Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szijjártó: az állam mossa kezeit, semmi köze az Index-ügyhöz

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Lisszabonban portugál hivatali partnerével, Augusto Ernesto dos Santos Silvával tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen újságírói kérdésre visszautasította, hogy a kormánynak bármi köze lenne a legolvasottabb magyar hírportál szétveréséhez.

A sajtótájékoztató végén a Reuters riportere kérdezhetett, aki Riporterek Határok nélkül jelentésére hivatkozva megjegyezte, hogy Magyarország a szabadságjogok szempontjából a második legrosszabb helyen áll az egész Európai Unióban, majd emlékeztetett Dull Szabolcs Index-főszerkesztő szerdai elbocsátására egy hónappal azt követően került sor, hogy a szereksztőség figyelmeztette a közvéleményt arra, hogy veszélybe került a függetlensége.

Konkrét kérdését úgy fogalmazta meg: „Magyarországon újságírói körökben egyre nagyobb az aggodalom, hogy a kormány intenzívebbé teszi a sajtó elleni támadásokat. Hogyan reagál ezekre az aggodalmakra, és úgy gondolja-e, hogy szabad országnak tekinthető-e sajtószabadság nélkül Magyarország?”

Erre Szijjártó felháborodva azzal válaszolt:

„Nem biztos, hogy jól értettem a kérdését. Magyarországon egy magántulajdonban lévő médium főszerkesztőjét a tulajdonos leváltotta. És ön engem, mint az állam képviselőjét megkérdez, hogy mit gondolok erről. Tehát ön azt gondolja, hogy az államnak be kellene avatkoznia abba, hogy egy magántulajdonos leváltja a főszerkesztőjét? Én ezt visszautasítom! Hogy jön az állam ahhoz, hogy beleszóljon egy magántulajdonban lévő médium tulajdonosának döntésébe?

Nem tudom, hogy ez Németországban vagy Portugáliában elfogadott dolog lenne-e, de Magyarországon biztosan nem. Ami a magyarországi sajtószabadság helyzetét illeti: állandóan hallgatom ezeket a hazug vádakat. És mindig megkérdezem, hogy mondjanak egy konkrét esetet! Mikor nem írhatta le az újságíró azt, amit gondol? Mely törvény akadályozza meg akadályozza meg, hogy a sajtó szabad legyen? Nincs ilyen. Kedves hölgyem, Magyarországon ön nem tud megnevezni egyetlen olyan szegmenst sem a médiában, ahol ne kormányellenes médium lenne a vezető. A legnagyobb internetes újság, a legnagyobb politikai napilap, a legnagyobb televíziós csatorna, a legolvasottabb hetilap masszívan kormányellenes. Van-e esetleg más kérdés ezzel kapcsolatban?”

Mint arról beszámoltunk, csütörtök délután már nemcsak Dull Szabolcs neve volt a távozók listáján a június óta intenzív veszélyt jelző indexesek közül: miután a szerkesztőség hiába kérte Bodolai Lászlót, az Index.hu Zrt. elnökét, hogy vegye vissza a tegnap elbocsátott főszerkesztőt, a portál több munkatársa beadta felmondását, és a Media1 információi szerint több mint 40-en tervezik, hogy távoznak a laptól, de a szám még változhat.

Az Index-ügy kapcsán a sajtó szisztematikus szétveréséről írt cikkünk ide kattintva olvasható.

(via 444.hu)

Címlapkép: MTI/KKM/Borsos Mátyás