Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letöröltetné az alkalmazottak telefonjáról a Tiktokot az Amazon, biztonsági veszélyre hivatkoznak

Ez a cikk több mint 3 éves.

Céges levelezőlistán, biztonsági kockázatra hivatkozva kérte az Amazon óriásvállalat alkalmazottait, hogy töröljék le a Tiktok kínai videómegosztót minden olyan telefonjukról, amely hozzáfér a céges levelezéshez is – tudta meg a The New York Times. A dolgozóknak máig kellett eltávolítaniuk az alkalmazást, ellenkező esetben teljesen elvesztik a céges levelezésükhöz való hozzáférést.

Egyre szorul a hurok a Tiktok körül az Egyesült Államokban: bár az alkalmazás egyre népszerűbb a fiatalok körében, Mike Pompeo külügyminiszter hétfőn arról beszélt egy nyilatkozatában, hogy

fontolgatják néhány kínai alkalmazás országos betiltását, kifejezetten az alkalmazások jelentette nemzetbiztonsági kockázat miatt – utalva itt elsődlegesen a Tiktokra.

Korábban már egyszer nemzetbiztonsági felülvizsgálatot indított az Egyesült Államok Külföldi Beruházási Bizottsága a Tiktok-tulaj ByteDance-szel kapcsolatban – a ByteDance vásárolta meg 2017 végén a Tiktok amerikai elődjét, a Musical.ly-t. A felülvizsgálatra válaszul a ByteDance azt ígérte, elkülöníti az időközben Tiktokká alakított Musical.ly-t a többi kínai beruházásától, és hogy a felhasználók személyes adatait az Egyesül Államokban fogják tárolni. Az amerikai igényeknek való megfelelési vágy további jele volt, hogy a ByteDance idén májusban Kevin Mayert, a Disney volt ügyvezető igazgatóját kérte fel a Los Angeles-i Tiktok vezérigazgatójának.

Nem az Egyesült Államok lenne egyébként az első ország, amelyik teljesen elérhetetlenné teszi a Tiktokot a lakossága számára. Bár június végére már az indiaiak tették ki az alkalmazás felhasználóinak globális szinten is a harmadát, a kínai-indiai határnál történt összecsapások hatására múlt hét eleje óta

India közel 60 kínai tulajdonú alkalmazást blokkol felhasználói számára, köztük a Tiktokot és a WeChatet.

Az indiai Elektronikai és Információtechnológiai Minisztérium közleménye szerint ezek a kínai alkalmazások

„ellopták és titkosított, ellenőrizetlen módon továbbították a felhasználók adatait Indián kívüli szerverekre (…). Ezen adatok összeállítása, bányászása, a felhasználók profilozása ellentétes az indiai nemzetbiztonsági és -védelmi érdekekkel, végső soron sérti India szuverenitását és integritását. Ez nagyon mély és azonnali aggodalomra ad okot és sürgősségi intézkedéseket igényel.”

Az indiai kormányzati aggodalom nem túlzás kiberbiztonsági szakértők szerint sem. A kínai nemzeti hírszerzési törvény értelmében a kínai cégek jogi felelősséggel tartoznak a kínai hírszerzéssel való kooperációért, kötelesek azzal együttműködni, kérésre hozzáférést biztosítani minden adatukhoz.

A törvényt a nyugati szakértők alapjaiban problémásnak tartják – éppen ez az adatszolgáltatási kötelezettség indította el az 5G-telepítési vitát is, több országban adatvédelemre hivatkozva ellenezték, hogy kínai cégek építsék ki az ötödik generációs vezeték nélküli hálózatokat.

„Nem gondolom, hogy a kormány működteti ezeket az alkalmazásokat, de megállapodnak a cégekkel, hogy időnként együtt kell működniük. Ezt kérni pedig a hatályos kínai törvények szerint könnyedén lehetőségük van.”

– mondta el a New York Times által megkérdezett Christopher Ahlberg kiberbiztonsági szakértő.

Ugyancsak hétfőn jelentette be a Tiktok, hogy teljesen kivonul Hongkongból az ott bevezetett új nemzetbiztonsági törvény miatt – a törvény bevezetésének hatására elkezdtek özönleni hozzájuk a hongkongi kormányzati megkeresések, hogy a Tiktok adatait felhasználva azonosítsanak és börtönözzenek be Hongkong függetlenségéért küzdő aktivistákat. Az alkalmazás azóta már elérhetetlenné is vált a hongkongi felhasználók számára. A vállalat állítja, hogy épp úgy, mint Hongkong esetén, az adatvédelem a más országokban lévő felhasználóik esetén is kulcsfontosságú számukra.

(NYTimes)
Címlapkép: Pixabay