Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pintér Sándor a Szlovákiában kórházbezárásokat javasló cégtől venne egészségügyi reformtanácsokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

A korrupció feltárásával foglalkozó K-Monitor teljesen „véletlenül” derítette ki, hogy a koronajárvány idejére bevezetett speciális közbeszerzési szabályok hatálya alatt a Belügyminisztérium az egészségügyi rendszert érintő „stratégiai és komplex átalakítási tervek” kidolgozására szerződne a Boston Consulting Group (BCG) névre hallgató tanácsadócéggel.

A BCG arról lehet ismert a magyar hírfogyasztóknak, hogy ez a cég dolgozott ki egészségügyi reformtervezetet Szlovákiában is.

A kormány a 48/2020. (III. 19.) számú kormányrendelettel tette lehetővé, hogy a koronavírus elleni védekezéssel összefüggő beszerzések mentesülhessenek a közbeszerzési és beszerzési szabályok alól.

A K-Monitor április óta próbálja kideríteni, hogy a kormány milyen közbeszerzéseket valósított meg a közbeszerzési szabályok koronavírus-járvány miatti felfüggesztése idején. A korrupcióellenes civil szervezet a legtöbb illetékesnek tűnő állami szervtől nem kapott kielégítő választ, a Belügyminisztérium sem tudott kimerítő listával szolgálni, viszont legalább felfedte, melyik az a beszerzés, amelyet a megszokott szabályok felfüggesztésével kivitelezett.

A magyar sajtóban az elmúlt hetekben több hír is megjelent arról, hogy a Pintér Sándor vezette tárca venné kezébe az egészségügyi rendszer átalakítását. Azt az ágazatért elvileg felelős Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter is elismerte: kérte a belügyminisztert, hogy „szervezési tapasztalatait” bocsássa az EMMI rendelkezésére a magyar egészségügy struktúrájának áttekintésében, esetleges átalakításában.

Ebben a kontextusban teljesen logikus lenne a BCG-vel való együttműködés, a globális tanácsadócég magyar leányvállalata ugyanis részt vett már a szlovák egészségügyi rendszer átvilágításában, és átalakítási javaslatok megfogalmazásában.

Erről a vállalat projektvezetője, Újlaki Ákos több interjúban is beszélt, például a Porfolio.hu-nak és a Népszavának is. A tanácsadó ezekben az interjúkban nagy vonalakban felvázolta a javasolt átalakítások irányát. A szlovák reformtervek nem az egészségügyre fordított költségek növelése, hanem a meglévő ráfordítások hatékonyabb elköltése által 20 százalékkal növelnék az ágazat hatékonyságát és 30 százalékkal az ellátás minőségét.

A koncepció szerint a szlovák kórházi rendszer jelentős átalakításra szorul, ugyanis magas a kihasználatlan ágyszám, a betegek hosszú ideig maradnak kórházban, magas a megelőzhető halálesetek aránya, és sok helyen alacsony a rendszer kihasználtsága, így az orvosok nem tudnak elegendő tapasztalatra szert tenni a széleskörű minőségi ellátás biztosításához.

A BCG által megfogalmazott javaslatok így többek között az ágyszámok csökkentését és a kisebb kórházak bezárást is tartalmazza.

A reformjavaslat kritikusai persze teljesen más következtetéseket vonnak le a BCG által elvégzett átvilágítás eredményeiből. A SME napilap online felületén megjelent blogbejegyzéseiben Peter Visolajský gyermekorvos például úgy látja, az egész koncepció elhibázott, ugyanis a járóbeteg-ellátás elégtelensége okozza a szlovák egészségügy BCG által azonosított problémáinak egy jelentős részét, a kórházbezárásokkal pedig a páciensek ellátásának minősége romolna.

Visolajský szerint a megelőzhető halálesetek statisztikái jelentősen csökkenthetők lennének kiterjedtebb járóbeteg-ellátás és szakrendelés által végzett intenzívebb tesztelésekkel, a páciensek által kórházban töltött idő alacsonyabb lenne, ha a kórházból kikerülve a betegeknek lenne hozzáférésük szakrendeléshez.

Az OECD statisztikai adataival alátámasztva arra is rámutat, hogy a legjobb teljesítményt nyújtó európai egészségügyi rendszerek – francia, német, osztrák – mind magasabb 1000 főre jutó ágyszámmal rendelkeznek, mint Szlovákia, és ugyanez igaz a kórházban eltöltött idő hosszára is. Korábbi példákkal alátámasztva pedig amellett érvel, hogy az ellátás minősége egyáltalán nem nőtt a kórházbezárásokkal, csak emelkedett a változatlan létszámú személyzet által, ugyanannyi ágyszám mellett ellátandó páciensek száma, vagyis erősödött az ellátás futószalag jellege.

A szlovák kórházreformot végül tavaly decemberben a kormányzó Smer honatyáinak lázadása – amely fölött a pártelnök és korábbi miniszterelnök Robert Fico is bábáskodott – kaszálta el, de mivel azt több, idén márciusban kormányra kerülő párt is támogatta, nem kizárt, hogy még találkozunk vele.

Az még nem világos, hogy a Pintér Sándor vezette tárca és a BCG között már szerződéskötésre is sor került-e, erről a Belügyminisztérium sajtóosztályánál e-mailben érdeklődtünk. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés (2020. 06. 29.) – Megkeresésünkre a BM sajtóosztálya megerősítette, a tárca meg is kötötte már a szerződést a tanácsadócéggel.

Az mindenesetre a Szlovákiában elvégzett munkája alapján jól kirajzolódik, hogy milyen reformirányokat is javasolna a BCG a magyar kormánynak. Az létfontosságú lenne, hogy az átvilágítási és átalakítási folyamat transzparens módon, a választók minél szélesebb bevonásával történjen.

 

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton