Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra terjed a koronavírus Ukrajnában, Horvátországban és Ausztráliában is

Ez a cikk több mint 3 éves.

Minden eddiginél több új fertőzöttet regisztráltak szombaton a világban, egy nap alatt ugyanis több mint 212 ezer embernél mutatták ki, hogy elkapta a koronavírust – írja a 24.hu. Globálisan immáron 11 240 943 megbetegedett személyt tartanak számon, a helyzet pedig a szomszédos országainkban sem alakul túl biztatóan.

Egyetlen nap alatt 914-el nőtt az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma Ukrajnában, ebből egyedül Kijevben 118-cal. Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere pedig tegnap délután azt is bejelentette, az új fertőzöttek közül 2-en már el is haláloztak. A szombati az eddigi legnagyobb számú fertőződés északkeleti szomszédunknál, és ugyancsak csupán az elmúlt hét folyamán már 19 ember került kórházba is a vírus miatt.

Viktor Lijasko tisztifőorvos szombaton este sajtótájékoztatóján arról beszélt, Ukrajna nem fogja egyhamar legyőzni a koronavírust, ha a polgárok lazán, nemtörődöm módon kezelik a karantén szabályait, és emiatt nem is csökken a fertőzések száma.

De nem csak a fővárosban van gond. Az óvatos nyitás után a keleti Zaporizsja város helyi futballklubjábaan ütötte fel fejét újabb fertőzési gócpont. A Metalurg Zaporizsja 32 igazolt játékosának ugyanis közel harmada kapott vissza pozitív Covid-tesztet, közülük 5-öt kórházba is kellett szállítani.

Ukrajna tehát Horvátország és Szlovákia után már harmadik szomszédunk, ahol a járványveszély július elejére újra jelentősen megnövekedett.

A ma parlamenti választást tartó, azt elhalasztani már nem tudó Horvátországban pénteken egyetlen nap alatt ugyancsak számottevő, 96 fős emelkedést jelentettek be a fertőzöttek számában, az országban pedig jelenleg újra 88 embert kell a fertőzés miatt kórházban is ápolni.

Szlovénia válaszul az újabb, horvát fertőzési gócpontra, július 2-án már lezárta a közös határt, július 4-én pedig törölte Horvátországot a járványügyileg biztonságos országok listájáról.

Noha egyre több szomszédunknál üti fel a fejét újból a járvány, Magyarország kormánya eddig még nem jelentett be szigorító intézkedéseket velük szemben, így a magyar határ mindkét ország felé továbbra is nyitva áll.

Még az európainál is súlyosabb helyzet alakult ki az ausztráliai Victoria államban, ahol a helyi vezetés a legszigorúbb karanténszabályokat volt kénytelen a lakosokra alkalmazni, mivel Melbourne több külvárosában is újra tömegessé váltak a megbetegedések. Első lépésként a tartomány központi nagyvárosában, 300.000 embert érint a lezárás, előreláthatólag egy hónapra. Victoriában hétfő és kedd folyamán egyedül több mint 160 fertőzést azonosítottak, és mivel Ausztrália eddig viszonylag jól vészelte át a fertőzést, a hatóságok most már semmit sem kívánnak a véletlenre bízni.

Van, ahol éppen ellenkező tendencia érvényesül. A vírus hatásaitól még mindig igencsak szenvedő Nagy-Britanniában például a kormány vasárnap reggelre engedélyezte a kocsmák és fordrászüzeltek újranyitását. A lépést számos szakember, és ellenzéki politikus is kritizálta, mondván a lépés „súlyos meggondolatlanság”, hiszen az ország még egyáltalán nincsen túl a járványon. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer viszont nem volt hajlandó egyértelműen elítélni Boris Johnsont a döntés miatt.

Hasonlóan éles vitákkal kísérte a kocsmák pénteki újranyitását a közvélemény a szomszédos Írországban, ahol ugyan a briteknél hatékonyabbnak tűnt a védekezés, de éppen ezért – és mivel a vírus még Franciaországban is jelentős fertőzéseket okoz – sokan itt is korainak tartják ezt a nyilvánvalóan nagy népszerűségnek örvendő lépést.

Mindeközben Magyarországon vasárnap reggelre 9-cel nőtt a fertőzöttek száma a kormányzati koronavírus-portál szerint, így már 4183 esetet azonosítottak összesen a járvány kezdete óta. Az elmúlt 24 órában az Operatív Törzs szerint senki nem halt meg.

Címlapkép: Unian News, Twitter