Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szombaton hatalmas tömeg tüntetett Párizsban a papírok nélkül Franciaországban tartózkodók jogaiért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Június 20-án sokezer ember vonult utcára Párizsban, hogy a rendezetlen helyzetű (sans-papiers, azaz iratok nélküli) bevándorlók helyzetének rendezéséért, a fogva tartó központok bezárásáért és a lakhatási jogokért tüntessen. A résztvevők tényleges száma bizonytalan, de a szervezők szerint 50 ezren demonstráltak.

Az eseményről készült felvételek tanúsága szerint kétségtelenül nagy számban jelentek meg a tüntetők, akik az „Egy ember se illegális”, „Papírokat a rendezetlen helyzetűeknek” és „Lakhatást mindenkinek” rigmusokat skandálva vonultak:

Párizson kívül több másik francia város is csatlakozott a tüntetéshez, még Rennes-ben és Lille-ben is több százan kivonultak, ahol a koronavírus-járvány miatt még nem engedélyezettek a demonstrációk. A tüntetés a második hasonló volt az elmúlt néhány hétben: a szervezők már május 30-án is tartottak egy megmozdulást ugyanezzel az üzenettel, amikor még az egész országban tilos volt a 10 fősnél nagyobb rendezvények szervezése. Ennek köszönhetően a rendőrség az akkori demonstrációnak már az elején könnygázzal igyekezett feloszlatni a tömeget, a tüntetés végére 92 embert tartóztattak le.

2017-ben nagyjából 300-400 ezer rendezetlen helyzetű külföldi élt Franciaország területén a Pew kutatóintézet tavaly publikált kutatása szerint. Hivatalos iratok hiányában ezek az emberek rendkívül bizonytalan helyzetben vannak, például nem vállalhatnak legálisan munkát. Sokan közülük már hosszú évek óta Franciaországban élnek.

A helyzetük 2018 nyarán tovább súlyosbodott, amikor az akkori belügyminiszter, Gérard Collomb meghirdette az új bevándorlási törvényt, amely lerövidítette a menekültek rendelkezésére álló időt a hivatalos menedékkérelem beadására, 15 napra csökkentette a deportálásról született döntés megfellebbezési idejét és 45-ről 90 napra emelte a fogva tartó központokban letölthető napok maximális számát.

2019 novemberében Édouard Philippe miniszterelnök további intézkedéseket jelentett be a bevándorlás mértékének visszafogása érdekében, például az egészségügyhöz való hozzáférés szigorítását, valamint a gazdasági szükség mértékének megfelelő, ágazatokhoz igazított bevándorlási kvóták létrehozását .

A papírokkal nem rendelkező, de Franciaországban élő és dolgozó külföldiek tavaly óta gilets noirs („feketemellényesek”) néven szerveződnek a sárgamellényes mozgalom mintájára. 2019 júliusában a magyar sajtó is beszámolt az egyik legnagyobb port kavart akciójukról, amikor több száz bevándorló foglalta el a párizsi Panthéont, hogy egyenlő jogokat, szabadságot és jobb életet követeljenek maguknak.

A koronavírus különösen súlyosan hatott a rendezetlen helyzetű bevándorlókra, mivel rengetegen közülük egyik pillanatról a másikra veszítették el az állásukat. A Frichti ételfuvarozó cég például 600 dolgozójától vált meg, miután két hónapnyi megfeszített munka után a járvány alatt kiküldött egy emailt, miszerint innentől kezdve nem foglalkoztat olyanokat, akiknek nincs érvényes tartózkodási engedélye.

De a járvány alatt  az egészségügyi helyzet is elfogadhatatlan volt a helyzetük elbírálására várakozó menedékkérőket fogva tartó központokban, a Human Rights Watch szerint Franciaország semmit sem tett a nagyjából 340 ember egészségének megőrzéséért, aki ilyen központban tartózkodott. Ezekben az intézményekben semmilyen olyan higiénés előírást nem lehetett betartani, amik a járvány terjedését megakadályozhatták volna.

Szombaton nem csak a sans-papier-k jogaiért tüntettek Franciaországban, hanem a rendőri brutalitás ellen is. A francia tüntetések a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbant amerikai mozgalom hatására indultak, de Franciaországban is bőven találni az amerikai rendőrök hatalmi visszaéléseihez hasonló eseteket. Szombaton körülbelül 1000 tüntető emlékezett meg Lamine Diengről és Ibrahima Bah-ról, előbbi egy 25 éves francia-szenegáli férfi volt, aki 2007-ben egy rendőrkocsiban halt meg, utóbbi egy 22 éves francia férfi, aki tavaly motorbalesetben halt meg, miközben a rendőrök elől menekült.