Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fideszes budafoki polgármester előrehozta a testületi ülést a veszélyhelyzet utolsó napjára, amikor még egyedül hozhatott döntéseket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Mint az a kerület önkormányzatának honlapján is olvasható, június 18-án csütörtökön, azaz ma került volna sor eredetileg a budafok-tétényi önkormányzati testület június havi ülésére. Mint ismert, a járványügyi veszélyzet óta a testületek nem üléseztek, hanem a polgármestereket különleges jogosítvány illette meg, és saját hatáskörben hozhattak döntéseket az önkormányzatokban. Ám a veszélyhelyzet a kormány döntése értelmében szerda éjféltől véget ért.

E logika mentén csütörtökön már „normális” körülmények között sor kellett volna, hogy kerüljön a testületi ülésre, ám – mint arról jegyzőkönyv is tanúskodik –  Karsay Ferenc, a kerület fideszes polgármestere a júniusi ülés időpontját június 17-re változtatta.

Kerekes Gábor, a kerület momentumos önkormányzati képviselője csütörtökön Facebook-posztjában úgy kommentálta a polgármester döntését: Karsay Ferenc „megfutamodott a demokrácia elől”.

Az ellenzéki képviselő leírja, hogy a különleges jogrend idején Karsay polgármester meghirdette, hogy minden döntése előtt kikéri a képviselők véleményét, és erre ki is alakult egy gyakorlat: a képviselők a döntéshozatal előtt néhány nappal mindig megkapták a döntésre előkészített dokumentumokat, azokhoz kérdéseket tehettek fel, majd a válaszok megérkezése után eljuttatták véleményüket a polgármesterhez. A polgármester Kerekes szerint betartotta ezt az önként vállalt rendet, döntéseivel mindig megvárta a képviselők véleményét. Azt ugyanakkor hozzáteszi a momentumos politikus, hogy egyetlen esetben sem sikerült módosítást elérni az általuk benyújtott javaslatokkal, minden döntést az eredeti tervezet szerint hozott meg Karsay Ferenc.

Majd ennek a renden megfelelően Karsay  meghirdette a június 18-ai ülést is, amelyet a veszélyhelyzetre hivatkozva szintén nem hívott össze a polgármester. A kormány azonban időközben úgy döntött, hogy megszünteti szerda éjféli hatállyal a vészhelyzetet, ezért a június 18-ra tervezett egyszemélyes döntések már nem lettek volna jogszerűek. Így a polgármesternek két opció között kellett döntenie: vagy eltolja egy héttel a testületi ülés dátumát és teret ad a képviselőknek a véleményük megfogalmazására, vagy előrébb hozza egy nappal a dátumot, ezzel megtartva magánál a jogot, hogy a veszélyhelyzet utolsó napján még saját maga hozhassa meg a döntéseket.

Miután Karsay Ferenc az utóbbi mellett döntött, Kerekes leírása szerint június 17-én szerdán 17 óra 4 perckor e-mailben kaptak értesítést a képviselők arról, hogy a testületi ülés időpontja aznapra, azaz június 17-re módosult.

Ezután a képviselők által feltett kérdéseket a polgármester megválaszolta. A válaszokkal együtt a polgármester által meghozott döntésekről is megjött az értesítés a képviselőknek.

Az előrehozott testületi ülés napján, a polgármester saját döntése alapján a kerület több ingatlant is eladott, több tízmilliós sportcélú támogatást fogadott el, valamint kiírt egy 10 éves ingatlanhasznosítási pályázatot is.

Emellett a Fidesz beadott egy előterjesztést, amely milliós jutalmat adna a három alpolgármesternek – köztük az MSZP-ből a Fideszhez átült Dankóné Hegedűs Jolánnak is.

Kerekes Gábor szerint „Karsay Ferenc fenti döntése tökéletesen beleillik abba a sorba, hogy hogyan sajátítja ki egy személyben a Városházi Híradót, a Promontor TV-t, az önkormányzat honlapját, hogyan üresítette ki a kerületi civil mozgalmakkal való együttműködést, hogyan veszi semmibe a kerületi polgárok véleményét fontos döntések meghozatalakor”.

A következő képviselő-testületi ülés három hónap múlva, szeptemberben lesz. Tehát a veszélyhelyzettel összesen hét hónap telik el a járvány előtti utolsó és a járvány utáni első ülés között Budafokon.

Karsay Ferencet telefonon és e-mailben is kerestük az ügyben. Azt kérdeztük tőle, hogy miért változtatta meg az ülés időpontját június 17-ére. Ha a polgármester válaszol, frissítjük cikkünket.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor