Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kína a videófelvételek ellenére is tagadja az ujgurok koncentrációs táborokba zárását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kína Egyesült Királyságbeli nagykövete szerint az ujgurok hazájában „békésen és harmonikusan élnek együtt más népcsoportokkal” és szerinte Kína egyenlő bánásmódban részesít minden etnikai csoportot. Ezt azután nyilatkozta Liu Hsziaoming, hogy A BBC riportere, Andrew Marr szembesítette egy tavaly ősszel készült drónfelvétellel, amin több száz, leláncolt és bekötött szemű, ujgur és más etnikumú embert szállítanak le egy vonatról, amiről azt sejtik, hogy egy börtöntranszfer Hszincsiangból.

A kínai a kormányzat „jogon kívüli zónává”, egy hatalmas internálótáborrá alakította az Ujgur Autonóm Régió névre is hallgató Hszincsiang tartományt, illetve az ujgur népcsoport által jelentett „terrorfenyegetés” ürügyével zárnak százezreket átnevelőtáborokba, és bélyegzik meg az egész népcsoportot.

A kínai hatóságok minden ujgurt gyanúsnak tekintenek, és csupán etnikai, valamint vallási hovatartozásuk miatt fellépnek ellenük.

Marr szembesítette a kínai diplomatát egy másik, ujgurokkal szembeni valószínűsíthető súlyos ember jogsértéssel is, amikor egy interjúfelvételt mutatott, amelyen egy nő arról beszél, hogy kényszersterilizálták. Erre Hsziaoming azzal reagált, hogy „nem tudja kizárni, hogy vannak elvétve különálló esetek, de olyanok minden országban vannak.”

A nagykövet határozottan tagadta, hogy masszív kényszersterilizációkat végeznének a kínai hatóságok az ujgur nőkön.

A BBC által megszólaltatott brit ellenzéki árnyék-külügyminiszter, Lisa Nandy szerint „erősen úgy néz ki”, hogy Kína a jelek szerint népirtásba kezdett az ujgurok ellen. Nandy szerint ami zajlik, az

„Emberek nagyobb csoportjának szándékos üldözése, és ellenük elkövetett gyilkosságok sorozata.”

A brit külügyminiszter, Dominic Raab szerint „óvatosan kell bánni” az olyan megnevezésekkel, mint a genocídium. Azt ennek ellenére elismerte, hogy különösen súlyos emberi jogsértésekről van szó. Raab közölte, hogy az ENSZ-ben 27 országgal közösen napirenden tartják a Kína által elkövetett, ujgurok, illetve hongkongiak elleni jogsértéseket.

Márciusban a Mérce is beszámolt róla az Australian Strategic Policy Institute (ASPI) kutatóközpont Eladó ujgurok (Ujghurs for sale) címmel kiadott jelentése alapján, hogy a kínaiak a táborokba zárt ujgur népességet multinacionális vállalatok számára rendelkezésre bocsájtják kényszermunka végzésére.

A dokumentum szerint több mint nyolcvanezer ujgurt helyeztek át 2017 óta a táborokból multinacionális cégekhez, legalább 27 különböző gyárba.

A gyárakban „kemény, szegregált élet” a munkásoké, folyamatos megfigyelésnek vannak kitéve, nem gyakorolhatják a vallásukat, valamint kötelező mandarinórákra és ideológiai képzésre kell járniuk.

Kormányzati dokumentumokat és a helyi média beszámolóit idézve az ASPI beszámolója arról is ír, hogy az ujgur munkások átnevelőtáborokból gyárakba szállítása egy államilag támogatott rendszer részét képezi.

„Kényszermunkára erősen utaló körülmények között dolgoznak az ujgurok olyan gyárakban, amelyek legalább 83 ismert globális, a technológiai, ruházati és autóiparban jelen lévő márka ellátási láncának részét képezik”

– számolt be a kutatóközpont. Ilyen márkák többek között az Apple, a BMW, a Huawei, a Nike, Samsung, Sony és a Volkswagen.

(Guardian, BBC)