Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élesedik a Lánchíd-vita: szálasis mémmel támadja Karácsonyt a budapesti Fidesz

Ez a cikk több mint 3 éves.

Tegnap a budapesti Fidesz oldalán egy olyan kép jelent meg, amelyen Karácsony Gergely főpolgármester arcát Szálasi Ferenc testére montírozták, hogy ezzel illusztrálják Láng Zsolt budapesti Fidesz-elnök HírTV-nek adott interjúját. Az eredetileg Szálasi Ferencet nem sokkal kivégzése előtt ábrázoló fotó hátterében a felrobbantott Lánchíd áll, a romos híd fölé pedig „Kellene ide egy biciklisáv!” feliratú szövegbuborékot illesztettek.

A 444 a kép láttán üzenetben kereste meg az oldal szerkesztőit, erre válaszként megköszönték az észrevételt és eltávolították a posztot, mint írják, „[a] mémet úgy kaptuk, sajnos az oldal szerkesztője nem észlelte a téves tartalmat!”. Láng Zsolt interjúját végül újra közzétették, immáron egy valójában a Hír TV-s adásból származó képpel.

A posztot Karácsony Gergely is észrevette, a főpolgármester Facebook-posztban reagált a róla megjelent képre, szerinte

„A budapesti Fidesz szerint belefér, ha emberek ezreinek meggyilkolását, emberek millióinak szenvedését szimbolizáló fotót használják a politikai ellenfeleket lejáratni akaró kommunikációban. Szerintem ez megengedhetetlen. Nem magam miatt, hanem ennek az országnak, ennek a városnak a múltja, jelene és a jövője miatt is. Ez nem politika, ez nem vita, ez aljas és ostoba, az a bizonyos szottyos gyűlölet, aminek nincs helye Budapesten, nincs helye az országban, nincs helye semmiféle politikai vitában. „

Karácsony Gergely eredeti posztja és az általa kifogásolt, eredetileg a Fidesz által posztolt kép itt elérhető:

Láng Zsolt kedden este a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: szerinte van pénz a Lánchíd felújítására, Budapest éves 300 milliárd forintos költségvetése éppen az ilyen feladatokra van, mindössze „az a kérdés, hogy egy vezetés mire és milyen hangsúlyokra figyel oda”. Karácsony Gergelynek szerinte felelőssége lenne „a nemzet egyik szimbóluma, a Lánchíd megmentése”, de helyette kifogásokat keres, így politikai érdekekből feláldozza a Lánchidat.

Az elmúlt egy hétben egyre intenzívebb vita kerekedik a Lánchíd felújítása körül, miután Fürjes Balázs a felújítás késését kérte számon múlt héten Karácsony Gergelyen, Karácsony pedig válaszként elmondta, hogy a Lánchidat „akkor is fel fogjuk újítani, ha beleroskadunk”.

A főpolgármester szintén múlt héten arról is beszélt, hogy szerinte a kormánynak a (többek között éppen a Lánchídról fellőtt) augusztus 20-ai tűzijátékra szánt pénzt a híd felújítására kellene költenie, illetve hogy valószínűleg ténylegesen bele fog roskadni a főváros a hídfelújításba, hiszen „a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnánk újítani újra és újra a Lánchidat„.

Karácsony akkori posztjában arról írt, hogy

„ha jól értem, azt szeretnék bemagyarázni a közvéleménynek, hogy a Lánchíd állapota 170 év után váratlanul leromlott azért, mert a budapestiek ellenzéki polgármestereket és főpolgármestert választottak októberben.”

A beruházás már régóta tervben van, azonban a Tarlós-éra alatt nem valósították meg, mostanra pedig hiába lenne egyre égetőbb szükség a felújításra a híd állapotának romlása miatt, azonban a különböző – főként a járványhelyzettel indokolt, majd kiterjesztett – forráselvonások miatt nem, vagy csak alig fér bele a főváros költségvetésébe.

A költségvetés szűkösségéről, a felújítások megvalósításának nehézségeiről Karácsony Gergely már december elején nyíltan beszélt: akkor egy interjúban elmondta, hogy mintegy 50 milliárd forint hiányzik a főváros kasszájából, valamint 150 milliárd forint adósságot is megörököltek az előző városvezetéstől. Akkor a Lánchíd felújításához 20 milliárd forint hiányzott, azonban a koronavírus-járvány költségei és a kormány által kihirdetett forráselvonások, a gépjárműadó és az iparűzési adó elvonása csak még nehezebb helyzetbe sodorta a fővárost. Legutóbb éppen múlt hét csütörtökön jelentette be a kormány újabb 12 milliárd forint elvonását.

Frissítés: A Fidesz Budapest Facebook-oldal posztban válaszolt Karácsony Gergelynek, állításuk szerint azért nem vették észre, hogy Szálasi-kép a Karácsony-mém eredetije, mert „normális ember nem is Szálasi képpel ébred reggelente”. Posztjukban a következőket írják:

„Visszautasítjuk Karácsony Gergely rágalmait, és kikérjük magunknak minden aljas csúsztatását! Egy interneten terjedő mémet vettünk át, amelyen az látható, hogy a Lánchíd romjainál Karácsony Gergely még mindig azon elmélkedik, hol lehetne biciklisávot kialakítani. Szerkesztőnk nem vette észre a Szálasi Ferencet ábrázoló fényképpel való egyezést, de egy normális ember nem is Szálasi képpel ébred reggelente! A tartalmat azonnal töröltük amint jelezték felénk a tévedést. Karácsony Gergely az újabb műbalhéval csak el akarja terelni a figyelmet arról, hogy 8 hónapja nem történt előrelépés a Lánchíd felújításával kapcsolatban. Kizárólag pártpolitikai csatározással foglalkozik, a felelősséget pedig folyamatosan másra hárítja! Ha pedig nincsenek érvei a tehetetlenségére, akkor lenyilasozza az ellenfeleit. Régi, bevált bolsevista módszer. Legalább az kiderül, hogy a soktízmillió forint közpénzen alkalmazott városházi propagandisták végzik a dolgukat.”

Címlapkép: MTI/Mónus Márton