Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Óvatosan, de bizakodva térnek át a könyvkiadók a vírus utáni életre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Habár a karantén alatt felszabadult idejüket sokan tölthették olvasással, a könyvkiadókat így is megviselte az elmúlt pár hónap visszaesése. Számukra ráadásul a tavasz kiemelten fontos szezon a könyvfesztiválok miatt, amik most egytől egyig elmaradtak – legalábbis élő formában biztosan. Könyvkiadókat és kiadócsoportokat kérdeztünk arról, hogyan vészelték át a koronavírus-járvány okozta változásokat, és milyen kilátásokkal térnek vissza a már kevésbé korlátozott hétköznapokhoz.

Kevesebb könyvkiadás, de elbocsátások nélkül

Kőrössi P. József a főleg szépirodalmi és társadalomtudományi könyveket megjelentető Noran Libro nevében nyilatkozott mint ügyvezető és társtulajdonos, ugyanakkor elmondta, hogy a Kossuth Kiadói Csoport nagyjából mindegyik kiadójára (Kossuth Kiadó, Ventus Libro, Noran Libro, Naphegy Kiadó) illik az a helyzet, amiről ő be tud számolni. Amíg az összes boltnak zárva kellett tartania, a forgalom visszaesése náluk 30-35 százalék volt, ugyanakkor Kőrössi szerint a járvány igazi hatását még csak most fogják megérezni, hiszen az üzletek és viszonteladók 30, 60 vagy 90 naponta számolnak csak el és fizetik ki az eladott könyvek után a kiadókat, így a nagy bevételhiány nyáron lesz érezhető. A Noran ettől függetlenül igyekszik minden tervezett könyvet a nyomdai leadás határáig elvinni, de így is biztosan el kell halasztani néhány megjelenést.

A Líra Csoportnál (Magvető, Rózsavölgyi és Társa, Corvina, General Press, Athenaeum, Manó Könyvek, Menő Könyvek, Partvonal, Szépmíves) is hasonló aggodalmakat  tapasztaltunk: a júniusig tervezett könyveik nagy részét ugyan kiadják és kiadták, de ezek főleg olyan művek, amelyeknél bízni tudtak abban, hogy bolti marketing vagy fizikai bemutató nélkül is hírük megy. Hozzátették, ez az időszak nem kedvezett új szerzők megismertetésének sem, így főleg ezeket csúsztatták őszre. A Líra online forgalma egyébként növekedett a szorult helyzetben is, de annyira azért nem, hogy ezzel minden bevételüket pótolni tudják.

Turi Tímea, a Magvető Kiadó főszerkesztője is megerősítette, hogy a boltok bezárása nagy bevételkiesést eredményezett, és hiába érezték karantén alatt, hogy az online kereskedelem erősödik, az e-könyvekkel így is a bolti forgalom töredékét tudják csak bonyolítani. Szerencsére sem náluk, sem a Noran Librónál nem kellett elbocsátani munkatársakat a visszaesés miatt, ugyanakkor Turi felhívta rá a figyelmet, hogy azok vannak most a legkiszolgáltatottabb helyzetben, akik megbízásos alapon, könyvről könyvre dolgoznak. A Líra Csoport úgy próbálja megoldani a dolgozók megtartását, hogy csökkentette a munkaidőt, és így a kormányzati, Kurzarbeit-jellegű bérkiegészítésben bízva remélik, hogy a lehető legtöbb kollégát meg tudják tartani eredeti munkakörükben.

Mi lesz a fesztiválokkal?

Április 26-án indult volna a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, az Ünnepi Könyvhét pedig június 4-8. közé volt tervezve, de mindkét eseményt elhalasztották, ugyanis a kormány rendelete augusztus 15-ig megtiltotta az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket. A Noran Librót csalódásként érte, hogy egyelőre nem lesznek fesztiválok, ugyanis ez a két esemény számukra meghatározó, mert itt pár nap alatt akkora bevételre tudnak szert tenni, mint máskor hónapok alatt. Ráadásul ez a pénz készpénz, rögtön hozzájuk fut be, nem kell várni a már említett, kereskedőktől hónapok alatt megérkező bevételekre.

Csoportszinten a Líra is arról számolt be, hogy drasztikus kieséssel kell számolni a fesztiválok hiányában, ugyanakkor a Magvető némiképp optimistább, miután a lemondott rendezvényektől függetlenül is megjelentették azoknak a könyveknek egy részét, amiket eredetileg a fesztiválokra szántak premierként. Turi Tímea szerint így az események bevételei most sem maradnak el náluk, csak jóval lassabban fognak beérkezni.

Kőrössi P. József hozzátette, a konkrét nyereségen kívül még egy, legalább ennyire fontos dologtól elestek a fesztiválok hiányában: az emberekkel való közvetlen kapcsolattól.

„Az, hogy a stand mellett az ember találkozik konkrét véleményekkel, nagyon sokat jelent. Amikor a kontaktus megerősödik és beszélgetés kezdődik az olvasókkal, a kapcsolataink felerősödnek” – mondta a Noran Libro vezetője.

Ugyanakkor akárcsak a fesztiválok pótlásánál, úgy a kijárási korlátozások alatt is nagy segítség volt a közösségi média minden kiadó számára. A Magvető és a Líra videós beszélgetéseket indított írókkal és közismert emberekkel, amelyekbe a nézők is bekapcsolódhattak, és ezek az események akkora népszerűségre tettek szert, hogy végül is megszerveztek egy speciális Online Könyvhetet napi 2-3 könyvbemutató élő közvetítésével.

„Azt látjuk, hogy olyan embereket is be tudtunk vonzani egy ilyen eseményre, akik talán személyesen nem jöttek volna el egy könyvbemutatóra. Az emberek mernek hozzászólni, kérdezni, kulturáltan véleményt nyilvánítani egy-egy bemutató során” – fogalmazott a Líra Csoport a Mércéhez eljuttatott válaszában.

A Noran Libro szintén kihasználta, hogy a figyelem most még jobban a digitális térre irányult, így igyekeznek minél többet kommunikálni a közösségi médiában. A járvány első napjaiban érezték is, hogy az érdeklődés felerősödött, majd jött ugyan egy kis visszaesés, de most ismét fellendülőben van a figyelem, ami a bevételeken is visszaköszön. Kőrössi szerint e-könyvre lényegesen több online megrendelésük van most, ami ugyan nem pótolja a nyomtatott könyvek megvásárlását, de nem is „minimális” az ebből származó bevétel.

Nehéz tervezni bizonytalan jövőképpel

A szakma számára az év csúcsa a karácsonyi szezon, ami jellemzően november elejétől kezdődik. A kiadócsoportoknak most egyértelműen ebben van a legnagyobb reményük. Kőrössi P. József úgy fogalmazott, bizakodóak, hiszen még mindig a könyv a legolcsóbb ajándék, így remélik, a nehéz helyzet ellenére is sokan tudnak majd könyvet ajándékozni egymásnak az ünnepek alatt. A Magvető is reménykedik abban, hogy ez az időszak majd lendít a 2020-as év mérlegén, ugyanakkor Turi Tímea felhívta arra is a figyelmet, hogy még nem látni, a gazdasági válság hogyan alakítja át a vásárlási szokásokat és a lehetőségeket.

A Líra Csoport összességében bizonytalan még azzal kapcsolatban, hogy mi lesz karácsonyig. Szerintük a kérdés most az, hogy mernek-e az emberek a boltokat látogatni vagy sem, miközben vélhetően hónapok kellenek még ahhoz, hogy normalizálódjanak a dolgok, beleértve az emberek fizetőképességét is.

„Bár boltjaink újranyitottak országosan, az emberek vásárlási szokásai változhattak, így még nem tudjuk, hogy mikor állunk vissza a normál forgalomra. Tehát a bevételkiesés valós méretét sem látjuk még” – fogalmaztak.

A Noran Libro minden bizonytalanság ellenére igyekezett kihasználni a helyzetet, és a lehető legaktuálisabb könyvvel jelentkezni. Kőrössi P. József a Mércének elárulta, hogy már  a nyomdai előkészítés fázisában van egy könyvük, Vírus után a világ címmel. Összesen 44 magyar írót, politológust, történészt, szociológust és szociálpszichológust kértek fel a közreműködésre. A Noran Libro vezetője szerint mélyebb és több lesz ez, mint amik eddig születtek a jelenlegi helyzetről, Romsics Ignác történész például arról írt, hogy a középkortól kezdve hogyan strukturálták át a társadalmat a járványok – többek között Angliában a jobbágyság megszűnése is egy járványnak volt köszönhető.

„Ennyi véleményformáló, okos embert hirtelen így összegyűjteni talán sosem lehet többé, de persze reméljük, nem is kell” – nyilatkozta Kőrössi P. József.

Hogyan segíti a kormány a könyvkiadókat?

A járványügyi védekezés részeként a kormány főleg a nagyvállalatoknak nyújtott segítséget, a bértámogatást azonban az általunk megkérdezett könyvkiadók is igénybe tudták venni. A Líra ugyanakkor elmondta, hogy sokan várják az e-könyvek áfájának 5%-ra csökkentését, ez érezhető kedvezmény lenne a vásárlóknak, és nekik is. Kőrössi P. József szkeptikus a kérdésben, tart tőle, hogy a kormánynak nem prioritása a kiadók megóvása, és nem fognak túl sok figyelmet kapni az államtól. Turi Tímea pedig úgy fogalmazott, a legnagyobb támogatás, amire szükségük van, az az olvasók támogatása és a könyvvásárlás.

„Természetesen nagyon hasznos tud lenni az állam segítsége, nagyszerű volna, ha volna egy a szakma által konszenzuálisan elfogadható kultúrpolitikai irányítás, amelyben bízni tudnának a kulturális piac szereplői, de a jelenlegi helyzetben mindennél fontosabbnak tartom, hogy a könyvvásárlók velünk maradjanak. A forgalomból biztosítható az a gazdasági önállóság, amivel például egy szépirodalmi kiadó a szerzői szellemi függetlenségét segítheti, vagy a kínálat sokszínűségét támogatni tudja” – mondta el a Mércének Turi Tímea.