Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élesen elutasították az Európai Parlament főbb frakciói a tegnapi költségvetési egyezséget

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közös nyilatkozatban reagált az Európai Parlament összes jelentős frakciója a tegnapi EU-csúcson a Bizottság és a tagállamok vezetői által elfogadott egyezségre a költségvetéssel kapcsolatban.

Az Európai Néppárt, a Szocialisták, a liberális Renew, a Zöldek, és a rendszerkritikus baloldal által is támogatott, közös nyilatkozatban a Parlament kimondaná azt, elutasítják, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács „megkurtítsa” a demokratikusan megválasztott parlament jogait a 2021-2027-es költségvetés számainak eldöntése és a járvány-mentőcsomagról való döntés során.

Ismert, hogy a tegnap, a csúcson a tagállami kormányfők úgy döntöttek, végül 750 milliárd eurós csomagot fogadnak el, mint a koronaválság elleni védekezési mechanizmust, ebből viszont csupán 390 milliárd euró lehet majd a közvetlen támgotatás (az eredeti 500 milliárdhoz képest), a többi hitelként hívható le. Ezzel azonban az előtte, az EP által megszavazott „Zöld Megegyezés” klímaváltozást kezelő programjának költségvetését 30 milliárd euróról 10 milliárd euróra csökkentette a megegyezés, míg az egészségügyi fejlesztésekre, az ifjúságpolitikára szánt összegek jelentős csökkentését is kifogasolják az EP-képviselők.

Az elfogadásra előterjesztett nyilatkozat éles fordulatokat használ, például „elfogadhatatlannak” minősíti a megegyezést, sőt „megvetik” a költségvetési megegyezést. Mehreen Khan, a londoni Financial Times brüsszeli tudósítója Twitterén arról ír, éppen az Európai Bizottság elnökét is adó Európai Néppárt frakciója a nyilatkozat legvehemensebb támogatója, míg a Szocialisták és Macron EP-képviselői inkább hajlanak a dél-európai államok jogait és gazdasági megsegítését legalább részben biztosító megegyezés elfogadására.

David Maria Sassoli, az Európai Parlament szocialista elnöke ma délelőtti sajtótájékoztatójában megerősítette a közös nyilatkozat megfogalmazásának tényét, és hozzátette, nagyon fontos, hogy az EU-s társintézményeket a Parlament erősen emlékeztesse arra,

költségvetési ügyekben az utolsó szót a választott képviselők testülete és nem ők mondják ki.

Ujhelyi István, magyar szocialista EP-képviselő ugyancsak írt a parlamenti, közös nyilatkozat megfogalmazásáról és várható elfogadásáról Facebook-oldalán, ebben azt emelte ki, hogy az Orbán által is kifogásolt, jogállami mechanizmusról az EP már döntött, de ezt az Európai Tanács és a Bizottság most jelentősen felvizezte, ezt pedig a magyar ellenzéki képviselő elfogadhatatlannak minősítette.

„Fontos tétel, hogy a közös állásfoglalás a jogállamisággal kapcsolatban rögzíti: az Európai Tanács nem gyengítheti a Parlament és a Bizottság által korábban elfogadott jogállami mechanizmusra tett javaslatát. Felszólítjuk tehát az állam- és kormányfők tanácsát, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az uniós költségvetés védelme érdekében, a korábban asztalra tett dokumentumok megtárgyalásával.”


A tegnapi EU-csúcs, és az ott elfogadott megegyezés nemcsak Brüsszelben,de itthon is nagy hullámokat keltett, miután, – a megegyezés egyes, őket favorizáló elemei alapján – mind Orbán Viktor, mind pedig a liberális ellenzék egyes képviselői azt állították, hogy a tárgyalás az ő sikerükkel végződött.

Orbán, lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel közösen például tegnapi sajtótájékozatóján azt ünnepelte, hogy a költségvetési pénzek folyósításánál szerinte „elkerülték” a jogállamiság megkövetelését. Eközben Molnár Csaba, a DK, és Cseh Katalin, a Momentum brüsszeli képviselői azt hangsúlyozták, hogy a jogállamiság, mint követelményrendszer továbbra is a mechanizmus része maradnak, ezért ők Orbán vereségéről beszéltek.