Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

200 ezren is kieshetnek a TB rendszerből, aki a járvány alatt nem dolgozott, akár tízezreket is fizethet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az ATV-nek nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint akár 100-200 ezer ember is kieshet a társadalombiztosítási rendszerből, a decemberben megszavazott és július 1-től érvényben lévő új szabályozás miatt.

Dózsa Csaba szerint annak kell most különösen odafigyelnie, aki a koronavírus járvány alatt elvesztette a munkáját, vagy nem biztos abban, hogy munkáltatója a kényszerszabadságolási időszakban fizette-e utána a járadékokat. Hiszen a március közepén kihirdetett veszélyhelyzet idején sok dolgozó, különösen a vendéglátásban és turizmusban foglalkoztatottak, még ha meg is őrizték munkaviszonyukat, nem tudtak dolgozni.

Azóta több mint három hónap telt el, ami éppen az az időtartam, amennyi ideig ha valaki nem fizeti be a társadalombiztosítási hozzájárulást, akkor az új szabályozás értelmében kiesik a rendszerből.

Ha valaki kiesik, akkor nem jár neki gyógyszertámogatás és az ingyenes egészségügyi ellátás. Azaz egy pár perces látogatás az orvosnál akár 10 ezer forintba, az eddig támogatott gyógyszerek pedig teljes árukon a sokszorosukba is kerülhetnek.

Az elmaradás ellenőrzését a patikai- és háziorvosi rendszerekben viszonylag könnyen tudják ellenőrizni, itt a beteg taj száma a megfelelő színnel jelzi a fizetettségi státuszt. Aki bizonytalan, különösen az elmúlt hónapok után, annak érdemes a egészségbiztosítási alapkezelő ügyfélszolgálaton érdeklődnie.

Bár a változás nem érinti a sürgősségi ellátást, mivel az, hogy mi tartozik ebbe a kategóriába, nem minden esetben tisztázott:

„Ha valakinek van egy mellhártyagyulladása, és ez éles mellkasi fájdalommal jár, akkor ő ezt felfoghatja úgy, hogy életveszély, mert mondjuk, szívrohamra gondol, az orvos viszont, aki megvizsgálja, rájön, hogy ez nem életet veszélyeztető probléma, magyarán ez egy újabb konfliktus és vitaforrás lesz a beteg és az orvos között”

– mondta el az ATV-nek Komáromi Zoltán egészségügyi szakpolitikus.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, július 1-étől a NAV ellenőrizni kezdi a kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékra bejelentkezőket, és három hónap elmaradt befizetés után érvénytelenítik a taj-számot.

Tehát jelenleg, aki után munkáltatója vagy az állam nem fizet TB-t, annak magának kell befizetnie a (hónap elsején megemelt) 7710-forintos hozzájárulást.

Azonban az, aki ezt nem teszi meg, ezentúl nem részesülhet utólagosan az adóhatóság által kifizettetett ellátásban három hónapos elmaradás után, hanem taj számát ilyenkorra már érvénytelenítik.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter egy decemberi kormányinfón a törvénymódosítás jogosságát azzal indokolta, hogy csak 2019 első kilenc hónapjában 75 ezren próbálták meg jogosulatlanul igénybe venni az egészségügyi ellátást, ami a miniszter szerint elfogadhatatlan azokkal szemben, akik tisztességesen fizetik az egészségügyi járadékot.

(ATV, Mérce)