Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Stadionok, Liget, egészségügy: kormányülésen egyeztetett Karácsony Gergely Orbán Viktorral

Ez a cikk több mint 4 éves.

Busszal érkezett meg a Várba Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a ma reggeli kormányülésre, hogy a fővárost érintő kérdéseket megvitassa Orbán Viktor miniszterlenökkel.

Kollégánk és Karácsony Gergely egy busszal utaztak fel a várba. Fotó: Mérce

Karácsony a buszról leszállva, egy újságírói kérdésre azt válaszolta: nem készült semmilyen konkrét megállapodásra, inkább egy folyamat beindítását reméli a beszélgetéstől.

„A miniszterelnöknek persze mindig vannak ötletei”

-tett hozzá.

Azt is elmondta: megállapodásunk szerint a főpolgármester minden olyan kormányülésen részt vehet, amely a fővárost is érinti.

A tárgyalás után Karácsony Gulyás Gergely miniszterrel együtt tartott sajótátjékoztatót, ahol az ülés eddigi eredményeiről számoltak be.

Karácsony elmondta, hogy az együttműködés Budapesti Közfejlesztések Tanácsának minél hamarabbi összehívásával fog elindulni, amelyet jelen állás szerint november-decemberre időzítenek. A korábban ígért Budapest-törvényben végül nem tudtak megállapodni, ám Karácsony mindenképpen azt szeretné, ha a főváros és a kormány egyeztetése valamiféle intézményesült formában tudna folytatódni. Karácsony a tegnapi közgyűlésen hozott döntéseket is ismertette Orbán Viktorral, különös tekintettel a Liget-projektre, valamint az Egészséges Budapest program keretében hozott egészségügyi bővítésekre.

Karácsony magával hozta teljes programját is: azt mondta, lesznek még vitáik, de lát reális lehetőséget arra, hogy a kormánnyal szövetségesek legyenek és szakmai kérdésekben közös nézőpontra jussanak.

Konkrétumok között a Városligethez közel eső, Szegedi úti felüljáró megépítése szerepelt, ugyanis a Liget park funkcióját erősítő közlekedési beruházásokat mindkét fél fontosnak tartja.

Gulyás Gergely miniszter arról beszélt, hogy igyekeznek együttműködni majd Karácsonnyal, hiszen egy demokráciában a szavazók döntését tiszteletben kell tartani, így azok a kommunikációs csatornák, amelyeket a Tarlós Istvánnal egyeztetésre használtak, megmaradnak.

Gulyás beszámolt arról, hogy a kispesti Bozsik stadion építését támogatja az új főpolgármester, illetve a 2022-es Európa Bajnokságra épülő kézilabda-csarnoknak is zöld utat adott. A 2023-as atlétikai világbajnoksághoz szükséges stadion megépítésével kapcsolatban még nem született döntés, itt Karácsony időt kért, hogy információkhoz jusson a projekttel kapcsolatban. Az egészségüggyel kapcsolatban pedig a kormány tudomásul veszi, hogy Karácsony a kerületek polgármestereivel egyeztetve fejlesztéseket kíván végrehajtani.

A sajtótájékoztatón kollégánk is résztvett, teljes egészében itt tekinhető meg:

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán