Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vádat emeltek a 117 milliónyi kampánytámogatást lenyúló, kamupártokat alapító házaspár ellen

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vádat emelt egy házaspár ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség nagy értékű költségvetési csalás ügyében: azzal vádolják őket, hogy pártalapítókként 117 millió forintot tüntettek el a 2014-es országgyűlési választásokkor kapott állami támogatásokból, írja a Népszava.

A vádirat szerint a férj és a feleség is rendelkeztek egy-egy saját párttal, ám azok csak formálisan működtek, a tagjaikat ismerősi körből gyűjtötték össze. A pár az esedékes választásokra készülve 2013-ban alapította meg a pártot, melynek vezetője úgyszint egy ismerősük volt, ám annak nevében teljes körűen a férj járt el.

Az új párttal el is indultak a választáson, 67 egyéni jelöltet állítva: a kampányra közel 300 millió forintot kaptak, az összeget a törvény szerint kizárólagosan kampánycélra használhatták volna fel (úgy mint plakátolás, rendezvénytartás, reklám).

Az ügyészségi közlemény szerint ahogyan a pénz megérkezett a párt bankszámlájára, annak egy részét a férj meghatalmazás alapján átutalta a felesége pártjának számlájára, a nő pedig azt nagyrészt tovább utalta a férje pártjának bankszámlájára.

„Az átutalások jogcíme mindig kampánytevékenység volt, de ilyet a pártok nem végeztek, azt a vádlottak csak kitalálták. A pénzből a férj 75 millió forintot készpénzben felvett. A nő is vett fel készpénzt pártja bankszámlájáról, sőt Budapesten egy ingatlant is vásárolt a pénzből”

-írja az ügyészség.

A Népszava szerint a közleményben meg nem nevezett személyek valójában a Seres-Stekler házaspár lehetnek, Gulyás Márton Partizánnal készített három részes oknyomozó filmében, a Rablópártokban is szerepelnek, az MTI információi szerint is a Seres Mária Szövetségesei elnevezésű pártról van szó.

Mivel egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a kamupártok mibenlétének felfejtésében, és különösen a Seres-Stekler duó leleplezésében a Partizánnak elévülhetetlen érdemei vannak, kíváncsiak voltunk arra is, Gulyás Márton hogyan értékeli a fejleményeket.

„Ez mindenképpen egy jó kezdőlépés, ami azt bizonyítja, hogy elindult valami”

– nyilatkozta Gulyás a Mércének.

Januárban írtunk arról, hogy 19 kamupártnál találtak hamis aláírásokat, ám a rendőrség nem lépett semmit; az ügy nem volt precedens nélküli.

Arra azonban felhívta a figyelmet: jó lenne, ha az ügy felgöngyölítése nem tartana évekig, mint Szepesi (időnként Szepessy) Zsolt, az Összefogás párt alapítója esetében, aki így „menet közben” még a 2018-as választáson is el tudott indulni, hogy aztán néhány hónappal később már jogerősen elítéljék, többek közt azért, mert a 2014-es választás alatt nem tartotta be a számviteli előírásokat.

„Remélhetőleg nem állnak meg itt, és a 2014-es mellett sor kerül a 2018-as események feltérképezésére is”

– mondta Gulyás, aki szerint érthetetlen, hogy miért éppen most emeltek vádat a házaspár ellen, amikor például a Partizán kamupártos anyagai már több mint egy évvel ezelőtt megjelentek.

Gulyás Márton szerint a vádemelés azonban fontos visszajelzés a Partizán munkáját illetően, hiszen egyértemű sikernek tekinthető, és bizonyítéka annak is, hogy van értelme az oknyomozó újságírásnak még akkor is, ha Stekler és Seress nem is a legnagyobb halak, akikkel foglalkozni kellene. A tekintetben ugyanis kételyei vannak, hogy ez a mostani vádemelés politikai szinten is megrengetné a kamupártok intézményét.

„Tartok tőle, hogy a Fidesz ezt is arra fogja felhasználni, hogy érveljen a rendszer mellett, mondván, aki nem tud elszámolni a pénzekkel, az előbb-utóbb úgyis lelepleződik. Szerintem viszont ez az ügy arra világít rá, hogy ezt a kiskaput be kell zárni, hogy a választási rendszerben ne legyen adott a lehetőség, hogy kamupártok közpénzek százmillióit tegyék zsebre büntetlenül. Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy ez a rendszer ebben a formában nem a demokráciát erősíti, hanem lehetőséget ad arra, hogy állami támogatásokra jelentkezzenek be olyan kamupártok és ügyeskedők, a politikai haszon pedig végül a Fidesz kezében összpontosul”

– tette hozzá Gulyás Márton.

A Rablópártok filmről készült részletes szöveges összefoglalónk itt olvasható.

A Népszava rákérdezett a Főügyészségnél a házaspár érintettségére, Szilágyi László főügyészségi csoportvezető sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt.

A letöltendő börtön mellett az ügysészség pénzbüntetésben részesítené a vádlottakat, illetve indítványozzák a jogtalanul szerzett vagyon lefoglalását. A nyomozás során a házaspár két ingatlanát is zár alá vették a hatóságok, így a vagyonelkobzás részben biztosítva van. A bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált pártok megszüntetését is kezdeményezte az ügyészség.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás