Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ellenzéki pártok nem értenek egyet abban, hogy mennyire volt sikeres az EU-csúcs

Ez a cikk több mint 3 éves.

Reagáltak az ellenzéki pártok az európai uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján született megállapodásra, amelynek értelmében az 1074 milliárd eurós, 7 éves költségvetést kiegészítik egy 750 milliárdos helyreállítási alappal. A jogállamiság  mint a pénzhez jutás feltétele végül csak nagyon bonyolult kontextusban, inkább irányelvként és alapvető értékként került be a dokumentum szövegébe (amit egyébként a pártok többféleképpen is értelmeztek).

Orbán Viktor mindezt nagy sikernek értékelte, hiszen a holland miniszterelnök korábban éppen azért kezdeményezte, hogy tagállami jóváhagyáshoz kössék a támogatást, hogy az lehetővé tegye az olyan, jogállamisági problémákkal küzdő országok pénzbeli szankcionálását, mint például Magyarország.

Az ellenzék azonban kevésbé osztozott a miniszterelnök elégedettségében: amellett, hogy Orbán kudarcát látják a megállapodásban, néhány párt pozitívabban áll az EU-csúcs eredményéhez, de vannak, akik szkeptikusak azzal kapcsolatban, mennyire is fog segíteni az Unió azoknak, akiknek szüksége van rá.

Demokratikus Koalíció

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője online sajtótájékoztatóján elmondta, Európa történelmében még soha nem fordult elő, hogy egy gazdasági válságra ennyire erős, közös választ adjanak az országok, és üdvözli, hogy az Unió vezetői nem hagyták magukra azokat az államokat, ahol a legnagyobb lett a munkanélküliség, hanem közösen kötelezettséget vállaltak arra, hogy enyhítsék a válság hatásait.

Dobrev úgy fogalmazott, Orbán ismét gyengének bizonyult, mert szerinte kiderült, hogy nemzetközi szinten nem tud érvényesülni, utalva arra, hogy nem tudta kiharcolni azokat a feltételeket, amelyekhez a megállapodás támogatását kötötte, és amelyeket megszavaztatott a kormánypárti többséggel a Parlamentben (ezekről itt írtunk bővebben).

Az Európai Tanács döntése hatalmas győzelem Magyarországnak és Európának, minden fronton vereség Orbánnak! Hatalmasat…

Közzétette: Demokratikus Koalíció – 2020. július 21., kedd

Jobbik

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője több tanulságot is levont az EU-csúcs után, és ezekről írt Facebook oldalán:

  • Szerinte a Fidesz felemás eredményre jutott, a jogállamiság kifejezését sikerült kihúzni a szövegből, de nem mindenhonnan. Hozzátette, az már más kérdés, hogy a „szép” szavak mennyire maradnak papíron, és mennyire kerülnek majd alkalmazásra.
  • Gyöngyösi nehezményezi, hogy nincs garancia arra, hogy a pénzek elosztásában pozitív változás következne be. Úgy véli, az EU továbbra sem nagyon tervez mást, mint hogy nyugaton a nemzetközi mamutvállalatokat, keleten pedig a politikához közel álló oligarchákat pénzelje, ami szerinte kár, mert az európai gazdaság gerincét még mindig a kis- és középvállalkozások adják, ráadásul a válságot is ők szenvedték meg a legjobban.
  • A Jobbik képviselője kitért arra is, hogy a megállapodásban támogatások helyett a hitelek teszik ki az összeg nagyobb részét. Szerinte ez nem segít azokon az államokon, akik már így is nagyon el vannak adósodva, mert ha ők borulnak, „az egész eurozóna borul”.

EU-csúcs – A hétéves költségvetés és a gazdasági helyreállítási csomag elfogadásának 3+1 nagy tanulsága:

1. Otthon…

Közzétette: Gyöngyösi Márton – 2020. július 21., kedd

Magyar Liberális Párt

A Liberálisok szerint  dupla veszély a Fideszre és holdudvarára nézve a megállapodás szövege a jogállamisággal kapcsolatban, de szerintük az új költségvetésben szereplő feltételek gyakorlatba ültetése körülményesnek ígérkezik.

„Nem várhatjuk el Európától, hogy helyettünk tegyen rendet idehaza. 2022-ben saját magunk dönthetünk az ország jövőjéről, és gondoskodhatunk róla, hogy Orbán szabadságellenes és korrupt politikáját egyszer és mindenkorra felszámoljuk” – tette hozzá a párt közleményében.

Lehet Más a Politika

Az LMP-től Ungár Péter országgyűlési képviselő adott ki közleményt a megállapodással kapcsolatban, amelyben úgy fogalmazott: nehéz helyzetbe kerül az, aki meg akarja érteni, hogy mi történt az uniós csúcson, hiszen a kormánypártok és az ellenzékiek teljesen ellentétesen értékelik a döntéseket.

Ungár szerint nem helyes, ha az ellenzék is ugyanúgy megpróbálja leegyszerűsíteni a világot, mint a Fidesz, és nem helyes, ha azt üzenik a szavazóknak, hogy mindenki hátradőlhet, az Unió tegnap megvédte a magyar jogállamiságot, mert nincs így.

Az LMP politikusa szerint a jogállamisággal kapcsolatos nyilvánosságra hozott rész obskurus, feltételes és áttételes, majd hangsúlyozta: nem az EU fogja megvédeni Magyarországon a sajtószabadságot vagy a civil szervezeteket, hanem saját magunknak kell „megküzdeni” a szabadságért.

Ungár úgy véli, az ellenzék feladata inkább az, hogy mondják el, hogyan használnák fel a kapott forrásokat a Fidesz helyett, például tisztességes bérekre a pedagógusoknak és az ápolóknak, és hogy a gyárak helyett inkább a zöldiparba fektessünk pénzt.

„Az egész döntés, ami született sajnos nem történelmi. Az EU jobboldali vezetése pénzzel próbálja betömni a gazdasági status quo repedéseit, ez nem fog segíteni fenntarthatóvá tenni az európai gazdaságot. Az EU gazdasági szerkezete növeli a különbségeket a centrumországok és a periféria között és ezzel a megállapodással ez nem fog változni” – fejtette ki Ungár a közleményében.

Nehéz helyzetbe kerül az, aki meg akarja érteni, hogy mi történt az Uniós-csúcson: a kormányoldal szerint Orbán Viktor a…

Közzétette: Ungár Péter – 2020. július 21., kedd

Magyar Szocialista Párt

Ujhelyi István online sajtótájékoztatóján Dobrev Klárához hasonlóan úgy fogalmazott, történelmi megállapodás született, Orbán pedig 4:0-ás vereséget szenvedett, mert nem sikerült érvényesítenie azokat a követeléseket, amelyekhez az ő jóváhagyását kötötte. Hozzátette azonban, hogy Magyarország sem lehet teljesen elégedett, mert Orbán politikájának köszönhetően sok milliárd eurótól kellett elbúcsúznunk ahhoz képest, hogy mennyit is kaphattunk volna, ha a miniszterelnök más politikát folytatna.

„Magyarország sem élheti meg győzelemként ezt a megállapodást, de kaptunk egy esélyt ahhoz, hogy mégiscsak egy normális, európai jogállamiságot létrehozó rendszerben éljük a következő éveinket” – fogalmazott az MSZP EP-képviselője.

Ujhelyi arról is beszélt, hogy Orbán nem fogja tudni blokkolni az EU jogállamiságról szóló döntését, mert ahhoz blokkoló kisebbséget kellene összehoznia, de az MSZP kiszámolta, hogy ha az összes Orbán-barát politikus beállna mögé az Európai Parlamentben ez ügyben, még akkor sem lenne meg a blokkoló kisebbségük az Európai Tanácsban.

Közzétette: MSZP – 2020. július 21., kedd

Momentum

Cseh Katalin és Donáth Anna, a Momentum két EP-képviselője közleményben reagált az EU-csúcs eredményére. Szerintük a megállapodással az Európai Unió egyértelmű jelzést tett: látja, hogy ellopják a pénzt Magyarországon, és elege van.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője azt írta:

„Egy éve vagyunk az EP-ben és máris többet értünk el, mint a korábbi magyar ellenzék tíz év alatt: elértük, hogy minden európai vezető számára világos legyen – az EU források magánpénzzé tétele elfogadhatatlan. A most elfogadott jogállamisági mechanizmus tökéletlen – de egy fontos lépés a helyes irányba.„

Hozzátette, egyelőre csak a mechanizmus szükségességéről állapodtak meg, ahhoz, hogy ez valóban hatásos eszköz legyen a korrupt kormányok megfékezésére, konkrét kötelezettségekre van szükség.

Donáth a döntéssel kapcsolatban kiemelte, ahogy 2004 óta minden folyamatosan, a következő hét évben is rengeteg EU-s forráshoz jut, az ő feladatuk pedig az lesz, hogy képesek legyenek megakadályozni, hogy a Fidesz ezeket a forrásokat elvegye saját polgáraitól.

Párbeszéd

A Párbeszéd Jávor Benedek, a párt uniós tanácsadójának posztját osztotta meg a megállapodással kapcsolatosan. Jávor Facebook bejegyzésében azt kérdezte, miután az Országgyűlés határozott követelése ellenére Orbán jóváhagyott egy olyan megállapodást az új EU-s költségvetésről és a helyreállítási csomagról, amelyben jogállamisággal kapcsolatos eljárások és feltételek szerepelnek, vajon a kormánypárti képviselők bizalmatlansági indítvánnyal állnek-e elő azok után, hogy ezek alapján a miniszterelnök semmibe vette az ő parlamenti szavazatukat?

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója: Miután az Országgyűlés határozott követelése ellenére Orbán jóváhagyott…

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2020. július 21., kedd