Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány mezőgazdasági válságkezelő programja a nagyobb gazdáknak kedvez a kisebbekkel szemben

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Agrárminisztérium bejelentette, hogy hétfőn indul a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme, amelyben az anyajuh- és a szarvasmarhatartók, a méhészek, valamint a zöldségtermesztők nyújthatják be támogatási igényüket július 27-éig.

Ennek keretében a válságtól negatívan érintett gazdálkodókat igyekeznek kárpótolni kiesett bevételeik miatt, azonban teszik ezt amolyan NER-es módon, tehát jobbára a nagyobb gazdaságok fognak jobban járni.

Nagy István agrárminiszter a következőket ismertette:

  • Az anyajuhokat tartók támogatásának keretösszege 1 milliárd forint, a 2019. évi termeléshez kötött támogatás állatonként 1200 forint lehet.
  • Az anyatehéntartók ugyancsak 1 milliárd forintos keretösszegű támogatása egyedenként 4000 forint. A tejhasznú szarvasmarhát tartók – szintén a 2019-es termeléshez kötött – 1,8 milliárd forint támogatási keretetéből egyedenként 8500 forintos támogatás igényelhető.
  • A méhészek 1 milliárd forint keretösszegű vissza nem térítendő átmeneti támogatásra nyújthatnak be kérelmet a 2020-as megállapított méhcsaládszám után, méhcsaládonként 1000 forint összegben.
  • A zöldségtermesztőknek 1,2 milliárd keretösszegű támogatás áll rendelkezésre. A támogatás mértéke
    • szántóföldön termesztett zöldségek esetén hektáronként 35 500 forint,
    • fűtött növényházas kultúra esetén 500 000 forint,
    • míg a gombaházak esetében 1 500 000 forint – tájékoztatott a miniszter.

A támogatás igényléséhez különböző feltételeket kell teljesíteni, ezek részletesen elérhetők a Magyar Államkincstár honlapján, részletesebben pedig ebben a jogszabályban (3. paragrafus) lehet utána járni, hogy jogosult-e egy adott termelő a támogatás igénylésére.

Ezekből ugyan az derül ki, hogy minden, viszonylag laza feltételeket teljesítő gazda jogosult a támogatások igénybe vételére, azonban olyan kikötés nincs, miszerint egy bizonyos méret, vagy az állatállomány, a termőföld bizonyos nagysága felett ne lehessen igényelni vagy odaítélni.35 309 268

A vonatkozó rendelet ugyan rendelkezik arról, hogy az egy gazdálkodónak odaítélhető támogatás nem haladhatja meg a 100 000 eurót, vagyis aktuális árfolyamon 35 309 268 forint 23 fillért – 3. § (1) bekezdés a) pont – ez azonban figyelembe véve az állatok száma és a földméret alapján kalkulálható támogatásokat, még mindig elég nagyméretű gazdaságok támogatását teszi lehetővé.

  • Anyajuhok esetében 29 424 juhot tarthat a gazda,
  • anyatehén-tartók gulyája 4 154 állatot számolhat,
  • a méhészek 35 309 méhcsaláddal rendelkezhetnek,
  • szabad ég alatt 994,6 hektáron termeszthetik a zöldséget,
  • a fűtött növényházak területe 70,6 hektár lehet,
  • a gombaházak pedig 23,5 hektáron terülhetnek el, hogy a gazdálkodó a maximálisan igényelhető támogatást kapja meg.

Ami magában hordozza annak a veszélyét, hogy a nagy gazdálkodók fognak hozzájutni a mezőgazdasági termelők kisegítését szolgáló program keretében kiosztott pénzekhez, ráadásul mérettől független a támogatás mértéke, tehát például állatonként ugyanannyi támogatást kap az akinek harminc, és az akinek háromezer állata van.

Ami a méretgazdaságossági kérdések mellett azt is felveti, hogy aki sok állat után kap támogatást, komolyabb beruházások végrehajtására is tudja fordítani, míg a kisebb gazdálkodók nem tudják hasonló mértékben javítani a termelési feltételeiket.

Az tény, hogy az igazán hagy mezőgazdasági termelők és a hatalmas állatállománnyal rendelkező hús- és tejipari beszállítók nem tudnak élni a lehetőséggel – nekik a támogatásban odaítélhető összeg egyébként is aprópénz, és őket más módokon támogatja a kormány. Azonban a kisebb és közepes gazdálkodók között differenciálatlanul osztogat a program, fittyet hányva arra, hogy ezzel a nagyobb méretük miatt gazdaságosabban termelő vállalkozókat hozza helyzetbe a kisebbekkel szemben, pláne, hogy amennyiben egy gazdálkodó a támogatható tevékenységek közül többet is folytat, úgy mindegyikhez külön külön megigényelheti a támogatást.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila