Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony: hiányzik 50 milliárd a főváros büdzséjéből, veszélyben a Lánchíd és az Állatkert felújítása

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az Mfor.hu készített interjút Karácsony Gergely főpolgármesterrel, akinek minden bizonnyal az egyik legfontosabb állítása, hogy hiányzik 50 milliárd forint a főváros kasszájából, ami nem sokat segít azon, hogy az új városvezetés eleve 150 milliárd forint adósságot örökölt.

Karácsony szavaiból az derül ki, nem kis problémával kell szembenéznie a fővárosnak: a Lánchíd  felújításához 20 milliárd forint hiányzik, ezért újra kell gondolni azt, vagy akár az egész projekt lefújása is megtörténhet.

„Első körben az ajánlati kötöttség kitolása mellett döntöttünk, hogy ki tudjuk találni, hogy lefújjuk ezt a tendert és más műszaki tartalommal írunk ki egy újat, vagy megpróbáljunk plusz forrásokat bevonni”

– mondta a lapnak Karácsony.

A hármas metró büdzséjéből is hiányzik 10 milliárd, itt azonban nincs mozgástér, muszáj befejezni a munkálatokat, ezért a hiányt a tartalékkeretből fogják pótolni – bár Karácsony nincs meggyőződve róla, „hogy valóban ért ez az arculati kezelés annyit, mint amennyibe kerül, és amilyen terhet jelent a városnak a vonal lezárása”.

Emellett komoly problémát jelent a Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő biodóm is, amelynek befejezéséhez még 20 milliárd forint hiányzik. Mint azt a főpolgármester mondta,

„az első közgyűlési döntés értelmében a Liget-projekt keretében új építkezés nem indulhat. A Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum befejezéséről viszont még egyeztetnénk. Ennek a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt látok.”

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Karácsony Gerely november elején részt vett egy kormányülésen, ahol a főváros és a kormány álláspontjáról egyeztettek a budapesti beruházásokkal kapcsolatban. Az ülés után Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy igyekeznek együttműködni majd Karácsonnyal, hiszen egy demokráciában a szavazók döntését tiszteletben kell tartani, így azok a kommunikációs csatornák, amelyeket a Tarlós Istvánnal egyeztetésre használtak, megmaradnak.

Hogy a főváros büdzséjéből hiányzó milliárdokkal kapcsolatban mi a kormány álláspontja, azt egyelőre nem tudni.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd