Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Horvátországban az exit pollok szerint bejutott a progresszív zöld baloldal a parlamentbe

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Andrej Plenković vezette jobboldali HDZ (EPP) nyerte a horvát választásokat az Ipsos exit pollja alapján, méghozzá jelentős különbséggel: a párt a képviselői helyek közül 61-et tudhat magáénak ezek szerint, míg legnagyobb ellenfele, a szociáldemokraták (SDP) vezette koalíció (Restart) összesen 44-et.

Az SDP egyik vezetője lesújtva nyilatkozott az exit pollok láttán a horvát NovaTv-nek:

„Ha ez a helyzet, akkor ez egy nagyon rossz eredmény. Legalább fej-fej melletti eredményre számítottunk.”

A győztesnek látszó Plenković 2016 óta vezeti az országot egy sokszínű jobbközép koalíció élén, ám az utóbbi egy évben számos jel arra mutatott, hogy pártja, a horvát függetlenség óta meghatározó szereplőnek számító HDZ elveszítheti az eredetileg 2020 végére időzített választásokat (erről és a horvát politikai helyzetről bővebben Czékmán Bendegúz írt a Mércére korábban).

Az elnökválasztás 2020 januárjában tartott második fordulójában a Horvátországot 2011 és 2015 között egy szociáldemokraták (SDP) vezette kormány élén irányító Zoran Milanović pedig legyőzte a hivatalban lévő, elsőciklusos HDZ-s elnököt, Kolinda Grabar-Kitarović-ot (aki egyébként az inkább mérsékelt Plenković-csal szemben a párt jobbszéléhez tartozott).

Ami még ennél is kínosabb volt a HDZ számára, hogy Grabar- Kitarović alig jutott be a második fordulóba, mivel a korábban borászként és Horvátország pécsi konzuljaként tevékenykedő (illetve zenészként is ismert), szélsőjobboldali populizmust képviselő Miroslav Škoro csupán két százalékkal maradt le az ország első női államfője mögött az első fordulóban.

A jelek szerint viszont Plenković-nak sikerült a relatíve jó koronavírus-válság kezeléssel, és a jó ütemben előrehozott választásokkal visszanyernie a választóit, így jelenleg ők a legerősebb párt a parlamentben.

Baloldali siker

A választások előtt több kisebb, elsősorban Zágrábban és más nagyvárosokban aktív zöld, demokratikus szocialista párt úgy döntött, hogy Zöld-Bal Koalíció néven közösen mérettetik meg magukat az idei választáson. A koalíció tagjai között egyaránt megtalálhatóak a 2017-es önkormányzati választáson Zágráb a miénk! néven összeálló, zöldpolitikai elképzeléseket támogató városvédő aktivisták, a feminista, progresszív társadalmi üzenetekkel kampányoló Možemo! (Lehetséges), és az antifasizmust a zászlajára tűző Újbaloldal . Az ORah nevű másik kisebb, régebbi zöld párt mellett a Koalíció tagja még a Munkásfront is.

Az Ipsos exit pollja alapján a koalíció 8 képviselőt küldhet a törvényhozásba. Ezzel Lengyelország és Szlovénia után Horvátország válik a harmadik olyan posztszocialista országgá, ahol az újbaloldal parlamenti képviselettel rendelkezik.

A Zöld-Bal Koalíció egyik képviselője úgy nyilatkozott, ezek után

„A parlament soha többé nem lesz ugyanaz, mint volt!”

(dnevnik.hr)