötői díjjal tartozott Bejrútnak.

A kapitány évekkel ezelőtt azt nyilatkozta orosz újságíróknak, hogy a hajót birtokló Igor Grechushkin a bonyodalmakat követően lemondott a járműről és vele együtt a személyzetről, így a hajón dolgozóknak majdnem 1 évig a fedélzeten kellett maradniuk, mire elengedték őket, az ammónium-nitrátot pedig a kikötő egyik raktárába szállították.

Badri Daher, a libanoni vámkezelők igazgatója a robbanást követően arról beszélt, hogy az elmúlt években ők összesen 6 dokumentumot küldtek a bíróságnak, amelyben arra figyelmeztettek, hogy a kikötőben tárolt anyag veszélyes.

Kérelmezték, hogy szállítsák el, de ez nem történt meg, hozzátéve, hogy Daher szerint eleve nem is szabadott volna a robbanóanyagot lepakolni a hajóról.

A Reuters-nek pedig egy neve elhallgatását kérő személy nyilatkozta, hogy szakemberek 6 hónapja is megvizsgálták a szállítmányt, és egy az egyben megmondták, hogy muszáj elvinni, különben az egész város felrobbanhat. A hírügynökség úgy tudja, emellett több bíró és bizottság is kifejezte már aggályait a tárolt anyaggal kapcsolatban.

A bejrúti kikötőben kedden történt hatalmas robbanás, amelyben a legfrissebb adatok szerint 135 ember halt meg, több mint 5000-en megsérültek, 300 ezer embernek pedig el kellett hagyni az otthonát. Egyelőre nem ismert, mi okozhatta a robbanást, ám a Reuters anonim forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a kikötő 9-es raktárában indult a tűz, ami átterjedt a 12-esre is – éppen arra, ahol az ammónium-nitrátot tárolták. A Bloomberg szerint a robbanás olyan mértékű volt, hogy még Cipruson is hallották.

Bejrút kormányzója, Marwan Abboud szerint a robbanás okozta károk a fél városra kiterjednek, és összesen körülbelül 3 milliárd dollár lehet ezeknek a kárköltsége.

Szijjártó Péter külügyminiszter kedd este adott ki közleményt, amelyben bejelentette, hogy Magyarország 1 millió eurót küld gyorssegélyként a libanoni Maronita Katolikus Egyháznak, hogy segíteni tudjanak a rászoruló családoknak. Hozzátette, ha már látja az ország az újjáépítés során felmerülő szükségleteket, akkor további segítségnyújtásról is egyeztetnek majd.

(24.hu, Guardian)

Címlapkép: Facebook