Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már a hongkongi könyvtárakból is begyűjti az ellenzéki műveket a belbiztonság

Ez a cikk több mint 3 éves.

Legalább 9 olyan könyvet már bevontak a polcokról Hongkong könyvtáraiban, amelyeket a Kínai Népköztársasággal kritikus szerzők írtak – tudta meg a South China Morning Post.

A városban immár teljes kínai, katonai és állambiztonsági ellenőrzés alatt működik a kormányzat, amelynek Szabadidős és Kulturális Szolgáltatások osztálya helyi idő szerint ma reggel elérhetetlenné tette a közkönyvtárakban

a liberális demokráciát követelő Joshua Wong Chi-fung, a lokalista autonómia támogatója Horace Chin Wan-kan, és a Kína-kritikus Polgári Párt képviselőjének, Tanya Channek a művei katalógusokban „Ellenőrzés alatt” címmel szerepelnek.

A sajtó érdeklődésére a hongkongi kormányzat megerősítette, hogy a könyveket addig kivonták az általános könyvtári forgalomból, míg a kormány kulturális szervei az új törvények alapján át nem nézik, nem tartalmaznak-e ezek a művek „államellenes eszméket”:

„Új törvény lépett életbe … ezért a hongkongi hatóságok újraértékelik ezeket a könyveket, hogy kiderüljön, tartalmuk megfelel-e az új törvénynek, avagy nem, és emiatt a helyzet miatt ezeket a könyveket jelenleg senki sem kölcsönözheti ki.”

-írta emailben egy könyvtári dolgozó, hozzátéve, hogy:

„Az ellenőrzés után beszámolunk majd a könyvek új jogállásáról, és akkor tudunk tájékoztatást adni majd arról is, kölcsönözhetőek-e, vagy nem.”

A könyvek hivatalos bevonása új, és drasztikus visszalépés az 1997 után Kína részeként is autonómiát élvező Hongkongban, amely az új, június végén Pekingben hozott nemzetbiztonsági törvény értelmében immár bűncselekménynek számít Hongkongban a „szeparatizmus, terrorizmus és a külföldi hatalmakkal való, bárminemű összejátszás. A törvény válaszul született a fél éve tartó, a hongkongi kiadatási törvény nyomán kiszélesedő tüntetéshullámra. A pekingi, és a neki mostmár egyértelműen alárendelt hongkongi regionális kormányzat egyaránt igyekszik hangsúlyozni, hogy a törvény „csupán a város lakóinak elenyésző kisebbsége ellen irányul.”

Ugyanakkor a Kínai Népköztársaság egyéb területein már amúgy is illegális könyvek bevonása már jól jelzi, hogy az eddig a britekkel kötött, 1987-es átadási megegyezés értelmében demokratikus szabadságjogok széles skáláját élvező Hongkong most júliustól mindezt egy csapásra elveszítheti.

A 2014-es tüntetéshullám egyik leginkább látható alakja, Joshua Wong úgy nyilatkozott, értelmetlen lépésnek tartja könyvei eltüntetését a könyvtárak polcairól, de meglepődni nem lepődött meg a lépésen. A Postnak azt mondta:

„Könyveimet évekkel a hongkongi kiadatás-ellenes mozgalom feltűnése előt adták ki, most mégis a könyvcenzúra homlokterébe kerültek az új törvény miatt, amitől már csak egyetlen lépés lenne a könyveim tényleges betiltása.”

Philip Dykes, a hongkongi ügyvédi kamara vezetője szerint az új törvény súlyos, drasztikus hatásai már napokkal érvénybe lépése után jelentkeznek, és félő, hogy mindez a város szabadságainak végleges elveszítésével egyenértékű.

„Egyértelmű jele ez az információszabadsághoz való jog korlátozásának. […] Mivel pedig ez korlátozás, elsősorban a cenzornak kell magyarázatot adnia arra, miért távolít el könyveket.”

Ronny Tong Ka-wa, a kormányzat tagja szerint az a puszta tény, hogy átértékelő megfigyelésnek vetik alá a műveket, szerinte még nem jogsérelem. Szerinte kormányzati szervként „helytelen és a törvény szellemével ellenkező lenne” ha „uszító művek” olvasására bármiféle módon is bátorítanák polgáraikat.