Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Schmuck Erzsébet az ÁSZ jelentéséről: „nem tévesztettük meg a nyilvánosságot, sem a tagjainkat”

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lezárta az LMP gazdasági vizsgálatát az Állami Számvevőszék: az átvilágítás során a párt 2017-2018. évi könyvviteli nyilvántartásait vizsgálták, derül ki az ÁSZ közleményéből. Az ellenőrző szerv szerint az LMP említett évekre vonatkozó pénzügyi kimutatásai nem mutatnak „megbízható és valós” képet a párt éves bevételeiről és kiadásairól, így megtévesztik a nyilvánosságot és a párt saját tagságát is. Schmuck Erzsébet társelnök lapunknak azt nyilatkozta: nem a párttagok és a nyilvánosság megtévesztése volt a céljuk, csupán nem a jogszabályoknak megfelelően könyveltek.

„A politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a pártok gazdálkodásának ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében”

-írják.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint az Lehet Más a Politika a 2017-es és 2018-as években pénzügyi nyilvántartásait nem az előírások szerint vezette.

2017-ben a párt számviteli szabályozási környezete nem biztosította a központi költségvetésből kapott támogatások és az egyéb hozzájárulások, adományok szabályszerű nyilvántartását, valamint a könyvvezetésének és gazdálkodásának szabályszerűségét. 2018-ban pedig magánszemélyek adománya és a tagdíjak tekintetében analitikus nyilvántartást nem vezetett, emellett pedig a magánszemélyektől kapott adományok adatait bizonylat nélkül rögzítette a számviteli nyilvántartásában, így nem igazolta, hogy ezen adományok a Párttörvény szerinti engedélyezett forrásból származtak. Ugyanebben az évben a teljesítésigazolás nélkül történt kifizetések miatt nem igazolt, hogy a kifizetéseket az LMP valóban feladatellátásaira fordította.

Az ÁSZ közleménye szerint a jelentéstervezetet észrevételezésre elküldték az LMP társelnökeinek, akik nem vitatták az ellenőrző szerv megállapításait. A szabálytalanságok kijavítása érdekében az ÁSZ javaslatokat tett a társelnököknek, akiknek harminc napon belül kell intézkedési tervet készíteniük.

A közleménnyel kapcsolatban felkerestük Schmuck Erzsébetet, a párt egyik társelnökét, aki azt mondta: a párt elnöksége már foglalkozott a jelentéssel, tizenöt napon, azaz határidőn belül válaszoltak is rá, ám csak a titkár aláírásával tudták azt elküldeni.

Ebben a válaszlevélben megígérték, hogy az intézkedési tervet valóban elkészítik harminc napon belül – és mivel az átláthatóság fontos a párt számára, a hibákat pontosítják.

Az egyik probléma például az volt, hogy a tagnyilvántartásánál és az adományoknál nem a jogszabályoknak megfelelően könyveltek. Az megfelelő, helyes adatok viszont birtokukban vannak, ám elektronikusan a személyiségi jog védelme miatt nem tehetik ezt közzé. „De mi nem tévesztettük meg sem a nyilvánosságot, sem a saját tagjainkat”, reagált Schmuck közvetlenül a közleményre.

Frissítés, 14:08: A párt hivatalosan, sajtóközleményben is reagált a közleményre:

Reagálás az Állami Számvevőszék közleményére
Az LMP – Magyarország zöld pártja tudomásul veszi az Állami Számvevőszék megállapításait, de vitatja azokat, és fenntartja, hogy nem tévesztette meg sem a nyilvánosságot, sem pedig saját tagságát.

Az LMP számára az átlátható, tiszta és jogszerű gazdálkodás központi kérdés, ezért a párt 30 napon belül elkészíti az ÁSZ által kért intézkedési tervet.

LMP sajtó

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor