Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több ezer egészségügyi dolgozó lépett határozatlan idejű sztrájkba Madridban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hétfőn nagyjából 4600, még képzési időszakban lévő orvos, ápoló és gyógyszerész lépett sztrájkba a spanyol fővárosban. A rezidensek a koronavírus-járvány spanyolországi enyhülése után kezdtek demonstrációba, azt követelik a tartományi kormányzattól, hogy javítsa munkakörülményeiket és emelje béreiket.

Spanyolország csúnyán megszenvedte a járvány első hullámának hatásait, az egészségügyi dolgozók durva kimerültségre panaszkodnak. A madridi tartományi kormányzat ebben a kontextusban zárkózott el attól, hogy kollektív tárgyalásba kezdjen az elmúlt évek radikális privatizációja által is megtépázott közegészségügyi dolgozókkal.

A járvány idején Spanyolországban is minden este megtapsolták az egészségügyi dolgozókat, tegnap ugyanebben a megtiszteltetésben részesültek a főváros utcáira vonuló rezidenseket. A sztrájkolók előbb saját munkahelyeiknél demonstráltak, majd együtt vonultak át a tartományi egészségügyi minisztériumhoz – ahol egyébként néhány minisztériumi alkalmazott is kijött megtapsolni őket.

A megmozdulást szervező Amyts szakszervezet közlése szerint összesen 4.700 rezidens kezdett meghatározatlan idejű sztrájkba. A tervek szerint a sztrájk azt jelentené, hogy minden hétfőn utcára vonulnak a rezidensek beszüntetve mind ügyeleteiket, mind a rendelési idejüket. A többi napon a rendelési időt kitöltenék, ám az ügyeleteiket nem végeznék el. A tartományi kormányzat azonban az ügyeletekre 100 százalékos minimális szolgáltatási szintet írt elő, ami azt jelentette, hogy az ügyeleteseknek mind fel kellett venniük a munkát.

A tiltakozók ezt a sztrájkjog megsértéseként aposztrofálták.

A „Ne zsigerelj ki, hanem képezz” – feliratok alatt vonuló rezidens egészségügyi dolgozók egyebek mellett a szakmai képzésük minőségének javítását, jobban fizetett ügyeletek, a nem fizetett túlórák csökkentését, illetve a 24 órás ügyeletek utáni megfelelő pihenőidő garantálást követelték.

Enrique Ruiz Escudero, Madrid tartomány egészségügyi minisztere Twitteren reagált a sztrájk hírére: bár nyitottnak mondott a követelések megfontolására, kijelentette, a legtöbb követelést országos szintű szabályozások és kollektív bérmegállapodások szabályozzák, így a tartományi szint felelősségét hárította.

A koronavírus-járvány világszerte felszínre hozta az elmúlt negyven év közszolgáltatásokat leépítő neoliberális társadalompolitikájának drámai hatásait a közegészségügy területén. A járvány miatt tovább nőtt az egészségügyben dolgozók munkájának fontossága és veszélyessége, illetve a kifizetett bérek és garantál munkakörülmények minősége közötti szakadék. Emiatt pedig világszerte választják a tiltakozás valamilyen formáját a szektor dolgozói.

Alig egy hónappal azután, hogy a rezidensek tartottak demonstrációt a személyzeti létszám növelése és a személyzeti védőfelszerelések biztosítása érdekében, pénteken nagyjából kétszáz munkaközvetített ápoló kezdett sztrájkba az indiai Haidarábád város koronavírus kezelési központjának számító kórházában. Az ápolók munkaviszonyuk stabil alapokra helyezését, béremelést és létszámnövekedést követeltek. Kedden a kórház kisegítő személyzete is csatlakozott hozzájuk, hasonló követeléseket fogalmazva meg.

A napokban az izraeli ápolók is sztrájkfenyegetést fogalmaztak meg, ők is a túlterheltségre panaszkodnak: miközben nagyjából 750 kollégájuk van jelenleg is karanténban, az általuk el nem végzett munkát is a meglévő személyzetre terheli a kormányzat.