Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: Jogsértő kérdőívet töltethetnek ki a gyerekekkel az Erzsébet-táborokban

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Dolgoznak a szüleid? Hány szobátok van otthon? Van saját autótok? Szeretnél még kistestvért? Kinek meséled el, hogy mi történt veled az iskolában? Hogy érezted magad tavasszal az otthoni tanulás alatt?”

Ilyen, és ennél még tán problematikusabb kérdésekkel teli kérdőívet tett közzé a minap a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldalán, melyből kiderült, a kérdőívet az Erzsébet-táborokban lévő gyerekekkel töltetik ki.

A poszt alatt kialakult eszmecseréből kiderült az is: az Erzsébet-táborokban bevett gyakorlat, hogy az ott táborozó, sokszor a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő gyerekek érzékeny adatokra rákérdező kérdőívet kapnak a kezükbe.

Véleményed kincs: ez a címe a 24 pontos kérdőívnek, amely ugyan anonimitást ígér a kitöltőknek, azonban a feltett kérdések alapján elég egyértelmű, hogy nem nehéz beazonosítani a gyerekeket. Rákérdez ugyanis arra is, hogy milyen településről jöttek, milyen neműek, hányadik osztályba járnak, hány testvérük van, dolgoznak-e a szüleik, milyen épületben laknak, és így tovább.

Kép forrása: NEDOLGOZZINGYEN.HU

Bár úgy tűnik, a kérdőívek kitöltése nem kötelező és szülői engedélyhez kötött, ám a poszt alatt akad olyan pedagógus, aki szerint legalábbis erősen ajánlott volt a kitöltetése, míg akad olyan szülő, aki jelezte, ők eldönthették, hogy mihez kezdenek vele. Megint más szerint már tavaly is találkoztak ilyen kérdőívvel.

Van olyan pedagógus, aki jelezte: a Klebelsberg Központ kísérőlevelében határozottan szerepelt, hogy a táborban való részvételnek nem kötelező feltétele a kérdőív kitöltése, a PDSZ posztja alatti válaszok alapján felmerül a kérdés: vajon minden táboroztató pedagógushoz eljutott-e ez az információ?

Kép forrása: NEDOLGOZZINGYEN.HU

A szakszervezet álláspontja szerint a kérdőív egyértelműen jogsértő, „botrányosan inkorrekt” és „sima adathalászat”, emellett azonban szakmailag is kifogásolható, hiszen olyan szubjektív tapasztalatokra, érzelmi viszonyulásokra is rákérdez (például a szülők, tanárok „osztályozásával”), amelyek amellett, hogy szigorúan bizalmas információk, egy sima bekarikázós kérdőíven nem is igazán mérhetők fel szakszerűen. Mint írják:

„Nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy tudjuk, hogy az ilyen jellegű kérdések megválaszolásához több órányi beszélgetésre, közös játékra lenne szükség, egy ilyen papírlap legfeljebb az otthonuktól egyébként is távol levő gyerekek megzavarására alkalmas.”

Kép forrása: NEDOLGOZZINGYEN.HU

Emellett aggályosnak tartják azt is, hogy a szülők semmilyen információt nem kapnak a megbízóról, vagyis a Kopp Mária Intézetről, ahogyan arról sem, hogy milyen célra fogják felhasználni az eredményeket.

A PDSZ a kérdőívekkel kapcsolatban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkártól az alábbi kérdésekre várja a választ:

  1. Milyen kapcsolatban áll a Kopp Mária Intézet az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvánnyal?
  2. Milyen szakmai testület, milyen elvek mentén, milyen céllal dolgozta ki a táborokban használt kérdőíveket?
  3. Milyen formában fogják feldolgozni a kapott adatokat?
  4. Mikor, milyen formában fogják nyilvánosságra hozni a felmérés eredményeit?
  5. Mi történik a kitöltött kérdőívekkel?

Kérdéseiket elküldték Hajnal Gabriellának, a Kleblsberg Központ elnökének, valamint Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának is.

FRISSÍTÉS 14.20:

Maruzsa Zoltán válaszolt a PDSZ-nek. Mindössze annyit írt:

„Sem nekem, sem az államtitkárságnak nincs köze semmiféle kérdőívezéshez az Erzsébet Táborokban, így a kérdéseire sem tudok válaszolni. Javaslom, keressék meg a Kopp Mária Intézetet vagy az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt.”

A PDSZ posztja itt olvasható:

Címlapkép: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége kötélhúzáson vesz részt a gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthonból érkezett gyermekek társaságában a zánkai Erzsébet Üdülõközpont és Táborban tett látogatásán 2019. augusztus 22-én. MTI/Bodnár Boglárka