Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

166-an haltak meg Etiópiában, amikor zavargások törtek ki egy ikonikus énekes meggyilkolása után

Ez a cikk több mint 3 éves.

Eddig legalább 166 ember halt meg azon zavargások során, ami az etiópiai Oromia tartományon söpört végig Haacaaluu Hundeessaa népszerű oromo aktivista/énekes hétfői meggyilkolása óta.

A tartomány hatóságainak hivatalos közlései szerint több mint 1000 embert tartóztattak le az összecsapásokkal összefüggésben, a halálos áldozatokéval nagyjából megegyező a sérültek száma.

Haacaaluu a kétezres évek eleje óta számított ikonnak az etióp kormányzati elnyomás elleni civil ellenállás csoportjaiban. Az oromo népcsoport elleni sorozatos és kormányokon átívelő emberi jogsértések ellen kiálló énekest 17 éves korában 5 év börtönre ítélték a kétezres évek eleji kormányellenes demonstrációkban vállalt szerepéért.

Haacaaluu 2019-ben Kép: Firaabeek Entertainment

Egy 2009-es ENSZ-jelentés szerint 2005 és 2008 között mintegy 600 oromo etnikumhoz tartozó lakost öltek meg bírósági ítélet nélkül kormányzati biztonsági erők, illetve közel 50 oromo tűnt el, miközben éppen fogságban volt.

A 2020-as zavargások során a hivatalos források szerint legalább részben a biztonsági erők részéről kifejtett erőszak miatt haltak meg ennyien. A kormányzati álláspont alapján a többi áldozat az újonnan fellángolt etnikai konfliktusok számlájára írható.

A kelet-afrikai országban 2018-ban bukott meg az addigi vezető erő, az Etióp Népi Forradalmi Demokratikus Front, mely 1991 óta volt hatalmon – azonban a széleskörű, kezelhetetlenné váló társadalmi elégedetlenség miatt kiegyezéssel távozott, és maga jelölte ki az ország új vezetőjét, Adij Ahmed miniszterelnököt.

Az új vezető valóban végrehajtott reformokat, melyek csökkentették az elnyomást, politikai foglyokat engedtek ki a börtönből, és csökkent a különböző népcsoportok állami elnyomása, azonban az etnikai ellentétek ismét fellángoltak az országban október második felében, miután a hatóságok egy ellenzéki médiatulajdonos és aktivista ellen kezdeményeztek eljárást. Az ezt követő, etnikai alapú összecsapásokban csaknem százan vesztették életüket, miközben az elnök az ellenzék ellen hangolta híveit.

A feszültségeket szítja az országot sújtó vízhiány, mely a klímaváltozás mellett egyes régiókban a folyókra épített villamos erőművek hatásai is súlyosbítanak – ezeket pedig az országba települt, javarészt európai és kínai iparvállalatok energiaéhsége miatt kellett felépíteni.

(The Guardian)
Címlapkép: kép: Pikist.com