Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Június 11-én jön a POSZT, azaz Pandémia Okozta Színházi Találkozó

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy koronavírus nélküli világban pár nap múlva kezdődne a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), ami a magyar színházi élet legjelentősebb szakmai eseménye. Noha a szervezők áprilisban közölték, hogy a járvány miatt idén elmarad a rendezvény, most úgy tűnik, a szakmabelieknek és a színház kedvelőinek így sem kell teljesen lemondaniuk a POSZT-ról, ugyanis a Partizán bejelentette, hogy megszervezi a Pandémia Okozta Színházi Találkozót.

A június 11-14. között zajló online eseményre a Partizán tematikus beszélgetés- és vitasorozatot tervez, amelyen a magyar színház fontos és alultárgyalt kérdéseiről beszélgetnek, főleg a járványhelyzettel kapcsolatban.

A találkozón szó lesz arról, hogy milyen válaszokat tud produkálni a magyar színházi közeg a jelenlegi krízisre, de más, keveset tárgyalt témák is előtérbe kerülnek, például a szakszervezetiség, a generációs konfliktusok vagy az osztályhelyzet és színház kérdése. A vendégek listáján ott van többek között Máté Gábor, a Katona igazgatója, Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója, Schilling Árpád rendező, illetve Nagy Ervin, Szabó Kimmel Tamás és Fullajtár Andrea színészek is.

„A cél az, hogy kitárgyalatlan ügyekre és konfliktusokra irányítsuk a nyilvánosság figyelmét, illetve hogy a színházi szakmából olyan embereket ültessünk össze, akik máskülönben ezt nem tennék meg” – olvasható a Partizán közleményében.

A szervezők szerint túlzás nélkül kijelenthető, hogy az elmúlt években nem volt ehhez fogható rendezvény, ugyanis a vendégeket rendkívül széles szakmai spektrumot lefedve, az intergenerációs, földrajzi, műfaji és intézményi sokszínűség szempontjai alapján válogatták össze.

A Partizán az összes beszélgetést közvetíti a YouTube csatornáján és a Facebook oldalán, illetve nap végén rövid összefoglalókkal is jelentkeznek majd. A fesztiválon emellett minden este élő koncert is lesz, a központi, szabadtéri „stúdióból” fogják azokat közvetíteni. A Facebook esemény itt érhető el.

A Partizán korábban is foglalkozott már a járványhelyzet magyar színházra  gyakorolt hatásával, az erről szóló videót erre a linkre kattintva lehet megnézni.

A Pandémia Okozta Színházi Találkozó programja:

JÚNIUS 11. CSÜTÖRTÖK
14:00-15:15 – Az újranyitás dilemmái
Résztvevők: Várdy Viski Katalin (tüdőgyógyász), Szabó László (Teátrium Társaság), Wettstein Tibor (Madách Színház), Keszég László (Magyar Színházi Társaság)
15:30-16:45 – A járvány színházi feldolgozásának dilemmái
Résztvevők: Kricsfalusi Beatrix (egyetemi adjunktus), Thury Gábor (dramaturg), Dömötör András (rendező), Pass Andrea (író-rendező, Narratíva)
17:00-18:00 – Hogyan kellene finanszírozni?
Résztvevők: Szabó Ágnes (Köszönjük, Magyarország! kurátora), Kulcsár Viki (Köszönjük, Magyarország! kurátora), Lengyel Anna (kreatív producer, Panodráma)
KONCERT – Ed Is On

JÚNIUS 12. PÉNTEK
14:00-15:15– Műsorpolitikai kényszerek a járvány előtt és a járvány után
Résztvevők: Kovács Kriszta (dramaturg), Gáspár Ildikó (dramaturg), Bodó Viktor (rendező)
15:30-16:45 – Finanszírozási konfilktusok
Résztvevők: Novák János (Kolibri Színház), Hajós Zsuzsa (Kerekasztal), Máté Gábor (Katona József Színház), Gáspár Máté (SZFE, Elméleti- és Művészetközvetítő Intézet vezetője)
KONCERT – SYD dalok by Láng Annamária

JÚNIUS 13. SZOMBAT
14:00-15:15 – Hol a szakszervezet?
Résztvevők: Rajkai Zoltán (színész), Nagy Ervin (színész), Kovács Zita (FESZ elnöke), Tompa Andrea (kritikus)
15:30-16:45 – A földrajzi és generációs mobilitás hiánya
Résztvevők: Kováts Adél (Radnóti Színház), Horgas Péter (látványtervező), Fodor Tamás (színész-rendező), Csáki Judit (kritikus), Kelemen Kristóf (rendező)
17:00-18:00 – Foglalkoztatás, megélhetés és színházművészet
Résztvevők: Fullajtár Andrea (színész), Szenteczki Zita (rendező, Narratíva), Szabó Kimmel Tamás (színész)
KONCERT – BEKVART

JÚNIUS 14. VASÁRNAP
14:00-15:15 – Hatalomgyakorlás és színházcsinálás
Résztvevők: Jászay Tamás (kritikus), Schilling Árpád (rendező), Molnár Áron (színész), Szabó Réka (társulatvezető, Tünet Együttes), Börcsök Enikő (színész)
15:30-16:45 – Hozzáférés és osztályhelyzet a járvány után
Résztvevők: Barnák László (Pécsi Nemzeti Színház), Boross Martin (rendező, STEREO AKT), Neudold Júlia (IRAM vezető Örkény Színház), Proics Lilla (kritikus), Takács Gábor (KÁVA társulat)
KONCERT – Béla Műhely

A résztvevő vendégek listája még bővülhet, a Partizán fenntartja a műsorváltoztatás jogát.