Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az új nemzetbiztonsági törvény életbe lépésének első napján 180 embert tartóztattak le Hongkongban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tömegével tartóztatják le az új nemzetbiztonsági törvény ellen tüntetőket Hongkong utcáin a rendőrök. A letartóztatottak, köztük egy 15 éves, „Szabad Hongkong” feliratú táblát feltartó lány a Peking által kierőszakolt törvény ellen tüntettek, amelynek értelmében többek között a részleges autonómiát élvező városállamból innentől kezdve ki lehet adni Kínának letartóztatottakat és bevethetők kínai katonák Hongkong utcáin.

Az egy éve tartó demonstráció-sorozat szervezői és a nemzetközi kritikusok arra figyelmeztetnek, hogy a Pekingnek súlyos túlhatalmat biztosító törvény megpecsételi az eddig viszonylagos autonómiával rendelkező városállam függetlenségének sorsát.

Szerdán eddig 180 tüntetőt vettek őrizetbe a helyi hatóságok, akik paprikasprével, vízágyúkkal, könnygázzal töltött gumilövedékekkel oszlatják a tömeget (és helyenként a brit Guardian tudósítása szerint szándékosan újságírókra céloznak).

Mindeközben a rendőrség felszólította a helyi rádióadókat és tévéket, hogy bizonyos időközönként olvassanak be egy figyelmeztetést, amiben közlik a tüntetőkkel, hogy a „Hongkongi függetlenség: az egyetlen kiút” szlogen skandálása bűncselekmény:

Pekingben vasárnaptól szerdáig ülésezett a legfőbb kínai törvényhozó testület, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága, ami jóváhagyta a májusban elfogadott nemzetbiztonsági törvényt. Az új szabályozás szerint Hongkongnak „javítania kell” a nemzetbiztonságát az „árulással és felforgatással” szemben – mégpedig úgy, hogy a helyi rendfenntartó erők mellett a kínai hatóságok is megjelennének a városban.

A törvénytervezet ellen tavaly hosszú hónapokon keresztül tüntettek kitartóan a hongkongiak, miután az szerintük végleg megszüntetné az „egy ország, két rendszer” struktúrát, amelyben Hongkong 1997-es kínai fennhatóság alá kerülése óta  működött.

A pekingi bizottsági ülés mellett az elmúlt napok tüntetéseinek apropója éppen az volt, hogy az elmúlt egy év zavargásai után – bár hivatalosan a koronajárványra hivatkozott – a rendőrség betiltotta az idei, egyébként minden évben szokásos július elsejei felvonulást, és általában véve az 50 fő feletti gyülekezést. Huszonhárom évvel ezelőtt, 1997. június 30-án éjfélkor Hongkongban véget ért ugyanis a 156 éves brit uralom, és a terület másnap visszatért Kínához, ezt ünneplik meg a hongkongiak minden július elsején.

Kína szerint a törvénytervezet „csak rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust és a Hongkong belügyeibe való külföldi történő beavatkozást hivatott megakadályozni.”

A tüntetéseket szervező Civil Human Rights Front nevű csoport szerint azonban éppen az mutatja a hongkongi polgárok szabadságának fokozatos „elolvadását”, hogy a rendőrség korlátozta a gyülekezési jogukat.

Az éppen egy éve tartó hongkongi tüntetéshullámról szóló cikkeinket itt tudjátok visszaolvasni.

(The Guardian)
Címlapkép: Twitter