Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Németország egyik legfontosabb fegyvervásárlójává vált Magyarország

Ez a cikk több mint 3 éves.

Magyarország a Német Szövetségi Köztársaság egyik legfontosabb partnerévé vált a fegyverbiznisz területén. Erről írta szombati vezető anyagát a német, baloldali Junge Welt újságírója, Mathias István Köhler. A lap beszámol arról, Orbán Viktor rendkívül jelentős haderőfejlesztésbe kezdett, a megrendelések legnagyobb nyertese pedig a német fegyveripar. Felidézte, az ország által, a NATO-kötelezettségvállalásra hivatkozva, legújabban vásárolt első négy német Leopard 2A4 típusú páncélos a napokban érkezett meg a Komárom-Esztergom megyei Tata laktanyájába.

A tankokat hivatalosan Frank Haun, a német fegyverkonszern, a Kraus-Maffe Wegman (KMW) vezérigazgatója adta át, ünnepélyes keretek között Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszternek. 2018 decemberében ugyanis a KMW ritkán látott, nagyszabású megrendelést vehetett átt a negyedik Orbán-kormánytól, összesen 44, új típusú Leopard tankra, és 24 Pzh 2000 típusú önjáról, páncélos lövegre. Az első négy elkészült harckocsit a következő hónapokban még nyolc szállítása fogja követni.

Tata, 2020. július 24.
Benkõ Tibor honvédelmi miniszter (b) jelképesen átveszi az elsõ négy Leopard 2A4HU típusú harckocsit Frank Hauntól, a KMW vezérigazgatójától a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2020. július 24-én. Szeptembertõl év végéig havonta két Leopard érkezik Tatára a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjármûgyártótól, így 12 ilyen jármûvel rendelkezik majd a honvédség. Az új páncélosok a 40 éve rendszerben lévõ orosz T-72-eseket váltják le.
MTI/Krizsán Csaba

A KMW és a Rheinmetall acélgyár ezzel rég nem látott, nagy megrendeléshez jutott, ami a járvány-válság miatt fontos is lehet Berlinnek. A cikk azonban németre fordítva felidézi Németh Szilárd honvédelmi államtitkár szavait is, aki a 25. Klapka György lövészdandár laktanyájában beszédében úgy fogalmazott, a kelet-közép európai országoknak meg kell erősíteniük haderejüket, hogy megvédhessék „a keresztény Európát” a fenyegetésektől, hiszen „a migrációt meg kell állítani.”

Mindezek alapján a Junge Welt feltette a kérdést, bizonyos-e hogy a német fegyverbiznisz nem válik-e olyan magyar politika eszközévé, amit sem a németek többsége, sem a szövetségi kormány nem támogatna, és azzal azonosulni sem tud?

Emlékeztet arra is, egyáltalán nem túlzás elképzelni, hogy Budapest a megerősített déli határon veti be az új játékszereket, hiszen a bajorországi Donauwörthben található Airbus-üzemben készült, 20 darab H145M típusú katonai helikopter, amiket a kormány korábban rendelt, már ott teljesít szolgálatot.

Ahogy azonban Köhler írta, berlini nagykoalíciós kormány ezzel az akcióval valójában két legyet üt egy csapásra, hiszen a magyarok eljátszva a „mumus” szerepét valójában leveszik a németek válláról a határok erőszakos őrizetének morálisan aggályos terhét, közben pedig megrendeléseikkel szó szerint fűtik is a német gazdaság kohóját.

München, 2020. július 3.
Lõrincz Gábor dandártábornok, a tatai lövészdandár parancsnoka felragasztja a magyar állami felségjelzést a Magyar Honvédség újbeszerzésû Leopard 2A4HU harckocsijára a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. Ebbõl a típusból összesen 12 darab érkezik hamarosan, majd további 44 darab Leopard 2A7+HU harckocsit pedig 2023-tól szállítanak hazánkba.
MTI/Koszticsák Szilárd

Ez utóbbi annyira igaz, hogy a 2019-es adatok szerint a német fegyveripar eddig soha nem látott mértékben pörög, a fő export-megrendelő pedig maga a magyar kormány. Egyedül ebben az évben ez 1.77 milliárd euró, azaz több mint 612 milliárd forint értékben vásároltak be. Ekkora összegnél pedig nem is csoda – jegyzi meg a Junge Welt – ha Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszer július 16-án rendkívüli barátságosan nyilatkozott a magyar kollégáival folytatott megbeszélés után.

Mindennek oka az, hogy a németek attól tartanak, Kelet-Közép Európa országainak többsége nem tőlük, hanem az Egyesült Államok hadiiparától akar majd inkább fegyvert vásárolni. A Népszavára hivatkozva pedig azt is megjegyezték, mindennek hatására Karrenbauer nemhogy kritikát fogalmazott volna meg Orbánék felé, de még arról is meg kívánja őket győzni, hogy rakétavédelmi rendszert is inkább tőlük, és ne Washingtontól szerezzenek be.

A félelem nem indokolatlan, ugyanis a másik nagy illiberális, térségbeli bástya, Lengyelország sokkal szívesebben üzletel a Pentagonnal, mint a németekkel, így ők, mint az amerikaiak versenytársai, elsősorban Magyarországon keresztül tudnak betörni erre a piacra.

Mindezek fényében azonban a cikkíró azt is megkérdezte, amennyiben még tankokkal is ellátja a CDU-SPD nagykoalíció Orbánt, mennyire lehet egyáltalán komolyan venni azt a cirkuszt, ami az Európai Néppártban és az EP-ben, valamint éppen a legutóbbi EU-csúcson is a magyar jogállamiság kérdést övezte?

Azonban nem csupán a németektől vásároltunk mostanában hadifelszerelést. Az amerikai hadászati szaklap, a Jane’s információi szerint Törökország legnagyobb hadiipari gyárától is rendeltük jó pár páncélozott járművet, automatikus célzórendszerrel. Ilyet más európai ország még nem tett, hiszen ugyanezeket a lövegeket a törökök a szíriai és iraki kurdok ellen is bevetik, ezért a magyar partneri viszony igen jól jön az egyre inkább elszigetelődő Ankarának.

Címlapkép: MTI/Krizsán Csaba