Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömegmészárlás miatt adta be lemondását Mali miniszterelnöke és a kormánya

Ez a cikk 5 éves.

Pár héttel ezelőtt, március 23-án mészárlás történt Mali Ogossagou Peulh nevű, fulbékok lakta falujában, a mintegy 160 ember meggyilkolásával egy másik nép, a dogonok milíciáját vádolják. A fulbék nemzetiség kisebbségben van az ország területén, míg a dogonok Mali lakosságának jelentősebb részét adják.

Ezt követően több tízezer ember tüntetett április elején a főváros, Bamako utcáin, a kormány lemondását követelve.

Soumeylou Boubeye Maiga, az ország miniszterelnöke tegnap éjjel pedig benyújtotta saját maga és a kormánya lemondását – bár valószínűleg ezzel csak azt a folyamatot könnyítette meg, amit képviselőtársai már elindítottak. Szerdán ugyanis a kormánytöbbség, összefogva az ellenzékkel, bizalmatlansági indítványt nyújtott be Maiga ellen, arra hivatkozva, hogy a miniszerelnök láthatóan nem képes kezelni az ország egyre romló biztonsági helyzetét.

A falu fulbék nemzetiségű, nagyrészt pásztorkodással foglalkozó lakossága a közelmúltban többször keveredett vitába a föld- és vízhasználat lehetőségén, ezt a problémát a klímaváltozás, a  a népességnövekedés és a talaj romlása csak fokozhatta. Emellett valószínűleg az is közrejátszott, hogy a fulbék lakosság között akadtak olyan emberek is, akik iszlamista szervezetekkel szimpatizáltak, a propaganda pedig ezt úgy kezelte, mintha a falu egész közösségére igaz lenne.