Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bencsik János: nem nyomoz a rendőrség az egészségügyi felhasználásra alkalmatlan védőfelszerelések ügyében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya Bencsik János független (volt jobbikos) országgyűlési képviselő foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt tett feljelentését.

A hivatalos indoklás szerint bűncselekmény csak „közvetlen és konkrét veszélyhelyzet” esetén állapítható meg, továbbá a nyomozás megindításához nem elég, ha bizonyos emberek egészsége és testi épsége kerül veszélybe, csak akkor, ha egyértelműen bizonyítható az ok-okozati összefüggés – áll a politikus Facebook-posztjában. Mint írja:

„a feljelentést a Kínából származó, silány minőségű védőeszközök miatt tettem, miután a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban személyesen is volt alkalmam megbizonyosodni az áldatlan állapotokról. A rendőrségnek hangsúlyoztam, hogy mivel ezeknek az eszközöknek a minőségét vélhetően senki sem ellenőrizte (szemben más országok kormányaival és hatóságaival), ezért egy csak egy alapos és részletes nyomozás során derülhet ki az igazság.”

Bencsik jelezte: a rendőrség még azt sem derítette ki, hogy kiknek, mely minisztériumnak vagy hatósági szervnek lett volna feladata a védőeszközök bevizsgálása, és erre miért nem került sor.

„Ennek megválaszolását teljesen abszurd módon tőlem mint feljelentőtől várták” – fogalmazott Bencsik.

A független országgyűlési képviselő az alábbi kérdésekre várja a választ:

  1. Hogy lehet bizonyítani a „közvetlen és konkrét veszélyhelyzet”? Konkrét egyedi megbetegedésekkel? Ezek szerint csak akkor döntöttek volna a nyomozás megindítása mellett, ha koronavírusban megfertőzött dolgozók saját maguk bizonyítani tudták volna, hogy az általuk viselt védőeszköz a felelős a megbetegedésükért? De hiszen a veszélyeztetés tényállása akkor is megvalósul, ha nincs megbetegedés! Ha az illetőnek jó az immunrendszere, esetleg szerencséje van.
  2. Honnan tudja a rendőrség érdemi vizsgálat nélkül megállapítani, hogy nincs összefüggés a silány minőségű védőfelszerelések és a fertőzésnek való kitettség között, ha el sem indítják a nyomozást? Ezek az összefüggések nem pont a nyomozás során megszerzett információk ismeretében kéne, hogy kiderüljenek?

Bencsik az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„Elképesztőnek tartom, hogy egy konkrét, videófelvételekkel dokumentált ügyet, amely felveti a törvénysértés gyanúját, azért nem vizsgálnak ki, mert a nyomozó hatóságok egy független országgyűlési képviselőtől várják saját munkájuk elvégzését. Ha a bűnüldöző szervek kapacitáshiány vagy politikai nyomás miatt nem képesek erre, azt megértem. Ez esetben viszont kerüljön ez az indoklásba. Vessék papírra, hogy nincs elég ember, vagy mindenki politikai retorziótól fél!”

Az ügy előzménye, hogy Bencsik még májusban töltött fel a Facebookra egy „Kiderült, mit rejtenek a titkos kínai dobozok” című videót, amelyben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházból jelentkezett be, és egy ott dolgozót szólaltatott meg a hozzájuk eljuttatott kínai védőfelszerelésekről és azok használatáról. Az állásának féltése miatt a videóban való szereplést csak arc nélkül, elváltoztatott hanggal vállaló kórházi dolgozó többek között arról beszélt, hogy egy maszkban 12 órát kell dolgozniuk, illetve a hozzájuk eljuttatott védőfelszerelés használhatatlan.

A kórház főigazgatója, Ralovich Zsolt előbb „valótlan állításoknak” nevezve Bencsik kijelentéseit, visszautasítva azt, hogy a kórház dolgozója az a személy, akivel Bencsik a videóban beszélget, majd nem sokkal azután, hogy a politikus közölte, feljelenteti magát rémhírterjesztésért, hogy kiderüljön az igazság, a kórház közleményben jelezte, hogy szintén feljelentés tesz.

Ezzel kapcsolatban most Bencsik azt írja:

„több mint egy hónap elteltével semmilyen papírt, hivatalos megkeresést nem kaptam.”

A teljes poszt itt olvasható: