Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Blogok, Velvet, Totalcar: az eddigi Index nélkül nekik is nehezebb lesz

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogy arra az Mfor rámutatott, az Index címlapjáról elérhető más tartalmak, mint a Blog.hu-s blogok, a magyar blogoszféra jelentős része, valamint a Dívány, Totalcar, Portfolio, Napi, Femina, Velvet és a többi oldal is megsínylik, hogy a legnagyobb elérésű magyar internetes hírportál gyakorlatilag megszűnik.

Az Index címlapjáról ugyanis rengetegen kattinthatnak ezen tartalmakra, így amennyiben a lap színvonala és látogatottsága (várhatóan) bezuhan az elkövetkezendő időszakban, a fenti portálok, blogok forgalma is csökkenni fog.

A jelenleg az Index címlapjának az alján található portálok egy részét – mint például a Totalcart, ahogy arról Gerényi Gábor, az Index feldarabolásának ötletgazdája is megemlékezik – a lap vezetőinek ötletétől vezérelve hozták létre, hogy eleve integráns részei legyenek, ahogy az főoldali megjelenésükben is tükröződik.

Noha ezen oldalak elérhetők saját jogon is (pl: totalcar.hu), és olvasótábort is gyűjtöttek maguknak, az indexes olvasó ha végiggörgette a címlapot, akkor is szembesült tartalmaikkal úgy számítógépes, mint mobilos felületen, ami további látogatásokat generált.

Ennek hiánya már csak azért is fájó pont lehet, mert ahogy az Index, főoldalra állandóan kiemelt társoldalai – az Indamédia részei – is reklámbevételekből élnek, és miközben a látogatottság bezuhanása vélhetően az anyaoldal esetében lesz a legdurvább, várhatóan a társoldalak hirdetési felületeinek értékei is csökkenni fognak. Ez pedig hatással lehet a tartalomgyártásra fordítható költségvetésre, de a dolgozók fizetésére is.

Ennél azonban még súlyosabb károkat szenvedhet a lap körüli blogoszféra.

A blog.hu szintén az Indamédia tulajdonában van, és ingyenes, könnyen használható publikálási felületével rengeteg embernek és kollektívának ad lehetőséget az online megjelenésre, meglátásaik, információik, vagy bármi más közlésére rendkívül szerteágazó témákban.

Egykor a Mérce is a blog.hu felületéről indult Kettős Mérceként, a kettosmerce.blog.hu címen továbbra is megtalálhatók a Mérce 2017-es indulása előtti tartalmak, és az újság (egykor blog) felfuttatásában komoly szerepet játszott, hogy rendszeresen kikerült az Index főoldalán található blogketrecbe.

De sok más blog is rendszeresen megjelenik a főoldalon, ezzel számos látogatót biztosítva az adott felületnek, ami ha az Index látogatottsága bezuhan – ami elkerülhetetlen, miután gyakorlatilag mindenki felmondott – elvész, és nem valószínű, hogy a blogok találnak más felületet, ahonnan ily nagy mértékű forgalmat csatornázhatnának be.

A blogoszféra helyzete egyébként már 2018-ban is bizonytalan volt, mikor Spéder Zoltán korábbi tulajdonos eladta a CEMP-et, melyhez a felületek akkor tartoztak Oltyán József KDNP-s üzletembernek és politikusnak, akkor azonban többé-kevésbé sikerült átvészelnie a helyzetet, noha a blogketrecbe kiemelt tartalmak terén érezhető volt a változás.

Az Index körüli folyamatokat a Mérce is szorosan nyomon követi, a témában született cikkeinket ezen a linken találjátok.

Címlapkép: Blog.hu / Facebook