Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Klímavédelmi céljaik támogatását kérik a visegrádi országok főpolgármesterei a hétvégén ülésező Európai Tanácstól

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nyílt levelet írtak a klímavédelmi célú várostámogatásokkal kapcsolatban a visegrádi országok fővárosainak (Pozsony, Prága, Varsó és Budapest) főpolgármesterei a jelenleg soros EU-elnök Németországnak és az azt vezető Angela Merkelnek. Az Európai Tanács most hétvégén, július 17-18. között fog ülésezni, a brüsszeli gyűlés témája a koronavírus-válság kezelése mellett az Unió új, hosszútávú költségvetésének tárgyalása lesz.

„A klímakrízis egész Európában súlyosan érinti a városokat és a városlakókat. Ugyanakkor a városok adottságai valódi, nagy hatású klímavédelmi intézkedések megtételét is lehetővé teszik.

-áll a levélben, amelyet többek között Karácsony Gergely is aláírt.

A szöveget aláíró főpolgármesterek szerint támogatás fejében sokféleképp fel tudnák venni a harcot a klímaváltozás ellen, a károsanyag-kibocsájtás csökkentésére például rengeteg kiaknázatlan eszközük van:

  • felújíthatnak régi, gyengén szigetelt házakat, napelemeket rakhatnak a tetőkre és hőszivattyúkat a kertekbe,
  • a kerékpározás vagy az elektromos autók, illetve a tömegközlekedés felé terelhetik a lakosokat,
  • és zöldhítetik a városi élettereket.

A főpolgármesterek emlékeztetnek, hogy a jelenlegi támogatás-elosztási mechanizmusok tekintetében nem egy rendszerszintű változtatást javasolnak, csupán specifikus, ám csekély méretű jogszabály-módosításokat szeretnének elérni „amelyek megteremthetik a közvetlen zöld városi források
jogi alapjait.”

„Ilyen például az Európai Városi Kezdeményezésre vonatkozó jogszabály módosítása, a helyi önkormányzatok fokozottabb közvetlen bevonása a Fenntartható Városfejlesztés programba, illetve az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközbe, valamint a közvetlen hozzáférést biztosító városokra szabott megoldások alkalmazása az Európai Zöld Megállapodásban és a koronavírus-járvány utáni talpra állást segítő pénzügyi eszközökben”

A felsorolt javaslatokat jelenleg az európai népesség összesen 10 százalékát kitevő 29 város támogatja, köztük a németországi Stuttgart, Hannover, Düsseldorf és München is.

A levéllel az EU tagországok többi kormányának is szeretnének üzenni: arra kérik őket, hogy növeljék ők is klímavédelmi erőfeszítéseiket, a kibocsájtás-csökkentési cél mérték például ne 40, hanem 55 százalék legyen.

A levél teljes szövege itt olvasható.