Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Palkovics minisztériuma szerint a modellváltással az SZFE csak tovább növelheti szabadságát

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csak nyerhet a fenntartási modell megváltoztatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetem, írja az MTI-hez eljuttatott közleményében a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az ITM szerint az átalakítás eredményeként az intézményben tanuló és végző diákok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulni fognak.

Az egyetem alapítványi modellbe helyezését a parlament július 3-án fogadta el; az intézmény jelenlegi és korábbi hallgatói többször is tiltakoztak az SZFE autonómiájának megcsorbítása ellen. A Budapesti Corvinus Egyetem mintájára az SZFE mellett a kormány hat másik felsőoktatási intézményt is privatizálna és alapítványi finanszírozásúvá tenne, a teljes lista itt olvasható.

A hallgatók leginkább a modellváltoztatás feleslegesen gyors tempóját kifogásolták, ugyanis így félő, hogy a szeptemberben életbe lépő új működési rend alig ad pár hónapot a felkészülésre és az egyeztetésre. Utóbbi miatt eddig sem törte magát a kormány: Palkovics a diákok az autonómia megőrzésére szolgáló javaslatait még június végén lesöpörte az asztalról.

A minisztérium ezzel szemben azt az álláspontot képviseli, hogy az átalakult modellben a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelni fogják a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az ITM szerint  „az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak”. Emellett úgy gondolják, hogy az új fenntartói modell sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára ahhoz, hogy külföldi szakemberektől tanulva az országhatáron túl is sikeresek lehessenek.

„Az alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli. A működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól”

-írja a minisztérium.

Az egyetem alapótói és fenntartói jogait szeptember elsején veszi majd át az erre a célra létrehozandó vagyonkezelő alapítvány.

(Magyar Narancs)