Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Magyar Nemzet: lemondott a „vasalódeszkás tornatanárt” megbüntető tankerületi vezető

Ez a cikk több mint 3 éves.

Június 15-i hatállyal benyújtotta lemondását a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ vezetője. – írja a promenad.hu értesülésére hivatkozva a HVG és a Magyar Nemzet.

A lap beszámol arról is, hogy Balázs Józsefnek, a tankerület vezetőjének az elmúlt hónapokban több megkérdőjelezhető döntése, intézkedése is volt, amik országos sajtóvisszhangot váltottak ki.

Többek közt arra utasította több, a fennhatósága alá tartozó intézmény igazgatóját, hogy vágják vissza a létszámot, ezzel több diák, aki felvétele alapján már biztosnak vélte a bejutását, szeptemberben mégis másik iskolában kényszerül majd elkezdeni a tanévet.

És ő volt az is, aki a diákok kedvét a járvány idején humoros videóval feldobni kívánó tornatanárt előbb figyelmeztetésben részesített, majd el is titltotta csoportjától.

Habár a testnevelő pedagógus ügye csak pénteken látott napvilágot, a HVG-nek már szombat reggel azt mondta Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, hogy a pedagógust emberi méltóságában sértette a makói tankerületi igazgató döntése, miszerint diákjait nem taníthatja, de ennek ellenére is muszáj mindennap leadnia az aznapi tananyagot a vezetőségnek.

Aáry-Tamás Lajos éppen ezért azonnali vizsgálatot indított a tankerületi vezető ellen.

Amint arról pénteken beszámolt a sajtó, Vezsenyi László, a makói József Attila Gimnázium testnevelő tanára még a digitális oktatás kezdetén egy olyan videót töltött fel az internetre, amiben vasalódeszkán tanítja meg az úszás alapjait. A humoros, ötletes felvétel hamar hatalmas nézettségre tett szert országszerte.

A PDSZ weboldalán nemrég interjú jelent meg a tanárral, aki elmondta, azért készítette a felvételt, mert a diákok eleinte nehezen akartak tesiből is bekapcsolódni az új oktatási rendbe.

„Nem fért a fejükbe, hogy milyen lehet az a testnevelés, ami digitális. Volt diák, aki csatlakozás helyett rámírt, hogy „ne már, tanár úr – ez most tényleg történik? Valóban számítógépen fogunk tesizni? Most ez tényleg megtörténik?” – mondta el Vezsenyi a nedolgozzingyen.hu-nak.

A videó feltöltése után azonban a vezetője telefonált a tanárnak, és követelte, hogy azonnal szedje le, mert a tankerületi vezető fel van háborodva. Habár a pedagógus akkor le is törölte a felvételt, az intézménybe is behívták, ahol közölték vele, hogy elvették a csoportjait, és el van tiltva a tanítástól.

A büntetések sora azonban itt nem áll meg: Vezsenyinek – annak ellenére, hogy nem oktathat – mindennap el kell küldenie a tananyagot emailben az iskola igazgatójának és a tankerületi vezetésnek, miközben a diákjai azt az anyagot nem kapják meg.

A tanár ezek után – érthető módon – rendkívül elkeseredett:

„Annyit tudok mondani, hogy nekem most marhára elment a kedvem a tanítástól, 30 év után. Borzasztó csalódott vagyok. Hogy eltiltottak a diákjaimtól – ezt rettenetesen aránytalannak érzem. Nem biztos, hogy a jövőben a pályán akarok maradni – de majd eldől még ez.”

Szombat délután pedig végül a Klebelsberg Központ is reagált az esetre az alábbi közleménnyel:

A MAKÓI JÓZSEF ATTILA GIMNÁZIUM TESTNEVELŐ TANÁRÁVAL KAPCSOLATBAN AZ INTÉZMÉNYVEZETŐ ÉS A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TANKERÜLETI KÖZPONT, MINT FENNTARTÓ HOZOTT DÖNTÉST.
     A TANKERÜLETTŐL KAPOTT TÁJÉKOZTATÁS ALAPJÁN A VIDEÓ MIATT SZÜLŐI BEJELENTÉS ÉRKEZETT A TANKERÜLETHEZ. A TANKERÜLETI KÖZPONT ARRA HIVATKOZOTT, HOGY A VIDEÓBAN LÁTHATÓ GYAKORLAT BALESETVESZÉLYES, HA AZT A GYEREKEK UTÁNOZNI AKARJÁK. A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI TANKERÜLETI KÖZPONT EMIATT DÖNTÖTT ÚGY, HOGY MUNKÁLTATÓI INTÉZKEDÉSSEL ÉL.
A KLEBELSBERG KÖZPONT AZ ÜGY TUDOMÁSÁRA JUTÁSA UTÁN KÉRTE A TANKERÜLETI KÖZPONT VEZETŐJÉT, HOGY VIZSGÁLJA FELÜL A KORÁBBI DÖNTÉSÉT, MERT AZ ELJÁRÁSÁVAL NEM ÉRTÜNK EGYET, A TANKERÜLETI IGAZGATÓ AZONBAN EZT NEM TETTE MEG. A KLEBELSBERG KÖZPONTNAK, MINT KÖZÉPIRÁNYÍTÓNAK NINCS MUNKÁLTATÓI JOGKÖRE EGYETLEN PEDAGÓGUS ESETÉBEN SEM, EZEKKEL AZ ISKOLAIGAZGATÓK, ILLETVE A KINEVEZÉS ÉS MEGSZÜNTETÉS ESETÉBEN A TANKERÜLETI IGAZGATÓK RENDELKEZNEK.

(HVG, 444)