Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népszava: Közel egy hónapja késik a gyöngyöspatai kártérítés kifizetése

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hetekkel ezelőtt, június végén már ki kellett volna fizetnie az általános iskolát jelenleg fenntartó Hatvani Tankerületnek és a helyi önkormányzatnak azt a kártérítést, amire a Kúria egy idei ítéletében kötelezte a gyöngyöspatai cigány gyerekek szegregált oktatása miatt.

A helyi Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2012 között etnikai alapon különítették el a gyermekeket, a cigány származásúakat jellemzően rosszabb minőségű oktatásban részesítették nem cigány társaikhoz képest.

A lap úgy tudja, hogy az összesen 100 millió forintos összegnek június 30-án kellett volna megérkeznie az érintettek számlájára, ez azonban mindeddig nem történt meg.

„Nem ez az első eset, hogy az állam vagy valamely önkormányzat nem teljesíti a törvény által megszabott kötelezettségét – gyakran túllépik például a közérdekű adatigénylésre adott válaszadás határidejét is.”

– nyilatkozta a Népszavának Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

Ahogy azt mi is megírtuk korábban: Horváth László, Gyöngyöspata fideszes országgyűlési képviselője június 4-én törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amely élvezi a kormánypártok és a kormány támogatását. A nemzeti köznevelési törvény módosításával azt szeretnék elérni, hogy a jogellenes iskolai elkülönítés miatt induló perekben a cigány gyerekek ezentúl ne kaphassanak pénzbeli kárpótlást, hanem a jogsértést elkövető iskolák nyújtsanak vagy vásároljanak majd nekik „oktatási, képzési szolgáltatást”.

Az ügy előzménye, hogy idén januárban Orbán Viktor az év első kormányinfóján újságírói kérdésre reagálva beszélt a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatt a jogellenesen elkülönítve oktatott cigány gyerekeknek megítélt kártérítésről. Azt mondta erről, hogy egy „etnikailag meghatározó népcsoport tagjai egy nagy jelentőségű összeget fognak kapni mindenfajta munkavégzés nélkül”. A Fidesz-KDNP ezután egész kommunikációs kampányt húzott fel a témára, Horváth László pedig több ízben is hergelte a közvéleményt a gyöngyöspatai kártérítések ügyével.

A Kúria végül mindenben helybenhagyta a korábbi jogerős ítéletet, egyben kifejtette, hogy a hatályos törvények szerint a kártérítés ez esetben is kizárólag pénzben állapítható meg, mint minden más nem vagyoni kárnál.

A fideszes törvénymódosítás ellen júniusban huszonnégy civil szervezet levélben fordult az ombudsmanhoz, mivel szerintük a törvény alkotmányellenes, és az uniós jogba ütközik. Az alapvető jogok biztosához akkor eljuttatott levelükben kifejtették, hogy a törvényjavaslat a szegregáció logikáját vezetné be a polgári jog szankciórendszerébe is. Ez a megoldás ugyanis az iskolában elkülönített romákat megkülönböztetné minden más olyan személytől, aki személyiségi jogainak megsértéséért próbál elégtételt venni, hiszen számukra csak másfajta jóvátételt engedélyezne.

A javaslat „mindenki más számára nyitva hagyná a lehetőséget, hogy pénzbeli sérelemdíjat követeljen, csak – vagy legalábbis elsősorban – a romákat zárná el ettől a lehetőségtől. Az oktatási és lakhatási gettóba kényszerített romákat tehát jogi gettóba is zárná a törvényhozás ennek a javaslatnak az elfogadásával” – fogalmaztak a civilek, akik szerint elfogadhatatlan, hogy míg minden más nem vagyoni kárt szenvedett személy eldöntheti, mire fordítja a kártérítését (akár oktatásra, képzésre is), addig csak a szegregált romák nem élhetnének ilyen módon az önrendelkezési jogukkal.

Aláíró és támogató szervezetek: Amnesty International Magyarország, Artemisszió, Autonómia, Bagázs Egyesület, Emberség Erejével Alapítvány, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Gyöngyöspata Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata, Háttér Társaság, Igazgyöngy Alapítvány, InDaHouse, Közélet Iskolája, Magyar Helsinki Bizottság, MENŐK Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület, Motiváció Műhely (Motiváció Oktatási Egyesület, Pontus Egyesület, Shero Egyesület), Ökotárs Alapítvány, Polgár Alapítvány az Esélyekért, Roma Parlament Egyesület, Romaversitas Alapítvány, Rosa Parks Alapítvány, TASZ, Új Start Alapítvány

(Népszava)

 

Címlapkép: Diákok a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola előtt 2020. január 21-én. (Fotó: MTI/Komka Péter)