Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy halott, több tucat sérült, lángoló nemzetgyűlés: két napja tüntetnek Maliban a rendszer ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy ember meghalt, és egyes források szerint legalább húsz, mások szerint negyven ember megsérült, miután Bamakóban, Mali fővárosában két napja tartó tömegtüntetésen követelik Ibrahim Boubacar Keïta elnök távozását, és a rendszer megreformálását.

A tüntetők a gazdasági helyzet, a hosszú ideje tartó biztonsági problémák és a mélyre ható kormányzati korrupció miatt vonultak utcára június óta immár harmadszor.

Az Al Jazeera videójából is kiderül, hogy nem csupán az elnök személye, de alapvető, rendszerszintű problémák miatt emelik fel a hangjukat a tiltakozók.

A felvételeken az is látszik, hogy a tüntetők lángra lobbantották a nemzetgyűlés épületét, hogy ezzel is kifejezzék elégedetlenségüket a jelenlegi politikai kurzussal, de az állami tévé sugárzását is leállították, emellett Bamako két fontos hídját is gumiabroncsokból épített, égő barikáddal zárták le.

A június 5. mozgalom, mely a tüntetéseket szervezi az ellenzéki politikai erőkből, civil szervezetekből, egyesületekből és egy befolyásos imám, Mahmoud Dicko követőiből áll össze. Noha a jelenlegi elnök felajánlotta, hogy tárgyalásokba bocsátkozik a mozgalom képviselőivel és nemzeti egységkormányt állít fel, valamint új választásokat ír ki, és leváltja az alkotmánybíróság tagjait, a tüntetők és az ellenzék számára ez nem volt elegendő.

Dicko kifejtette, hogy ő nem Keïta ellenzéke, hanem a rendszert szeretné leváltani, ami véleménye szerint nem működőképes – ezt a véleményt pedig nem csupán a fővárosban osztják, de a bőrükön tapasztalják azok a milliók, akik jellemzően az ország középső északi részén, belső menekültként élnek, miután fegyveres csoportok elől kellett menekülniük – miközben a mali fegyveres erők láthatóan 2012 óta nem tudnak úrrá lenni az erőszakon (ahogy az ENSZ alakulatai sem).

Az utcai erőszak kivizsgálására azonban ígéretet tett az elnök, és miközben az ellenzék szerint a hatalom szabadította el az erőszakot, nem kétséges, hogy a Keïta-kormányzat a tüntetőket fogja felelőssé tenni az eseményekért, miután az elnök már jelezte, hogy szerinte az ellenzéki vezetők bujtottak föl erőszakra.

Taz / ABC / Al Jazeera