Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét terjed a koronavírus Pekingben, újra szigorú korlátozásokat vezetnek be

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közel két hónapja már, hogy Pekingről azt mondták, legyőzte a koronavírust, azonban most úgy tűnik, visszatért a járvány Kína fővárosába. Csütörtökön egy 52 éves férfinak lett pozitív a tesztje, így abban a kerületben, ahol él, ismét közepes erősségű kockázati szintet jelentettek be, majd nem sokkal ezután több tucat másik esetet is felfedeztek – írja a Guardian.

A legtöbb új beteg a Xinfadi piachoz volt köthető, így arrafelé 11 háztömböt, több iskolát és magát a piacot is lezárták – a kerületben egyébként több mint 2 millióan élnek a hírportál szerint.

A járvány újbóli megjelenése után több százas tömegtesztelésbe kezdtek a piacon dolgozó emberek között, és közel 50 új betegnél ki is mutatták a koronavírust, ami aggasztó, ugyanis ez Ázsia legnagyobb mezőgazdasági nagykereskedelmi tere – egy helyi lap szerint innen származik egész Peking zöldség-és gyümölcs árucikkeinek 80 százaléka.

Most viszont a piac teljes területét lezárták és egész napos katonai megfigyelés alatt tartják. A cél, hogy az ott dolgozó több mint 10 ezer ember mindegyikét leteszteljék.

„Összhangban azzal az elvvel, hogy a tömegek egészsége a legfontosabb számunkra, lezárásra kényszerültünk a Xinfadi piacon és a környező negyedekben” – mondta el Chu Junwei, a kerület egyik vezetője, aki hozzátette: háborút idéző vészhelyzetre kapcsolnak.

És bár a kormánynak vannak fenntartásai az ötlettel kapcsolatban, így is önkénteseket kértek meg arra, hogy a város távolabbi pontjain is kezdjenek el házról házra végigkérdezni mindenkit, hogy járt-e május vége óta a Xinfadi piacon. Amennyiben valaki volt a helyszínen, őt is bevonják a tömegtesztelésbe.

Ezen kívül Pekingben több másik helyszínen is újra korlátozások léptek érvénybe:

  • ismét felfüggesztették a sporteseményeket
  • egyelőre mégsem nyitják ki az általános iskolákat
  • és újra szigorítottak a belföldi utazási szabályokon.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyébként jelenleg is még azt tanácsolja, hogy a világ országai ne lazítsanak a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott intézkedéseiken, mert a helyzet ugyan Európában javulóban van, globálisan azonban romlik, és fontos, hogy fel legyünk készülve akár egy esetleges második hullámra is.

(The Guardian, BBC)